Pilpala on Hämeen Vuoden 2021 kylä

Pilpalan kylät on valittu Hämeen Vuoden 2021 kyläksi!

Eilen juhlimme komeasti pihajuhlassa kylätalon pihassa. Nyt sataa, mutta eilen oli lämmintä ja melko aurinkoista. Kaikki sujui hienosti. Oli musiikkia, puheita, ruokaa, kakkua, ihmisiä ja kohtaamisia. 

Hämeen vuoden kylät -tittelin julkistaminen tapahtui juhlassa yllätysohjelmana.
Tässä julkistaminen on jo tapahtunut, ja puheenjohtaja Marimella Röök laulaa
yhdessä Petri Lindbergin kanssa. 

Maininnnan myötä kylät saivat komeat tienvarsikyltit ja 500 euroa kylien markkinointiin. Kakkukahvitkin tarjottiin kaikille. Nimeämisen teki siis Hämeen kylät ry., joka on yksi Suomen Kylien jäsenyhdistyksistä. Kakkua oli tilattu 70:lle, mutta onneksi oli tehty myös kaksi varakakkua. Kaikkiaan kävijöitä juhlassa oli yli sata.

Kylteissä lukee vähän hauskasti: Pilpalan kylät ry Hämeen Vuoden kylät 2021. Siis monikossa. Mutta Pilpalan kyliä tosiaan on kolme: Pilpalan lisäksi myös Hunsala ja Teväntö. Ne kuuluvat samaan koulupiiriin ja samaan kyläyhdistykseen. 

Kuvassa näkyy yleisöstä vain osa. Ruokapöydät sijaitsivat telttakatosten alla. Ruokana oli kasviksia paellapannulta sekä savukalaa, kasvismakkaraa tai lihamakkaraa kunkin omien toiveiden mukaan.


Tässä pieni osa keväällä tekemääni hakemusta Vuoden kyläksi: 

Pilpalan kylät nojaa perinteeseen ja katsoo tulevaisuuteen. Meillä on vuosittaisia, perinteiksi muodostuneita toimintoja sekä lisäksi aina jotain uutta ja erilaista. Perinteisiä ovat joulutuvat, kesäiset lauluillat ulkona sekä ohjelmallinen kesäiltama, jossa yleensä paikallisin voimin on esitetty näytelmiä, musiikkia, runoja, kirjallisuutta, hauskoja puheita ym. ja loppuilta on ollut tanssia paikallisten esiintyjien säestyksellä. Uusia perinteitä ovat mm. suositut karaoketanssit sekä kyläkävelyt, joita on järjestetty jo noin kymmenen vuoden ajan. Myös lapsille on ohjelmaa: lasten Halloween- ja kevätdiskoja sekä laskiaisriehoja. Karkkilalainen näytelmäesitys on tilattu useampana vuonna ja maksutonta esitystä käytiin katsomassa naapurikyliltäkin. Kyläkahviloita on järjestetty eri teemoilla eri aikoina, mm. pääsiäiskahvilana. 

Pilpalan kylien väestö koostuu syntyperäisistä sekä muualta eri aikoina muuttaneista asukkaista sekä vapaa-ajan asukkaista. Myös kyläyhdistyksen toiminnassa nämä kolme eri asukasryhmää toimivat yhdessä, mikä tekee toiminnasta monipuolista ja antoisaa. Sekä Pilpalassa, Hunsalassa että Tevännöllä on runsaasti vesistöjä ja mökkejä. Viime vuosina yhä useampi mökki on muuttunut kakkoskodiksi, jossa vietetään jopa valtaosa ajasta. Nämä vapaa-ajanasukkaat muodostavat merkittävän joukon tapahtumien osanottajista ja kylien palveluiden käyttäjistä.

Pilpalan kylillä asumismukavuuteen vaikuttavat erityisesti luonto, mm. Luutaharjun suojelu- ja virkistysalue, sekä auttavaisuuden kulttuuri. Kyläläiset ovat tottuneet auttamaan toisiaan tarvittaessa, ja apua kysytään ja tarjotaan myös kylän Facebook-ryhmässä. Uusille, kylille syntyneille kyläyhdistys toimittaa aina rotinarinkelit ja oppilaitoksista valmistuneita nuoria muistetaan stipendein.

Pilpalan alakoulun oppilailta on kysytty toiveita siitä, mitä he toivoisivat kylillä heille järjestettävän. Toiveisiin on vastattu pitämällä nuorteniltoja ja diskoja. Kouluikäiset ovat myös olleet mukana Liitontalon kesäjuhlien ohjelmissa tanssi- ja lauluesityksillä sekä näytelmillä.

Työllistämistoiminta alkaa nyt huhtikuun alusta Tripla-hankkeessa. Työntekijä on palkattu omalta kylältä.

Liitontalo on kylätalo, johon iso osa kylien toiminnasta keskittyy. Juhlapäivänä Liitontalo oli koristettu koivuin. Varsinainen juhla tapahtui ulkotiloissa. 


KORONA-AJAN TOIMINTA: Koronavuonna toiminta on tietysti ollut normaalista poikkeavaa. Silti sitä on ollut runsaastikin. Onnistuimme järjestämään myös vuosikokouksen, joskin myöhässä. Keväällä pääsiäiskahvilan korvasi pääsiäisasetelma Liitontalon risteyksessä. Vappuna Liitontalon pihassa oli munkin- ja simanmyynti ennakkotilauksesta. Suunniteltu kyläkävely jouduttiin perumaan, mutta sen tilalle tehtiin Pilpalan-Hunsalan kyläkävely Kylänomadiin (Citynomadiin). Siinä kävijöitä on ollut alle vuodessa jo yli 700. Kylänomadireitti kiertää Hunsalaa ja Pilpalaa ja sivuaa hieman myös Teväntöä ja on yhteensä n. 7 kilometrin mittainen kävely- tai pyöräilyreitti. Reittiä on tarkoitus jatkaa ja laajentaa Hunsalan asemanseudulle, mikäli meillä on varaa maksaa 100 euron maksu nyt, kun ilmaiskäyttö päättyy.

Liitontalolle järjestettiin lehmänäyttely Syrjä-seuran aineistosta niin, että sitä saattoi käydä katsomassa itsenäisesti muiden tapahtumien yhteydessä.

Kesällä järjestettiin kaksi karaokeiltaa Liitontalolle koronaturvallisin järjestelyin. Ensimmäistä kertaa ravintola-alue oli laajentunut pihamaalle, mikä helpotti turvavälien pitämistä.

Loppiaisena sytytettiin Loppiaistulet ja laskiaisena osallistuttiin villapaitojen ulkoilutuspäivään. (Nämä olivat kunnan tason koronavuositempauksia.)

Kyläyhdistyksen järjestämän toiminnan lisäksi kylillä on luonnollisesti ollut myös yritysten ja yksityishenkilöiden järjestämiä tapahtumia ja toimintoja myös koronavuonna. 

Mitkä ovat kylän kolme merkittävintä onnistumista viimeisen viiden vuoden aikana? 

1) Kyläyhdistyksen 40-vuotisjuhlat ja sekä jatkuvan ja monipuolisen toiminnan turvaaminen kylillä yhä edelleen. Kyläyhdistys on siis toiminut keskeytyksettä yli 40 vuotta ja toimii yhä.

2) Kylätalon eli Liitontalon parantaminen entistä käyttäjäystävällisemmäksi (keittiö, eteinen) sekä talon pitäminen hyväkuntoisena ja aktiivisessa käytössä. 

3) Selviytyminen yli koronavuoden poikkeuksellisen runsaan toiminnan kera silti turvallisuudesta tinkimättä.

Oletteko toteuttaneet hankkeita tai osallistuneet muiden hankkeisiin viimeisen viiden vuoden aikana?

Kyllä. EU-hankerahoituksilla on hankittu leikkivälineitä koululle ja Liitontalolle (kylätalolle) sekä kunnostettu Liitontaloa rakentaen takaeteinen ja keittiöön ovi. Tripla-hankkeen avulla on nyt hankittu Liitontalolle isäntä, joka huolehtii talon kunnossapidosta ja jatkaa siellä kunnostustöitä. Työntekijä aloitti työnsä nyt huhtikuun alussa ja kunnostaa parhaillaan Liitontalon ikkunoita.

Miten kylä hoitaa viestinnän? 

1) Kyläyhdistyksellä on oma tiedote, joka jaetaan talkoilla maksutta jokaiseen postilaatikkoon kylien alueella. Tiedotteessa on myös kattava kylien ”yrityshakemisto” eli ilmoitukset kylillä toimivilta yrityksiltä. 2) Kyläyhdistyksellä on aktiivinen Facebook-ryhmä, jossa viestintä toimii eri suuntiin. 3) Ilmoittelemme tapahtumista myös perinteisin pylväs- ja ilmoitustaulumainoksin kylien alueen neljällä ilmoitustaululla sekä koulun seinällä, maitolaiturin seinällä sekä Pelto-Seppälän puodilla. 4) Liitontalon kohdalla on lisäksi suuret A-kyltit tapahtumien aikana. 5) Myös kunnan tapahtumakalenterissa ilmoitellaan toiminnasta. 6) Paikallislehdessä eli Lopen lehdessä on julkaistu vuosittain runsaasti juttuja kyläyhdistyksestä ja sen toiminnasta sekä kylillä asuvista ihmisistä ja kylien tapahtumista.

Kyläyhdistyksen toimintakertomuksessa listaamme aina myös muiden tahojen toiminnat kylillämme. Ne ovat yritysten, yhdistysten ja yksityisten järjestämiä tapahtumia, joihin kylän väki on osallistunut ahkerasti, mutta kyläyhdistys ei ole varsinaisena järjestäjänä. Tällaisia ovat mm. Pelto-Seppälän kyläpuoti sekä Mulli&Mallas –ravintola, Pirteeks-bootcamp, Cafe Lättis sekä Solstrandin popup-ravintolat ja tilamyyntipäivät. Paikallisen maa- ja kotitalousseuran sekä Hunsalan työväentalon perinneyhdistyksen tapahtumista kyläyhdistys tiedottaa aktiivisesti.

Kunnan kanssa kyläyhdistys on tiiviissä yhteistyössä: olemme mm. antaneet lausuntoja ja osallistuneet mm. Antin Adventti –tapahtumaan ja kyläkäräjiin. Kylillä kulkee kunnan palveluliikenne sekä kirjastoauto. Seurakunta järjestää kyläyhdistyksen omistamalla Liitontalolla säännöllisesti perhekerhoja ja lapsikerhoja sekä vanhemman väen kerhoja.

Hämeen kylät ry:n toimintaan osallistumme myös ja olemme hyödyntäneet mm. Hämeen kylien koulutuksia.

Warren Woima viihdytti yleisöä.
Kolmimiehisen yhtyeen jäsenistä Olli Karikorpi sekä rumpali Joppe Hankosaari ovat Hausjärveltä ja Lassi Tudeer Pilpalasta. 

Pirjetan Partio toimii Liitontalolla, ja Liitontalo on myös kokoontumispaikka muille alueen yhdistyksille, mm. ex-Martoille, jotka pitävät siellä marttailtoja vaikka varsinainen yhdistys on jo lakkautettu. Liitontaloa myös vuokrataan kauempanakin asuville ja toimiville, ja siellä on järjestetty mm. Lopen luonnonystävien kokouksia.

Vanhan ratapohjan päälle rakennettu Pikkupässin pyöräilyreitti kulkee Hunsalan läpi. Karkkilan Ladun järjestämissä Pikkupässin polkasu –tapahtumissa kyläyhdistys on ollut Hunsalan asemalla tarjoilemassa mehua ja pikkuleipiä ohi pyöräileville.

Pilpalan koulun vanhempaintoimikunta toimii aktiivisesti ja myös yhteistyössä kyläyhdistyksen kanssa.

Kylillä on kahden viime vuoden aikana ilmestynyt kaksi kirjaa, ’Lähteen rannalla elämä’ –romaani sekä ’Makasiini – maallemuuttajan tarinoita’, joiden molempien sisältö liittyy olennaisesti näihin kyliin. Kyläyhdistys on saanut kirjojen myynnistä osuuden, joka on käytetty kylätalon ylläpitokustannuksiin.

Naapurikylien kyläyhdistysten kanssa on toimittu yhteistyössä esimerkiksi siten, että yhdistyksen sihteerin mies on pitänyt ikkunaentisöintikurssia naapurikyläläisille heidän kylätalollaan, ja sihteeri miehineen piti myös maksutta villivihanneskurssin Räyskälässä viime kesänä.

Kakkua oli tilattu seitsemällekymmenelle, mutta onneksi kylän naiset olivat
valmistaneet vielä kaksi varakakkua. Kaikkiaan kävijöitä oli yli sata.



Kommentit