Kasvismakkaratestausta

Vältän lihansyöntiä. Niinpä elämässäni on yksi suuri puute: makkara. Makkara on mainio tuote, monikäyttöinen ja herkullinen. Makkara kuuluu kesään, mutta makkara kuuluu myös talveen. Ihana, kuuma makkara pakkasessa, nam! Makkara kesäillassa joenrannan grillillä, nam! 


Muuten tuttu näky meidän rannassa, mutta uutta ovat nuo makkarat. Perunaa, tomaattia, kesäkurpitsaa, basilikaa ja omien kanojen munia; vaihteeksi oli mukava saada myös makkaraa.  

Onneksi helpotusta on viime vuosina tullut. Pitkään ainut korvike makkaralle oli se yksi oikeasti pahanmakuinen. Ilmeisesti sen muistossa moni sanoo, että kasvismakkarat ovat pahoja. Mutta eivät ne välttämättä enää ole!

Kun järjestin kylällemme ison tapahtuman, jossa oli myös grilliruokatarjoilu, ajattelin että kasvissyöjille tai lihanvälttäjillekin pitää olla vaihtoehto. Otin yhteyttä yhteen firmaan, josta sain ensin epämääräisen vastauksen ja sitten tylyn ja suorasukaisen. Eivät tahdonneet sponsoroida Vuoden kylä –tilaisuuttamme edes muutamalla makkarapaketilla. Ilmeisesti heidän luottonsa omaan tuotteeseensa ei ollut tarpeeksi hyvä, jotta he olisivat nähneet tilaisuuden markkina-arvon. 

Makulihan kasvismakkarat olivat uutta Raisallekin. Hän ihastui. 

Otin sitten yhteyttä toiseen firmaan, onneksi. Sattumalta Makuliha onkin meidän naapurikunnassamme eli Tammelassa. Sieltä vastattiin heti myönteisesti, ja saimme hakea paketteja sekä tapahtumaan että kotimaistiaisiin.

Makulihalla on siis uusi Makukeittiön kasvis -tuoteryhmä, jossa ainakin näin ensi alkuun on kasvismakkarat ja kasvisnakit. Me maistoimme kasvismakkaroita. 


Makkaroiksi ne ovat aika laihoja, melkein kuin nakkeja. Haittapuolena siinä on se, että ne palavat herkästi ollessaan samassa makkaragrillissä kuin tavalliset makkarat. Ehkä siksi kovin moni ei kylätapahtumassa päätynyt ottamaan niitä: ne olivat saaneet jo turhan tumman pinnan ylleen. Toisaalta suurin osa ihmisistä muutenkin valitsi Lassin savustamat savulohet, mikä oli ihan ymmärrettävää. Makkaraa kun saa kotonakin!

Mutta he, jotka maistoivat, olivat ilmeisen tyytyväisiä.



Ihmetteletkö, mitä ovat nuo valkoiset lastut perunoiden päällä?
Ne ovat tuoretta valkosipulia. Yläreunan varpaat ovat kokin. 

Kotona olemme grillanneet niitä kahdesti. Ensin kahdestamme Lassin kanssa. Ne olivat mainio täydennys grilliaterialle, ja Lassikin totesi että ”Ihan tämä makkaralle maistuu”. Olin varautunut siihen, että Lassi vierastaisi niiden savunmakua, mutta savuisuus ei ole kovin voimakas – ei myöskään herkkusienen maku, jota joku ehkä niinikään voisi vierastaa. Makuyhdistelmä on aika tasapainoinen. Se siis muodostuu herkkusienestä, herneproteiinista, tomaatista ja mausteista ja aromeista. 



Eilen Raisa ja Jani tulivat meille, ja laitoimme ruokaa taas joen rannassa eli meidän Ravintola Sillankorvassa. Makkarat saivat suurhyväksynnän! Molempien mielestä ne olivat hyviä, Raisan mielestä parempia kuin tavalliset makkarat.

Vastikään huomasin, että näitä Makulihan Makukeittiön kasvismakkaroita oli tullut Lopen S-marketiinkin. Aiemmin ei ollut. Pitänee hankkia seuraavaksi niitä nakkeja. 




Kasvismakkaran ainesosat: vesi, herkkusieni (13 %), herneproteiini, kookosrasva, rypsiöljy, stabilointiaineet (metyyliselluloosa, karrageeni, konjakkikumi), jodioitu suola, hiivauute, tomaatti, tärkkelys, mausteet ja mausteuutteet (mm. valkosipuli, chili, basilika, oregano, meirami, rosmariini, salvia), karamellisoitu sokeri, maltodekstriini, aromit (paprika, savu), väri (rautaoksidi). Voimakassuolainen.

Ravintosisältö 100 g:ssa
Energiasisältö..................670 kJ
(160 kcal)
Rasva...............................11,3 g
josta tyydyttynyttä..........5.8 g
Hiilihydraatti.....................3,4 g
josta sokereita..................1,9 g
Proteiini............................9,4 g
Suola.................................1,9 g


Kommentit