Kanallisgalleriassa





 Meidän kanalarakennuksemme on peräisin 1800-luvun puolivälistä. Se on siis ollut olemassa noin 80 vuotta ennen tätä Solstrandin päärakennusta ja muita Sinervänniemellä olevia rakennuksia. Torpaksi kutsumassamme rakennuksessa on asuttu noin sadan vuoden ajan, sen jälkeen se on ollut lähinnä varastokäytössä.  

Mieltäni kiehtoi aina tuon mäkituvan menneisyys, ja lopulta sainkin selville, keitä siinä on asunut. Torppa se ei ilmeisesti ole koskaan ollut, vaan mäkitupa. Gabriel Nummela -niminen mies muutti siihen tullessaan Pilpalan sahalle töihin. Gabriel kuoli suurena nälkävuonna 1868, mutta hänen leskensä Serafia Valden olikin kiehtova persoona. Serafia eli vanhaksi. Serafia oli "jonkinlainen noita tai velho". Hänellä oli kaikkiaan 11 lasta, mutta kovin moni tuskin ehti asua tässä Sinervänniemellä. 

Olen kirjoittanut Serafiasta paljon sekä faktaa että mielikuvituksella täydennettyjä novelleja. Tekstit löytyvät Makasiini-kirjastani ja osa myös kotisivuiltani, joten en tässä ala hänen elämänkertaansa enempää toistelemaan. Mökistähän minun piti kertoa. 

Serafian mökissä on pienenpieni keittiö ja makuukamari sekä eteinen, jossa on komeroita ja polttopuulaatikko. Keittiön ja kamarin välissä on ollut sauna. Siihen saunaan rakensimme kanalan noin kymmenen vuotta sitten.

Nyt siellä asuu seitsemän kanaa ja kaksi kukkoa. Ehkä tänä keväänä voisi taas antaa jonkun kanan hautoa tipuja. Yleensä en anna, sillä pieneen kanalaamme ei mahdu kovin monta asukasta. Muutama lisää niitä kuitenkin voisi olla. Valitettavasti osa tipuista on aina kukkoja, joten jos annan hautojalle vaikkapa kuusi munaa, uusia kanoja tulee ehkä kolme. Se riittäisi. 

Nyt talvella kanat joutuvat elämään sisätiloissa tautirajoitusten vuoksi. Vapaana ne eivät ole kesälläkään, sillä ennemmin tai myöhemmin tulisi haukka tai kettu niitä jahtaamaan. Kanalasta on pääsy ulkotarhaan, jossa on myös verkkokatto haukkojen varalta ja osin myös siksi, etteivät luonnonlinnut päätyisi tarhaan. 

Kanoja on mukava pitää. Munia seitsemältä kanalta tulee juuri sopivasti omiin tarpeisiin. Jossain vaiheessa vuotta on aina munintatauko, mutta munathan säilyvät hyvinä jopa kuukausia, joten kaupan munia emme ole joutuneet ostamaan sen jälkeen, kun kanat meille tulivat. 

Otin kanoistamme vähän muotokuvia. Kas tässä meidän kanallisgalleriamme:









Kommentit

  1. Voi kun kauniita kuvia! Kiva, että jaksat pitää blogia! Niitä on kiva lukea..

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!