Kevätkaihonkukkia ja koivunmahlaa

 



Kevätkaihonkukka on pieni mutta kaunis, varhain kukkiva perenna. Meillä sitä on vain yhdessä paikassa, eikä se ole siitä levinnyt. Ehkä se viihtyisi kosteammalla paikalla kuin yläpihan kivikossa. 





Naapurimme Tuula oli kaadattanut koivun. Kanto vuoti mahlaa sujuvaa vauhtia, ja koska Tuulaa itseään ei mahlan kerääminen kiinnostanut, hain kolme mukia ja asettelin ne kannon juurelle niille kohdille, joihin mahlaa valui. Äkkiä mukit olivat täynnä ja piti hakea kannu. 

Mahla näyttää lähes vedeltä eikä makukaan siitä kovin paljon poikkea. Sen terveysvaikutuksista puhutaan melko paljon, mutta etupäässä vettähän se on. Kuiva-ainepitoisuus sillä on vain runsas prosentti. On sitä kuitenkin käytetty terveysjuomana jo kuulemma vuosisatoja, eikä sen käytöstä ainakaan haittaakaan ole. Hyvä janojuoma se on, ja voihan sitä hyvin käyttää vaikka smoothieiden pohjana tai minkä tahansa taikinan nesteenä. 

Jäin miettimään, mihin kaikkeen koivusta oikein onkaan. Ksylitoli on tunnettu jo pitkään. Muiden puiden tapaan siitä tietysti saadaan sellua, vaneria ja huonekalupuuta sekä polttopuita. Risuista voi tehdä monenlaisia koristeita, Lassikin on sitä harrastanut. Lehtevät oksat ovat koristeellisia ja monikäyttöisiä. Niin ja sitten on tietysti vihdat! 

Koivun lehtiä voi syödä tai niistä voi tehdä teetä. Niillä voi myös värjätä lankoja.
Tuohesta puolestaan on tehty kenkiä (virsuja), kontteja, koreja ynnä muuta. Tuohen alla olevaa nilaa on käytetty nahkojen parkitukseen.  

Ennen pitkää saamme koivusta tehtyjä vaatteita. Yksi sellainen nähtiin jo presidentinrouvan yllä linnanjuhlissa muutama vuosi sitten, kuten me kaikki varmaan muistamme. Tiettävästi niitäkin tullaan valmistamaan kierrätyskuidusta, joten kasvavia koivuja ei välttämättä tarvitse kaataa vaatteiden tekoa varten. 

Häävalssimme kesäkuussa 2008 oli Koivu-valssi. Marimella Röök soitti sen häissämme harmonikalla. Se on hieno muisto, vaikkemme tanssia osanneetkaan!  


Kommentit

  1. Kaikki osaavat tanssia. Kaikissa tansseissa on vain kaksi askelta, oikea ja vasen.

    VastaaPoista
  2. Kivasti sanottu, mutta meidän häävalssiamme katsoneet voivat kyllä varmasti kaikki kertoa, että ei osattu :)
    Tai jos halutaan ajatella, että kaikki osaavat, niin ehkä pitää sanoa, että se ei sujunut kovin kauniisti eikä sulavasti. Onneksi se ei kerro mitään avioliiton sujumisesta! Yhdessäolo on onneksi ollut kaunista ja sulavaa <3

    VastaaPoista
  3. Minä istutin kaunista kevätkaihonkukkaa pihamaalle joitakin vuosia sitten, mutta jostain syystä se ei viihtynyt kasvupaikallaan ja on vuosi vuodelta hiipunut. Ehkä se olisi halunnut tulla siirretyksi, mutta sitten taas itseltäni katosi puutarhainto ja pari viime vuotta on tullut keskityttyä pelkästään nurmikon leikkuuseen :). Sääli kuitenkin, että se hävisi, kaipaan sitä aina keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas ei koskaan leikata nurmikkoa :) Vähiin olen jättänyt kukkapenkkien hoidonkin, keskitymme hyötykasveihin. Niistä on vähintään yhtä paljon iloa kuin kukista. Esimerkiksi maa-artisokan kukat ovat melkein kukista kauneimpia, ihania valopilkkuja puutarhassa loppukesällä.
      Kevätkaihonkukka on kyllä kaunis. Onneksi sitä on meillä edes vähän, eikäpä sen nyt niin kauhean laajalle tarvitse levitäkään. Voi olla, että se sinullakin vielä virkoaa hyväänkin kasvuun.

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!