Kuukausittaisen omavaraistelijoiden yhteisbloggauksen aihe on heinäkuussa kesäinen.
Meitä on pyydetty kertomaan kesäretkistä ja luontokohteista, piknik-ideoista, kesäviihteestä, villivihanneksista ja resepteistä sekä heinäkuun kauneimmista kukista ja kasveista.
Vallan ihastuttava aihe siis!
Kesäretket ja luontokohteet
Meillä täällä Lopella on monia hienoja luontokohteita. Helposti käy niin, ettei niissä lähellä olevissa tule käytyä. Olemme käyneet useimmissa vain kerran tai pari. Toisaalta: miksi pitäisi lähteä autolla edes 20 kilometrin päähän, kun voi lähteä kävelylle ihan tästä omasta pihasta.
Tunnetuimmat luontokohteet Lopella ovat Melkutin ja Luutasuo. Etenkin Melkutin on tosin saanut maineestaan jo kärsiä, kaikki retkeilijät eivät kuulemma osaa viedä edes omia roskiaan pois, mikä on käsittämätöntä. Autoliikenne siellä on myös runsasta, joten sinne ei erityisesti houkuta lähteä.
Luutasuo on meitä lähempänäkin, mutta antaa siellä turistien kulkea. Oma siskoni kävi kuulemma siellä jo vuosikymmeniä sitten Helsingistä, usein äitimme kanssa. Nykyisin käymme sienessä ja marjassa ihan muissa metsissä täällä.
Lopella on myös kolme Luonnonperintösäätiön suojelumetsää: Yli-Mylly, Harju ja Blue Forest. Niistä olen kirjoittanut aiemmin blogissani. Linkkejä niihin:
Piknikit
Meitä pyydettiin kirjoittamaan myös piknik-ideoista kesäpäiviin. Hmm. Meillähän on varsin usein piknikkejä ihan tässä omassa pihassa ja rannassa. Etsinpä tähän jonkin kuvauksen niistä:
Ja jokin kuva rannasta tähän myös:
Kauempana käymme metsäpiknikeillä lähinnä vappuisin. Vappupiknik Yli-Myllyllä on perinteemme.
Piknikillä hyödynnämme yleensä Yli-Myllyssä olevan vanhan torpan porrastasannetta ruokapöytänä. Tässä linkki yhteen päivitykseen vappupiknikiltä:
No, varsinaisesta kesäpiknikistähän tuossa ei ole kyse. Meillä mukana on yleensä itse tehtyä pitsaa ja valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Jos pitäisi vaeltaa pitkästi ruokia kantaen, eväät olisivat varmasti toisenlaiset.
Luonnon antimien juhla: Villiyrttien ja marjojen käyttö
Villivihannekset ovat meille arkiruokaa. Toki ne painottuvat alkukesään: kerkät, voikukannuput ynnä muut ovat mahdollisia poimia vain alkukesällä. Mutta heinäkuussa voi vielä mainiosti hakea salaattiainekset pihasta. Siankärsämöä, suolaheinää, voikukkaa, monenlaista vihreää salaatiksi löytyy. Lisänä sitten vaikka niitä voikukannuppuja säilöttynä tai Pohjolan kaprista eli pihlajanmarjoja. Olen niistä kirjoittanut aika paljon tässä blogissa, haulla löytyy. Mutta pari satunnaista linkkiä nyt tähän kuitenkin:
Tällä viikolla olen tehnyt ruususiirappia ja ruusu-raparperihilloa.
Puutarhan parhaat: Kesän kauneimmat kukat ja kasvit
Puutarhanhoidostakin olen kirjoittanut melko usein. Olen kertonut, että kun muutin tänne Solstrandiin, aloin kovasti laittaa kukkapenkkejä, perennoja ja sensellaisia. Vuosi vuodelta olen vakuuttuneempi sen turhuudesta. Luontohan on täynnään upeita kukkia! Niiden vain pitää antaa kukkia.
Teen paljon kukkakimppuja luonnonkukista. Niitä tehdessäni ymmärrän kiinnostuksen kasvatettuihin kukkiin. Ovathan ne usein paljon suurempia ja helpompia käyttää. Usein ne myös säilyvät maljakossa pidempään. Mutta mikään ei voita luonnonkukkakimppuja!
Yksinkertaisimmillaan ne voivat olla vaikkapa vain yhtä lajia sisältäviä. Sellaisia teen harvoin, mutta esimerkiksi näissä kahdessa on vain apiloita:
En ehkä koskaan aiemmin ole tehnyt kimppua, jossa olisi pelkkää valkoapilaa. Puna-apila- tai metsäapilakimpuissanikin on yleensä myös muita kukkia.
Tänään tein kimpun puutarhakukista. Tässä:
Malvaa, malvikkia, tarha-alpia, ketoneilikkaa, kultahelokkia, jotain tarhakurjenpolvea.
Ja sitten jokin linkki puutarha-asioihin:
Jokohan alkaisi riittää? Tämä olikin aika laaja aihe. Kirjoittamista riittäisi vaikka kuinka. Mutta ajattelin palata vielä tuohon ensimmäiseen teemaan eli käyntikohteisiin ja kirjoittaa muutaman sanan siitä, miten kotikonnuillakin voi viihtyä kesällä, eikä aina tarvitse matkustella.
Moni nimittäin ajattelee, että tarvitsee. Monella loma tuntuu tarkoittavan sitä, että lähdetään mahdollisimman kauas. No, me omavaraistelijathan emme oikein voikaan matkustaa pitkiksi ajoiksi pois kotoa, meidänhän pitää hoitaa vähintäänkin kasvimaa, kasvihuone ja puutarha, useiden myös eläimet. Mutta virkistävää ja monipuolista lomaa voi mainiosti viettää lähiseuduillakin.
Täällä Lopella on etenkin kesäaikaan paljon erilaisia tilaisuuksia - aivan kuten kai useimmilla muillakin Suomen paikkakunnilla! Tapahtumia on niin paljon, että kesä ei oikein riitäkään, ja ne menevät väkisin päällekkäin.
Tapahtumia voi myös järjestää itse! Siitä minulla on paljon kokemusta. Voi järjestää suuria yleisötapahtumia tai pieniä ex-tempore-tilaisuuksia.
Yksi tämän kesän tapahtumistani oli museojunaretki. Tässä kuva ja linkki siihen:
Monilla paikkakunnilla on upeita kartanoita, joiden pelkkään puutarhaan tutustuminen käy kiinnostavasta kesäretkestä. Yllä Jokioisten kartano.
Häämatkoilla käymme yleensä jossain lähiseudun kohteessa. Tänä vuonna se oli Nahkurinvertas Tammelan Portaassa, joskus se on ollut Hämeenlinna tai Saaren kansanpuisto. Kohteita riittää!
Entä muita tapahtumia? Viimeksi kuluneen viikon aikana olen ollut elokuvaillassa Hunsalan työväentalolla:
ja Sakari Pälsi -tapahtumassa Järventaustan Syrjässä:
sekä puutarhakahveilla Pilpalan myllyllä, Lopen kesätorilla kirkonkylällä ja kylätorilla Pilpalassa. Niistä ei nyt ole linkkejä jaettavaksi.
Tänään sain kokea vielä mainiota pienimuotoista kulttuuria. Se oli hyvä esimerkki siitä, miten kuka tahansa voi järjestää kulttuuria lähes missä tahansa.
Anu Nylund on perustanut tänne Tevännölle Rakkauden Metsän. Siihen voin linkata:
Nyt Anu oli ostanut pienen mökin Rakkauden metsän lähistöltä. Mökki toimii hänen kesämökkinään, mutta hän toivoo sille myös monenlaista muuta käyttöä. Tänään siellä oli avajaiset. Pelkkä mökin näkeminen oli mielenkiintoista, kuulimme paikan historiasta ja yhteydestä Anun sukuun. Mökki sai myös uuden nimen: Ukkonen.
Varsinaisena ohjelmanumerona oli viulisti Teemu Kupiaisen ja hänen poikansa musiikki- ja tanssiesitys. Se tapahtui tuon pienen mökin keittiössä. Kulttuuritilaisuus ei siis välttämättä tarvitse suuria katsomoita tai edes esiintymislavoja! Kannustan itse kutakin järjestämään vastaavia!

Kupiaisten esitys oli mainio.
Nyt viimein lopettelen. Loppuun liitän tuttuun tapaan linkit muiden omavaraisbloggaajien vastaavaan päivitykseen. Näitähän julkaistaan aina jokaisen kuun ensimmäisenä sunnuntaiaamuna. Meitä paimentaa Satu Tsajut-blogista. Käy lukemassa muidenkin päivityksiä!
Kasvuvyöhyke 1
Apilankukka https://apilankukka.fi/nokkonen/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2025/
Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/07/tahkalaventeli-ruokaa-ja-rohtoja.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2025-osa-7/
Evil Dresmaker http://www.evildressmaker.com/?p=19442
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2025/07/06/heina-25-kesaiset-asiat/
Mansikat kypsyivät puutarhassamme jo toukokuun lopulla, mutta nyt niitä on erityisen runsaasti. Puutarhamansikoita emme kasvata, mutta ahomansikoita ja ukkomansikoita riittää syötäväksi siellä täällä tiluksilla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ilahdun kommenteista!