Skeippichutney valkosipulista ja raparperista

Kehitimme uuden reseptin ruuan ohessa syötävälle hillokkeelle. Viime kesän tuotteemme oli 'Liekkiö - tumma ja tulinen menninkäisen hillo'. Sen reseptin löytää haulla tästä blogista. 
Nyt tarkoitus oli tehdä grillihillo eli makean tulinen hilloke grilliruokien oheen. Ja teimmekin, mutta kun saimme toisen kokeiluerän valmiiksi, maistoimme sitä kalaruoan kanssa ja totesimme sen sopivan erinomaisesti siihenkin. Niinpä grillihillo olisi sille harhaanjohtava nimi. 

Päädyimme nimeen Laukka-skeippichutney: vahva ja maukas menninkäisen hillo. Pääraaka-aineenahan on kynsilaukka eli valkosipuli. Menninkäisen hillo puolestaan tulee siitä, että sekä Liekkiö että Laukka muistuttavat paholaisen hilloa, jonka aika moni jo tuntee. Menninkäinen on meidän Lassi.

Olen tuotteeseen todella tyytyväinen. Kokeilepa perässä!

Pääraaka-aine siis on skeippi eli valkosipulin itusilmujen varret ja nuput. Paha kyllä niitä on saatavissa vain muutaman viikon ajan näin heinäkuussa. Toinen raaka-aine on raparperi. Siis tässä koko resepti:

Skeippichutney

1 kg valkosipulin skeippejä
0,5 kg raparperiä
0,5 l vettä
2,5 dl hillosokeria
0,5 dl etikkaa
2 rkl chilinpaloja (käytimme viime vuonna etikkasäilöttyä Lemon Drop -chiliä)
2 tl inkivääriä
2 tl suolaa

Pilko skeipit ja laita ne kiehumaan. Keitä parikymmentä minuuttia, ota kattila liedeltä ja soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää raparperi, keitä pehmeäksi ja soseuta uudelleen. Lisää muut ainekset paitsi etikka. Keitä hetki ja lisää etikka vasta lopuksi. Tarkista maku. 

Lado seos uunissa desinfioituihin purkkeihin ja kierrä päälle vedessä keitetty kansi. Chutney on valmista syötäväksi heti, mutta maku tasoittuu vielä seistessään. 

Hygienisesti valmistettu tuote säilyy avaamattomana pitkään. Kerran avasimme 14 vuotta kellarissa olleen omenachutneyn ja se oli yhä käyttökelpoista, tosin maku ei enää ollut yhtä hyvä kuin valmistusvuonna. 

Vasemmalla skeippejä, oikealla tämän kesän ensimmäiset valkosipulinostot. 

Hygieeninen valmistusprosessi on erityisen tärkeää, mikäli säilykettä tehdään suuria määriä. Omaan käyttöön, pikaisesti syötäväksi tarkoitettujen määrien kanssa ei tarvitse olla yhtä tarkka. 
Varsinainen valkosipulisato saa vielä kasvaa maassa, mutta nostimme jo pienen kokeilumäärän. 

Kommentit