Vieras kaukaa

Alkavan kesäloman kunniaksi sain Lassin hetkeksi irti valkosipulimaalta. Pääsin kesän ensimmäiselle grilliaterialle Sillankorvaan. Ihanan aterian, kahden viinilasillisen ja hetken lekottelun jälkeen palasimme töihin. Parin tunnin työrupeaman jälkeen vieressäni oli yhtäkkiä keltatakkinen polkupyöräilijä, joka tervehti iloisesti ja kysyi englanniksi, onko täällä ruokakauppa.


Meni hetki ennen kuin älysin, mistä on kyse. Google kertoo, että Valkosipulitila Solstrand on ruokakauppa! Se johtuu siitä, ettei valittavissa ole vaihtoehtoa 'tilamyynti' tai mitään muutakaan sopivaa. 

Olipa vaikeaa yhtäkkiä vaihtaa kieli englanniksi, mutta selittelin kuitenkin asiaa. Hän kertoi olevansa Dan Yhdysvalloista ja itse asiassa hän tarvitsisi lähinnä vettä. Hetken kuluttua hän kysyi myös paikkaa, johon voisi pystyttää telttansa. 

Ehdottelin eri paikkoja lähistöltä, mutta lopulta tulin kertoneeksi, että tämä on vanha seurakunnan leirikeskus ja yläkerrassa on edelleen majoitustilaa. Eli jos hän haluaisikin teltan sijaan nukkua sängyssä niin se käy mainiosti. Dan tarttui ehdotukseen ilomielin.

Hän oli lentänyt Suomeen kolmea vuorokautta aiemmin, viettänyt aikaa Helsingissä ja sitten ajanut yhden päivän pyörällä päätyen Pilpalaan. Hänellä oli kyllä selvät suunnitelmat, mutta ne olivat hyvin väljät ja joustavat. Hän suuntasi ensin Poriin, siitä Vaasaan, yli Ruotsiin ja sieltä aikanaan Norjaan. Paluureitin on määrä kulkea Etelä-Norjan ja Tukholman kautta. Aikaa hän oli varannut 10 viikkoa, mutta siitäkin hän voi halutessaan joustaa. 

Haimme vettä sisältä ja näytin paikkoja. Saunanlämmitystäkin ehdotin, mutta hän ei kuulemma tarvinnut mitään huolenpitoa, ei myöskään aamiaista. Hän halusi olla mahdollisimman vähän vaivaksi. 

Dan nukkui siis alatalossa, en edes tiedä minkä huoneen ja minkä sängyn hän valitsi. Näytin, missä on vettä, vedenkeitin, astiat ja huussi. Tajusin hänen olevan myös väsynyt, enkä sitten loppuiltana häntä nähnytkään. 
Aamulla lähdin keräämään voikukannuppuja ja löysin Danin pakkaamasta pyöräänsä. Sain kuulla, että hän oli varannut pyörän jo Yhdysvalloista ja ostanut sen siis Helsingistä. Reissun päätteeksi hän voi joko myydä pyörän tai ottaa sen rahtina mukaansa Dallasiin. 

Juttelimme hieman villivihanneksista: hän olikin jo poiminut voikukanlehtiä aamupuuronsa oheen. Tutustutin hänet nokkosiin ja vuohenputkiin. Tajusin, että kannattaisi opetella kasvejakin englanniksi!

   Sain myös kuulla lisää Danin reissuista. Hän on juristi, joten hän voi työskennellä etänä toiselta puolelta maailmaa. Eikö ole mainiota! Matkustelu on hänelle tärkeää, mutta nimenomaan tutustuminen eri maihin syvemmältä, viikonloppulentoja hän ei harrasta. Joitain vuosia sitten hän oli lentänyt Pietariin ja pyöräillyt Mongolian halki Kiinaan. Kyllä, hän oli erittäin tyytyväinen siitä, että oli tuon reissun tullut tehneeksi silloin kun se vielä oli mahdollista. Nyt hän oli pelännyt Venäjän sodan estävän tämänkin reissun, jota hän oli koronaviruksen takia jo joutunut vuosia siirtämään. 

Dan oli nukkunut hyvin ja kehui paikkaamme. Hän oli sitä mieltä, että me voisimme alkaa pitää Bed and Breakfastia tai muuten vuokrata majoitustilaa alatalossamme. Kerroin, että ystävämme kyllä siellä usein mieluusti majoittuvat, mutta että olen arvellut sen olevan liian vaatimaton nykymatkailijoille. Hän oli eri mieltä, hän kertoi majoittuneensa huomattavasti alkeellisemmissa oloissa.

Harvoinpa Pilpalan ohi reissaillaan, siitä Dan oli yhtä mieltä. Kyläyhdistyksellämme on jo toista kesää Matkaparkki-palvelu asuntoautoille ja -vaunuille järven vastarannalla. Hintakin on halpa, vain 7 euroa yöltä, mutta yhtäkään vuokraajaa ei ole vielä tähän mennessä ilmaantunut. Toki paikka on myös vaatimaton, pelkkä vaunupaikka, eikä Liitontalolla ole edes vesipistettä tai vessaa mistään ruokapalvelusta puhumattakaan. Meillä olisi mahdollisuus niihin kaikkiin.  

Tällaisen viestin löysin pöydältä Danin lähdettyä:


"Marika & Lassi
Thank you so much for your hospitality. Your place was a wonderful find for me at the end of my first, long day on the route. It had everything I needed and more! So cozy. I slept well and ficed a nice breakfast. Thanks for the candy! 
Kiitos!
Dan Culver"

Jos tietäisi kaikkien majoittujien olevan noin mukavia kuin Dan, voisi hyvin perustaa matkailupalveluyrityksen. Meillä kun olisi tarjota aktiviteettejakin: uintia, melontaa, soutua, patikointia, saunaa... Mutta ehkä emme sittenkään ole valmiita kutsumaan kotiimme ihan ketä tahansa milloin tahansa. Danin kaltaiset satunnaiskävijät kuitenkin ovat enemmän kuin tervetulleita!
 
Kysyin luonnollisesti Danilta luvan kirjoittaa hänestä blogissani, 
eikä hänellä ollut mitään sitä vastaan. 

Kommentit

 1. Voi miten ihana yllätys vieras😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todellakin! Missähän mahtaa olla tällä hetkellä? Lupasi kyllä kirjoitella.

   Poista
 2. Sari Rajala6.6.22

  Olipa hienoa, että Dan löysi tiensä juuri teidän "ruokakauppaan". Hän sai mahtavan alun pyöräretkelleen ja hyvän kokemuksen kerrottavaksi sitten joskus kotipuolessa. Ja tämä oli myös teille hauska ja mielenkiintoinen vierailu.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luokanopettajan vinkit

Kanojen ruokinnasta

Muistoissamme: siskoni Tiia