Mitä tehdä tyrnille?

Saimme käydä poimimassa tyrniä ystävämme puutarhassa. Poimiminen oli yllättävän mukavaa. Olin luullut tyrnien olevan kovin piikkisiä ja poimimisen tuskallista, mutta eihän se ollutkaan. 

Melko lyhyessä ajassa keräsimme ison määrän kauniin keltaista ja terveellistä tyrniä. 
Sitten vain ihmettelemään, mitä niillä tehtäisiin. Tyrnin makuhan on varsin omanlaisensa, harva niitä ilokseen syö. Terveellisiä ne kuitenkin ovat, joten syödä niitä kannattaa. 

Pienen määrän laitoin heti pakastimeen. Sehän on helppoa, mutta en oikein haluaisi tyytyä vain pakastamiseen, joka kuluttaa sähköä koko ajan. Tietysti, jos pakastimessa on väljää, se kannattaa täyttää, mutta meidän pakastimemme on täynnä jo valmiiksi. 

Toinen heti mieleen tuleva käyttö oli tietysti hillo tai hyytelö. 
Emme kuitenkaan juurikaan käytä makeita hilloja. 
Viime vuonna teimme pihlajanmarjoista Pohjolan kapriksia. 
Keksin, että voisimme kokeilla samaa tyrnillä. 

Kiehautimme tyrnit suolavedessä ja jätimme ne likoamaan siihen kahdeksi vuorokaudeksi. Pihlajanmarjat ryöppäsimme eri vedessä, mutta nämä tuntuivat hajoavan, joten välttelimme ylimääräisiä vaiheita. Purkit täytettiin marjoilla ja sitten liemellä, johon tuli 2 osaa etikkaa, 1 osa vettä ja hiukan sokeria. Keitinliemi, jossa tyrnit olivat lionneet, säästettiin Lassin aamiaispuuroon.  
Toinen ideani oli tehdä tyrnistä chutneya. Chutneyt meillä tulee syötyä: niihinhän laitetaan valkosipulia, chiliä ja ja sipulia ja ne ovat hyviä ruokien lisukkeita. 

Yllätys oli, millainen siemen tyrnillä on. En ole koskaan tiennyt, että ne ovat isoja ja mustia. Itseäni ei yhtään haittaa, että chutneyn seassa on siemeniä, pikemminkin ne tekevät hillokkeesta kiinnostavan ja kauniin näköistä. Arvaan kuitenkin, että moni tahtoo siivilöidä siemenet pois. Samalla vain siivilöi ison osan terveellisistä ainesosista. 
No, chutneymme ei ihan onnistunut niin kuin olimme ajatelleet. Laitoimme nimittäin sekaan vettä, emmekä tienneet, että tyrni itsessään sisältää paljon enemmän vettä kuin esimerkiksi omena. Seoksesta tuli lirua. Lisäsimme agar agaria, kun huomasimme asian, mutta se ei auttanut. Seos on edelleen löysää. 

Nyt meillä on litrakaupalla tyrnikeittoa, jota voi syödä vaikka lusikallisen päivässä ihan terveyssyistä. Toisaalta Lassin aamiaispuuroon se sopii myös hyvin. 

Tässä ohje meidän tyrnichutneyyn; emme siis ole kokeilleet tehdä tätä ilman vettä. Tästä tulee joko keittoa tai hilloketta. Maku on kuitenkin ihan hyvä - ainakin meille sopivampi kuin tyrni sellaisenaan tai makeana hillona. 

Tyrnichutney

1,5 kg tyrniä
0,5 kg omenaa
0,5 kg raparperia
2 sipulia
kahden kokonaisen valkosipulin kynnet
6 keltaista Lemon Drop -chiliä
3 tl suolaa
4 dl sokeria
1 dl etikkaa
(agar agaria hyytelöimiseen)

Mikä tahansa chili käy tietysti, ja sitä voi laittaa ihan maun mukaan enemmän tai vähemmän.
Keitä omenia sipulien ja mausteiden kanssa kunnes ne pehmenevät. Lisää raparperi ja lopuksi tyrni. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää agar agar (jos tahdot käyttää sitä) ja keitä lisää. 
Purkita kuumana desinfioituihin lasipurkkeihin, sulje tiiviisti kannella. Seos jähmettyy jäähtyessään, jos siinä on hyytelöimisainetta. 
Nauti ruuan lisukkeena, keittona tai pieninä terveysshotteina. 

Pohjolan kapriksia tyrnimuunnoksena. Tyrni ei pysy koossa kuten pihlajanmarja.
Myös liemi kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä iso osa tyrnistä on liennut liemeen.

Mikä on sinun tyrnireseptisi? Kerro ihmeessä! 

Kommentit