Lassin kurkkusalaatti avomaankurkuista

Eilen kävin poimimassa ensimmäisiä puolukoita. Eivät ne ihan kunnolla kypsiä vielä ole, joten keskityin ehkä enemmän mustikanpoimintaan.

Sillä välillä Lassi oli säilönyt avomaankurkkuja. Hapankurkkuja hän on tehnyt jo niin monta kymmentä litraa, että ne taitavat riittää. Nyt oli etikkakurkkujen vuoro. 


Resepti on Lassin oma. Kas tässä:

5 kg avomaankurkkuja

1 kg sipulia

200 g valkosipulin kynsiä

50 g chiliä

12 dl väkiviinaetikkaa

12 dl vettä

5 dl sokeria

6 rlk karkeaa merisuolaa

iso nippu tilliä


Etikka, vesi, sokeri ja suola kiehautetaan niin, että suola liukenee nesteeseen.

Kuutioidut kurkut, silputut sipulit ja valkosipulit, pieniksi leikatut chilit ja silputtu tilli laitetaan isoon kattilaan kuumaan nesteeseen ja seosta keitellään sekoittaen ja nostellen n. 5 min.

Purkitetaan desifioituihin, kuumiin lasipurkkeihin, jotka suljetaan tiiviisti. (Keitä kannet.) Nestettä olisi hyvä olla niin paljon ettei pinnalle jää kasviksia "kuiville".

Osan sokerista voi korvata hunajalla
Lisäksi voi mausteina käyttää muutakin, esimerkiksi mustapippuria, sinapin siemeniä tms.

Tästä määrästä tulee noin 9 litraa kurkkusalaattia. 
Jos teet pienemmän määrän, voit käyttää esim. seuraavia ainemääriä:

1 kg kurkkuja
200 kg sipulia
50 g valkosipulia
10 g chiliä
2 dl etikkaa
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 rlk suolaa

Maistoimme tätä kurkkusalaattia jo eilen, ja hyvää oli! Tietysti se vielä paranee seistyään edes muutaman päivän. Säilymisen kestosta en osaa sanoa, voi olla että se säilyy vuoden, ehkä enemmän, mutta ainakin puoli vuotta hyvinkin. Paitsi tietysti, jos se tulee syötyä jo aiemmin. Meillä on nyt niin paljon kurkkusäilykkeitä, että eiköhän se säilyvyyskin tule testattua. 

Sitä paitsi avomaankurkkuja kypsyy yhä lisää, joten todennäköisesti säilömme niitä vielä jollain muulla reseptillä myöhemmin. 

Kommentit

  1. Monikohan on noudattanut tuota jälkimmäistä reseptiä? 200 kg sipulia! Noh, korjasin...

    VastaaPoista
  2. Enpä korjaakaan. Mutta grammoista kuitenkin on kyse :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!