Mustikkapensaat suojaan jäniksiltä

Aurinko nousee Liitontalon takaa. 

Pakkasaamu. 

Onneksi eilen teimme lumityöt, eikä piha ole nyt jäinen. Kävelylle lähtiessä pitää kuitenkin laittaa nastakengät jalkaan, sillä Sinervänpolun rinne oli ainakin eilen kirkkaassa jäässä.

Jänis oli jälleen käynyt kasvimaalla. Eilen saimme viimein mustikkapensaat suojattua kanaverkolla. Jänikset saavat luvan löytää ruokansa muualta, me tahdomme kesällä mustikoita omista pensaista.

Pensaita on kuusi, eivätkä ne vielä kertaakaan ole ehtineet tuottaa marjoja kuin maistiaisiksi. Nyt siis suojasimme ne metalliverkolla, jonka kiinnitimme kukkatuilla. 

Verkkoa ei riittänyt viimeiselle pensaalle, joten otin ratkaisuksi ison, muovisen pyykkikorin. Se on vanha, peruja luultavasti siltä ajalta, kun Solstrand oli vielä leirikeskus, ja sitä on käytetty viime vuodet heinien säilömiseen kanalan eteisessä. Heinät oli jo heitetty kanalaan talven mittaan, joten kori jouti vaihteeksi muuhun käyttöön.

Onneksi muovisaavi on vaalea, joten se ei ole paha ulkonäköhaitta lumisessa maisemassa. Keräsin sen ympärille lunta ja tamppasin sen tiiviisti, jotta saavi ei lennä tuulen mukana pois. 

Tällä viikolla on tiettävästi tulossa vielä lisää lunta, joten pian pyykkisaavia ei enää edes huomaa. 


Jäljistä näkee, että jänis on käynyt kasvimaalla
tapansa mukaan myös viime yönä.
Etualan jäljet ovat minun, jäniksen jäljet näkyvät
alhaalla lähempänä rantaa. Mutta oli se käynyt yläpihallakin.  


  
Mustikoita keräämme tietysti metsästäkin,
mutta pensasmustikka on oma lajinsa
ja tahdomme saada mustikkaa myös omasta pihasta.
Tähän mennessä pensaat eivät ole koskaan saaneet kasvaa isoiksi,
koska jänikset ovat napostelleet oksat talvisin. Nyt suojasimme ne.
 


Kommentit

  1. Sielläkin on kunnon talvimeininki. Just tulin sisälle lumitöistä, kun aura-auto ajoi ja liittymät olivat ihan tukossa lumesta. Päivän jumppaa on siis tehty. Juu, mustikoita saa metsäskin, mutta pensasmustikan ovat ihan eri makuisia. Meidän pihalla ei ole vielä moisia herkkuja. Saattaa ensi kesänä olla :) Sen olen kuullut, että jänöjusseille pensasmustikka myös maistuu.

    VastaaPoista
  2. Sielläkin on kunnon talvimeininki. Just tulin sisälle lumitöistä, kun aura-auto ajoi ja liittymät olivat ihan tukossa lumesta. Päivän jumppaa on siis tehty. Juu, mustikoita saa metsäskin, mutta pensasmustikan ovat ihan eri makuisia. Meidän pihalla ei ole vielä moisia herkkuja. Saattaa ensi kesänä olla :) Sen olen kuullut, että jänöjusseille pensasmustikka myös maistuu.

    VastaaPoista
  3. Tutustuin ensimmäistä kertaa pensasmustikoihin Kanadassa, johon lähdin valmistumiskesänä Saara Maunun ja Anne Heikkilän kanssa. (Pitääpä ehkä joskus kirjoittaa siitäkin reissusta - viisi viikkoa Greyhoundeilla ympäri Amerikkaa.) En ollut uskoa, että ne olivat mustikoita, mutta eri lajiahan ne ovatkin. Molemmat ovat hyviä ja terveellisiä. Suosittelen ilman muuta mustikkapensaiden hankkimista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maikku12.3.21

      Kumma, minun pensasmustikkaani jänikset eivät ole koskeneet, vaikka lähes kaikkea muuta jyrsijät. Pensaita oli alun perin kaksi, mutta toinen kuoli, toinen tuottaa edelleen runsaan sadon joka kesä. On jo varmaan 30 vuotta vanha.

      Poista
    2. No onpa tosiaan kumma. Epäilen, että nämä on syöty aiempinakin talvina, kun eivät pensaat ole tuon enempää kasvaneet. Teillähän kai on siellä kaneja? Metsäjäniksiä? Tämä meidän on rusakko.

      Poista
  4. Jäniksiä näkyy paljon tuolla meidänkin siirtolapuutarha-alueella. Pihan omenapuut ovat niin vanhoja, etteivät ole niitä onneksi jyrsineet. Tänään kävin mökillä haaveilemassa ja kylpemässä auringossa :)

    VastaaPoista
  5. Tämä meidän rusakko me söi myös päärynäpuun. Se harmittaa todella. Oma vika!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!