Valkokukkaiset mutaatiot herättävät huomion luonnossa


Erikoisuudet kiehtovat ihmistä aina. Näemme sen esimerkiksi koiraroduissa. Mutta myös luonnossa tavallisesta poikkeava kiinnostaa. Kuvan valkoiset kissankellot eivät olisi ihmeellisiä, jos kaikki kissankellot olisivat valkoisia. Sinisiin tottuneena ihastelen niitä kovasti. 

Kaikkia ihmisen tekemiä erikoisuuksia en ihastele, mutta tässä on kyseessä luonnon oma mutaatio. Ainakin tietääkseni kyseessä on mutaatio. Niitä kuulemma on erityisesti sini- ja punakukkaisilla kasveilla - siis tätä valkokukkaisuutta aiheuttavaa mutaatiota. 



Luin, että Suomen lumpeet ovat alun perin olleet punaisia. Sitten on tullut mutaatio, josta on tullut hallitseva, ja nykyisin lumpeet ovat valkokukkaisia. Toisaalta punakukkaisiakin näkyy silloin tällöin. 


Nämä valkokukkaiset kissankellot kasvavat lähistöllämme. Vähän matkaa toiseen suuntaan, metsän reunassa, on maitohorsmia.


Osa on normaalisti punakukkaisia, mutta osa vuodesta toiseen valkokukkaisia. 


Valkokukkainen horsma on kaunis. Mutta jos maitohorsman kukka olisi yleensä valkoinen, ihastelisimme suuresti niitä punaisia. 

Siankärsämön vaaleanpunakukkaisia esiintymiä on lähistöllämme useampiakin. Niistä en nyt käynyt ottamassa kuvaa, vaikka tiedän paikat. 

Mitä poikkeavan värisiä kukkia sinä tiedät? 


Loppuun vielä kuva vaaleanpunakukkaisesta siankärsämöstä.
Ne eivät ole hirveän harvinaisia, mutta eivät tavallisiakaan.
Pilpalasta tiedän vain tämän yhden esiintymän. 


Kommentit

  1. Valkeita kanervia olen ainakin nähnyt, ja sinivuokkoja. Ja puna-ailakkeja, vai lieneekö se eri laji?

    VastaaPoista
  2. Vau! Valkeat kanervat ovat varmaan kauniita myös. Valkeat sinivuokot kuulemma ovat aika tavallisia. Minä en kuitenkaan ole onnistunut näkemään niitä, mutta Tammelassa näin punertavakukkaisia sinivuokkoja. Siinä ei ehkä olekaan kyse mutaatiosta vaan maaperän laadusta, jostain kemiallisesta syystä.
    Valkoinen puna-ailakki, hmm? Pitänee googlettaa!

    VastaaPoista
  3. Hei, missä ne valkoiset horsmat voisi katsoa? On minun unelmana nähdä joskus valkoiset horsmat, mutta toistaiseksi en ole niihin missään törmännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ne ovat, Lopen Pilpalassa. Asutko lähellä? Jos pääset käymään, niin voin kyllä näyttää paikan.

      Poista
    2. Asun Kuopiossa, mutta mikäs siinä. Jos haluaa nähdä jotain ja tietää, mistä se löytyy, niin pitää matkustaa paikan päälle :) Otan yhteyttä FB:n kautta.

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!