Tervetuloa lukemaan blogiani!

 Vihdoin! 

Olen vihdoin saanut ryhdyttyä bloginpitoon. Kotisivuthan minulla on ollut jo lähes vuoden, mutta ajattelin ensin kokeilla, josko ne riittäisivät. Nyt olen tullut siihen tulokseen, että haluan myös blogin.

Blogillani ei ole mitään yhtä teemaa. Aikeissani on kirjoitella elämästä täällä Solstrandissa eli aiheina tulee varmasti olemaan puutarhaviljely, kanat, koirat, villivihannekset, metsä, luonto, vanhat rakennukset ja kaikki senkaltainen. Onko tämä siis lifestyle-blogi? Heh.

Ainakin tässä vaiheessa tarkoitus on ottaa kirjoittaminen rennosti. Yritän olla stressaamatta ja pidättyä viilaamasta tekstejä kovin paljon. Ehkä jossain vaiheessa tulee into paneutua teksteihin tarkemmin, ehkä kirjoittaa asiapitoisemmin tai kenties kaunokirjallisemmin, mutta tässä vaiheessa tyydyn ennemminkin päiväkirjamaiseen kirjoitteluun. Lukee ken jaksaa.

****

Ensimmäiseksi on syytä selittää blogin nimeä. ”Pilkkeitä Pilpalasta” sisältää kolmoismerkityksen. Ensinnäkin siinä on tietysti viittaus Juhani Ahon ”Lastuja” –teokseen. Se on ehkä vähän mahtipontista; en tietenkään tahdo yrittää vertautua kirjoittajana Juhani Ahoon. Mutta kuitenkin: teemat ja käsittelytapa saattavat olla jollain tapaa samankaltaisia.

Toinen ja vielä suurempi tausta-ajatus on se, että tässä kotimme eli Solstrandin – tuolloin vielä nimeltään Sinervänkoski - pihapiirissä on sota-aikana sijainnut pilketehdas. Autothan olivat tuolloin häkäpönttöautoja, joiden käyttövoimana olivat pilkkeet. Pilketehdas oli nimeltään Pilpalan Pilke. Perimätiedon mukaan pilkesäkkien kyljessä olisi lukenut Pilpalan Pilke Osakeyhtiö, mutta tuosta osakeyhtiöstä ei ole varmuutta.

Tehdas ei ollut suuren suuri, vaan ilmeisesti vain pieni puurakennus rannan rinteessä. Siellä naiset pilkkoivat kirveellä haloista pilkkeitä ja pakkasivat ne säkkeihin. Jostain mieleeni on tullut, että työntekijöitä olisi ollut kolme.

Pilketehtaan kivijalasta on vähän näkyvissä naapurimökin pihassa. Mökkejä ei Sinervänniemellä tuolloin vielä ollut, kotitalomme oli ainut varsinainen asuinrakennus tällä niemellä.

Kolmas ajatus nimen takana on ilonpilke. Jospa nämä pilkkeet olisivat joskus ilonpilkahduksiakin – jos eivät lukijoille niin ainakin kirjoittajalle.

Ensin oli tarkoitus ottaa nimeksi vain Pilkkeitä, mutta sehän oli tietysti jo käytössä vähintäänkin yhdellä blogilla. Niinikään Pilkkeet oli jo käytössä, samoin Pilkahduksia. Olkoon siis Pilkkeitä Pilpalasta, Pilpalastahan nämä tulevat aivan kuten 1940-luvun pilkkeet Pilpalan pilketehtaasta.




Kommentit

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!