Kevätviljelyt alkoivat tänään

Esikasvatettavat taimet ovat kasvaneet sisällä ruukuissaan jo pitkään, mutta tänään tein ensimmäiset kylvötyöt ulkona. 

Laitoin valkosipuleita kasvamaan. Ensimmäisenä yrttinä uuteen yrttimaahan pääsi minttu. Se on kova leviämään, mutta katsotaan, miten käy. Yrttimaassamme on kuitenkin eri osastoja, joita erottavat paksut reunakivet. 


Yrttimaan kehikko saatiin koottua viime kesänä,
mutta vasta tänään siihen tulivat ensimmäiset istutukset. 


Valkosipulien suhteen kyse oli kuitenkin istuttamisesta - ne siis istutetaan, ei kylvetä. Itusilmujen suhteen voisi kyllä käyttää kylvö-sanaa, nehän muistuttavatkin lähinnä siemeniä. 

Valtaosa valkosipuleistamme on muhinut lumen alla talven. Istutamme ne yleensä myöhään syksyllä - pahimmillaan syysillan pimeydessä routaiseen maahan. Mutta nyt jäljellä oli yksikyntisiä "pallukoita" sekä itusilmuja, jotka tänään laitoin maahan. Tarkoituksena on kasvattaa versoja, mutta ehkä osa saa kasvaa ihan sipuleiksi asti. 

Itusilmuja on paljon. Ei haittaa, vaikkei ihan jokainen itäisikään. 

Pallukat istutin tiheisiin riveihin, mutta itusilmut, joita oli paljon, laitoin hajakylvönä vielä tiheämpään. Ne nostetaan jo keväällä tai viimeistään alkukesästä, joten ne eivät tarvitse paljon tilaa. 

Eilen pihassa näytti tältä. Ei olisi arvannut, että tänään on lämmin, aurinkoinen istutussää. Lumi ei pitkään maassa pysynyt, onneksi. 


Kommentit

  1. Mitä valkosipulin itusilmut ovat? Tulevatko ne jotenkin valkosipulien "sivutuotteena"?
    Meillä valkosipuli ensimmäistä kertaa kasvamassa, syksyllä maahan laitettu, ja aivan liian vähän. Vieläkö ehtisi?

    Minttua meillä on periaatteessa monenlaista pihassa, mutta levinneet niin, että ovat sekaisin toistensa seassa. Viljelypalstalle voisi laittaa laatikoihin. Ja sielläkin on edellisen kasvattamia maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, itusilmuja tulee valkosipulin kukintoon kymmenittäin. Ne ovat niinkuin pieniä kynsiä. Voi niitäkin syödä, jos kestää kuoret tai jaksaa kuoria. Jos ne laittaa maahan, ne alkavat versoa. Ensimmäisenä vuonna tulee yksikyntisiä, toisena vuonna sitten varsinaisia jakautuvia sipuleita.
      Valkosipulin voi siis istuttaa joko kynnestä tai tuosta yhden kesän jo kasvaneesta pallukasta.
      Itse aiomme nyt kasvattaa näistä lähinnä versoja. Niitähän voi sitten syödä jo alkukesästä. Venäjällä tiettävästi säilötäänkin näitä versoja.
      Muistathan syödä sitten myös "skeipit" eli "kiehkurat". Nehän poistetaan keskikesällä, ja ne ovat ehtaa ruokaa. Meiltä niitä lähti parina kesänä lähiravintolaan, kunnes he kertoivat, että ihmiset vierastavat niitä eivätkä syö. Ne siis olivat esim. hampurilaisannoksen päällä grillattuna. Maailmalla suurta herkkua, mutta ihmiset heräävät hitaasti täällä Hämeessä...

      Kyllä valkosipuleita voi nytkin istuttaa. Kiirettä toki pitää jo. Kylmäkäsittelynhän ne yleensä vaativat. Me olemme tähän asti laittaneet aina vain syksyllä maahan, mutta moni istuttaa keväälläkin. Usein kuulee puhuttavan "talvivalkosipulista" ja "kevätvalkosipulista", mutta ihan samaa lajia ne ovat.

      Poista
    2. Skeipit siis leikataan ja syödään ennen kuin itusilmut ovat tulleet. Osa kuitenkin aina jää kypsymäänkin.
      Laitoithan blogini seurantaan? Kirjoitan varmasti valkosipuleista vielä monesti. Ne ovat meidän viljelysten päätuote.

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!