Annetaan kesäkurpitsojen kypsyä

Useimmat ihmiset ovat tottuneet siihen, että kesäkurpitsa on sellainen pienehkö, ehkä vähän kurkkua suurempi pötkylä. Oikeasti kesäkurpitsa on kypsänä suuri, lajikkeesta riippuen jopa kolmikiloinen tai ylikin. 

Kaupoissa ei tietenkään voi isoja kesäkurpitsoja myydä, koska niiden kuljetus, käsittely ja esillepano olisi niin hankalaa. Mutta meillä kesäkurpitsat saavat kasvaa kypsiksi. 

Kypsässä kesäkurpitsassa on kuoret, jotka säilyttävät sen pitkään. Kesäkurpitsat säilyvät hyvin joulun tienoille, ehkä ylikin. Meillä ne ovat tähän asti loppuneet ennen joulua, vaikka varsinkin Lassi syö niitä päivittäin. Tämä vuosi on kuitenkin suuri kesäkurpitsavuosi, ja meilläkin niitä on tullut kymmenittäin. Nyt ne todennäköisesti myös riittävät pidempään. 


Kellariin on tähän mennessä viety kolmisenkymmentä kesäkurpitsaa,
joista jokainen painaa kolmisen kiloa. Yhteensä niiden paino siis lähentelee jo sataa kiloa. 

Kesäkurpitsa on valtavan monikäyttöinen vihannes. Sitä voi käyttää paitsi tuoreena myös tosi monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. 

Tiedän, että moni sanoo isoksi kasvaneen kesäkurpitsan olevan (sanojasta riippuen) joko a) puiseva tai b) löllö tai c) mauton tai d) kitkerä. (Siis täysin päinvastaisia arvioita.) Meidän kokemuksemme ei tue näitä kommentteja. Kypsän kesäkurpitsan kuori voi kyllä olla paksu ja kova (sen ansiostahan se juuri säilyy), mutta kuoren voi halutessaan ottaa pois. 

Ja varsinkin ruokiin ja taikinaan ym. isot kesäkurpitsat sopivat erinomaisesti. Tosin meillä siis valtaosa kuluu raakana vielä myöhäissyksylläkin. Mutta olemme käyttäneet sitä myös keitoissa ja kastikkeissa.

Isosta kesäkurpitsasta voi myös ottaa siemenet talteen tulevan kevään kylvöjä varten. Kaupan raaoista niitä on turha edes etsiä saati säilyttää.  

Toivottavasti suhteellisen lämpimät säät jatkuvat, jotta kesäkurpitsoja saadaan vielä lisää. Kasvihan ei kestä kylmyyttä. 
Pikku puotisyvennyksemme näytti muutama viikko sitten vielä näin sekavalta.
Nyt valkosipulit on kaikki kuivattu ja käsitelty siististi laatikoihin. 

Kommentit

  1. Eilen söin elämäni ihaninta kesäkurpitsakeittoa! Se oli täysin vegaaninen, ja Lassi valmisti sen erityisen isosta, pyöreästä kesäkurpitsasta, jossa oli jo tosi kovat kuoret. Keitto oli toki soseutettu sauvasekoittimella. Siinä oli siis erityisen paljon kuitua.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä kesäkurpitsasta. Säilyy hyvin ja on hyvää syötävää vielä isonakin, toisin kuin usein väitetään. Harmi että eivät osanneet kasvattaa näitä sota-aikana, kun ruoka oli kortilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tosiaan! Helppoja ja satoisia. Tosin hallaharso on välillä tarpeen - millähän siihen aikaan suojattiin kasvit hallalta? Vai suojattiinko? Säkeillä?

      Poista
  3. Anonyymi1.12.22

    Kuinka viileä pitää kellarin olla, että kesäkurpitsat säilyvät siellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meillä ole kovinkaan viileä, varsinkaan syksyllä.

      Poista
  4. Anonyymi1.12.22

    Kiva lukeakesäkurpitsasta. Erinomaista ruokaa. Minustakin se säilyy hyvin ja ne isotkin ovat maukkaita.
    Maikku Soveri

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!