Kuusesta on moneksi

 

Ennen kuin luet: arvaapa, mitä kuvassa on!

* * *

Vastaus:

etualalla on inkivääriä pilkottuna, taaempana palana. Vihreässä kasassa on kuusenkerkkiä. 

Entä arvaatko, mihin niitä käytetään?

Okei, meillä pullotettiin tänään kombuchaa. Kolme vichykorillista: puolet maustettiin inkiväärillä ja puolet kuusenkerkillä. 

Olemme kokeilleet mausteena myös mustikkaa ja vadelmaa ja muistaakseni myös kanelia. Mutta inkivääri ja kuusenkerkkä ovat olleet parhaita. Puolukkaa oli tänään tarkoitus kokeilla, mutta se nyt jäi. Epäilen, että se ei maistuisi juuri miltään. 

Kuusenkerkät ovat tietysti pakastettuja, eihän niitä puissa vielä ole. Mutta kevät etenee, eikä aikaakaan, kun kerkät ovat taas kasvaneet kuusiin. Keruuaika on nopeasti ohi, joten on oltava valppaana ja laitettava sitten pakastimeen ne, joita ei heti tule käytettyä. Pakastus ei haittaa niitä lainkaan, ne ovat yhtä maukkaita sulaneina. 

Kuusi on monikäyttöinen kasvi. Me olemme käyttäneet lähinnä kerkkiä, no, toki kuusipuuta on myös käytetty polttoaineena. Mutta keittiössä kerkät ovat mainioita. 

Olemme tehneet kuusenkerkkäsiirappia kahdella eri tavalla, sekä keittäen että auringossa valuttaen. Jälkimmäinen oli oikeastaan parempaa. Viime kesänä teimme myös hilloketta. Keitimme kerkät sokerin kanssa ja pilkoimme lopputulosta hieman sauvasekoittimella. Kuusenkerkkähilloke oli ihmeen hyvää ja se sopi moneen: sekä suolaisten että makeiden piirakoiden lisukkeeksti että esimerkiksi juustojen kanssa. Laitoin sitä joskus myös puuron päälle marjojen kanssa. 

Mausteena olemme käyttäneet kerkkiä paitsi tuossa kombuchassa myös valkosipulisäilykkeissä. Syksyllä 2019 meillä oli niin valtava valkosipulisato, että päätimme tehdä osasta säilykkeitä. Selvitimme asian terveystarkastajan kanssa ja kävi ilmi, että koe-erää saa valmistaa yhtenä vuonna ilman sen kummempia lupia. Toki noudatimme kaikkia hygienia- ja etikettivaatimuksia. 

Teimme noin 300 purkkia valkosipulisäilykkeitä, puolet nimellä Hunajaisen lempeä ja puolet nimellä Tiukan tulinen. Tiukan tulisessa oli omia chilejämme, Hunajaisen lempeässä oli hunajan lisäksi juuri kuusenkerkkiä. Se oli myytäessä se suositumpi.

Lopulta kävi niin, että säilykkeet loppuivat kesken. Ne olivat siis suosittuja, mutta niin suuritöisiä, että toista kertaa emme siihen urakkaan ryhdy. 

Hauska kokeilu se kuitenkin oli. 

Alakuvassa on tämän päivän pullotuksiamme. Sinikorkkiset on maustettu kuusenkerkällä, oranssikorkkiset inkiväärillä. 

Nyt pullot saavat vielä olla pari viikkoa huoneenlämmösssä ja sitten viemme ne kellariin. Uusi satsi kombuchaa laitetaan kypsymään heti, kun olemme saaneet ostettua lisää teetä. 



Kommentit

  1. Käytetäänkö teillä kombutsaa päivittäin? Itse vähän kyllästyin välillä, mutta nyt taas herätelty harrastusta. Olen kokeillut maustamiseen myös erilaisia minttuja (varsinkin kesällä). Joku on kehunut, että basilika on myös hyvää - itse en ole kokeillut. Luulen, että se puolukkakin voisi olla aika kiva - ainakin saisi kivan värin? Vadelmia lisäämällä sai myös kauniin punaista - ja pienesti erilaista makuakin. Olen myös yhdistänyt yrttejä ja marjoja.

    VastaaPoista
  2. Lassi juo lähes päivittäin, minä vähän harvemmin. Basilikaa ollaan muistaakseni käytetty myös, kyllä. Ja timjamia ja rosmariinia ja muistaakseni joitain muita yrttejä myös. Sitruunamelissaa varmaan ainakin. Vadelma oli ihan hyvää. Kiitos, Sisko, sienestä, sinun kantaasihan taämä on!

    VastaaPoista
  3. Kuusenkerkissä on mukava maku. Olen tehnyt kuusenkerkkäsiirappia ja sehän se herkkua onkin. Jonkin verran minäkin pakastan kerkiä. Kevät lähestyy vauhdilla. Täällä Kainuussakin sää lämpeni, mutta ei se lämpö tätä lumimäärän vielä sulata.

    VastaaPoista
  4. Rajala Sari28.2.21

    Minä (Sari Rajala) ostin molemmille veljilleni lahjaksi purkilliset "Tiukan tulinen" valkosipuleja. Veljeni ihastuivat niihin kovasti. Olisivat halunneet niitä lisää, mutta saivat eioota. Molemmat keksivät sitten laittaa uudet valkosipulit liemeen, kun alkuperäiset oli syöty.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!