Eilen lupasin kertoa, mitä Lassi minun määräämistäni aineksista teki.
Herkkua oli - onneksi jäi vielä tällekin päivälle!
Uuniin pääsivät juureksista porkkanat, perunat, purjo, maa-artisokat ja lanttu.
Uunijuuresten valmistusohje:
Maa-artisokkia ei tarvitse kuoria sen enempää kuin muitakaan juureksia, huolellinen pesu riittää.
Jos tahdot, voit veitsellä hieman rapsutella tummimpia kohtia kuorista.
Pilko juurekset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi.
Lisää joukkoon kokonaisia valkosipulinkynsiä (tai jätä ne pois, kaikkea voi muokata).
Esikeitä juurekset. Lado ne uunivuokaan ja lisää päälle hieman merisuolaa, voita, öljyä ja tuoretta minttua. Sekoita ja laita uuniin kypsymään rauhassa.
Syksyisen padan resepti:
Ainekset:
keitettyä peuranlihaa ja/tai herkkutatteja (meillä oli molempia)
pari isoa, vasta nostettua, pestyä punajuurta
noin kolme sipulia
yksi kokonainen valkosipuli (noin viisi kynttä)
kolme tuoretta tomaattia pilkottuna
kolme omenaa pilkottuna
chiliä
suolaa
timjamia
kaurakermaa tai kermaa
Pilko ainekset kattilaan tai uunipataan. Meillä oli uuni varattu juureksille, joten käytimme kattilaa. Lisää vettä sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Toki voit lisätä myös kasvisliemikuution, mutta jos raaka-aineet ovat itsessään erinomaisia, on turha pilata kokonaisuutta ylimääräisillä tuotteilla (etenkin kun kasvis- ja lihaliemikuutioissa usein on turhan paljon suolaa.)
Sieninä voi tietysti käyttää mitä tahansa sieniä, mutta herkkutatit sopivat tähän makunsa ja rakenteensa puolesta. Kuivatut käyvät mainiosti. Yhtä lailla lihaksi voi valita mitä lihaa tahtoo, mutta meillä syödään vain riistaa. Lihan voi myös mainiosti jättää kokonaan pois.
Tomaatteja ja omenia ei tarvitse kuoria, mutta omenien siemenkota toki poistetaan. Myöskään punajuuria ei tarvitse kuoria.
Anna padan hautua rauhassa pitkään kypsäksi. Jos liha on jo ennestään keitettyä, pitkää kypsymisaikaa vaativat lähinnä punajuuret, mutta haudutus parantaa pataruoan makua. Lisää kaurakerma tai kerma vasta loppuvaiheessa - tai voit jättää senkin kokonaan pois.
Syksyinen pataruoka on kauniin punainen. |
Lisukkeina meillä oli niin ikään omia tuotteita: ihanaa, tulista omenachutneyta, etikkaista sipuli-kurkkusalaattia, Pohjolan kapriksia eli säilöttyjä pihlajanmarjoja sekä puolukkasurvosta. Puolukkasurvos ei todellakaan kaipaa sokeria, vaikka aiemmin niin aina luulin. Pelkät puolukat riittävät sekä maun että säilyvyyden puolesta.
Pihlajanmarjakaprikset ovat ihmeen hyviä ruoan lisukkeena. Paljaaltaan maistettuna etenkin liemi on kirpeää ja hapanta, mutta esimerkiksi pataruoan ohessa vallan mainioita. Ja pihlajahan on suomalaista superfoodia, terveellistä kuin mikä! |
Salaattiin pääsi tällä kertaa kirsikkatomaatteja, avomaankurkkua, purjonlehtiä (valkea osa käytettiin uunijuureksiin), persiljaa ja ennen muuta vihannesportulakkaa.
Yksi erityisen terveellisistä vihanneksista on vihannesportulakka. Harmi vain, ettei sen säilöminen talveksi oikein onnistu. Siispä on syytä syödä sitä nyt! |
Lanttu kai sentään kuoritaan? Niitä purjosipuleita voisin muuten muutaman ostaa, jos Karkkilassa käyt. Minun ei tule käytettyä mitään etikkaisia säilykkeitä, mutta noita pihlajanmarjakapriksia voisi kokeilla. Äitini joskus lisäsi lihapullataikinaan kapriksia, kävisköhän nuo siihen+
VastaaPoistaTulen huomenna Karkkilaan. Seuraavan kerran tiistaina. Tämän hetken tarjonta löytyy kotisivuilta www.tudeer.fi Purjot ovat oikeasti komeita nyt!
PoistaUusi ajatus käyttää pihlajanmarjaa (kapriksia) lihapullataikinassa - kannattaa varmaan kokeilla!