Pihkasalvaa

Kävin pitkästä aikaa postilaatikolla, ja siellähän oli postia. Ihana ystäväni Erja Noroviita oli lähettänyt ystävänpäivätervehdyksen ja sen mukana muovipussissa itse tekemäänsä pihkasalvaa. Aivan mahtavaa!  

Meillä on käytetty pihkasalvaa jo pitkään. Opin sen naapurin erikoissairaanhoitajalta, joka on myös haavahoitaja. Pihkasalvalla hoidettiin skotlanninhirvikoiramme Oliverin haavoja ja sillä on hoidettu myös monet meidän ihmisten haavat. 

Apteekin pihkavoide vain sisältää huomattavasti vähemmän pihkaa kuin tämä Erjan tekemä. Tässä pihkaa on peräti 40 prosenttia, loppu on rypsiöljyä ja mehiläisvahaa. Erjallahan on myös mehiläisiä. Tämä tuoksuukin aivan toiselle kuin apteekin voide: huomattavasti voimakkaammalle.

Pihkat tähän on kerätty täältä naapurikylältä Salonkylältä sekä Tesjoelta, jossa Erja asuu. 

Nyt alkaa meilläkin pihkankeruu. Vielä kun saamme mehiläisvahaa, voimme itse valmistaa kuusenpihkavoidetta. Kiirettä ei ole, sillä tämä on hyvin riittoisaa. 

* * *

Minulla on ollut iho-ongelmia, joiden vuoksi olen juossut lääkäreillä. Välillä olen raapinut ihoni niin rikki, että se on tulehtunut. Muistan, kun ensimmäisen kerran mainitsin pihkavoiteen lääkärille. Ilmeisesti hän ei ollut siitä ja sen ihan todistetusta tehosta tietoinen, koska hän katsoi minua hieman ivallisesti, kuin olisin joku hörhö. 

Tosiasiassa pihkavoidetta käytetään tiettävästi ihan sairaalahoidossakin. Pikainen google-lainaus: " Tutkimuksessa kävi ilmi, että pihka pystyy tekemään toimintakyvyttömäksi jopa sairaalabakteerina tunnetun MRSA:n. Pihkavoiteella on käyttöä sairaaloissa sääri- ja makuuhaavojen sekä leikkaushaavojen jälkihoidossa. Pihkavoide nujertaa myös sitkeän jalkasienen." (Cederberg) 

Tässä linkki myös Duodecim-lehden artikkeliin aiheesta: https://www.duodecimlehti.fi/duo97315 

Toinen yhtä lailla vaikuttavaksi todettu haavanhoitoaine on hunaja. Apteekeissa myydään kalliilla hinnalla pieniä tuubeja Manuka-hunajaa, mutta mitä ilmeisimmin ihan tavallinen suomalainen hunaja toimii yhtä hyvin. 

Sivun kuvassa on parin päivän takainen pakkasaamu täällä Solstrandissa. Nyt näkymä on täysin toisenlainen, märkä ja harmaa. 

Kommentit

  1. Pihkasalva on ainoa, joka on auttanut hirvikärpäsen pureman aiheuttaneeseen viikkokausia kestäneeseen kutinaan.

    VastaaPoista
  2. Moi. Nyt on ulkoasu muuttunut jotenkin hankalasti luettavaan muotoon. Tai sitten mun kännykkä sekoilee. Tai sitten mä sekoilen. Kaikki on mahdollista! 😂 Teksti on niin pientä, että pitää suurentaa, ja sitten ei mahdu näytölle, vaan pitää veivata ees taas. Tykkäsin enemmän entisestä. Sisältö kyllä edelleen priimaa! 👌

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!