Maistiaiset puutarhassa

Vihdoin saimme järjestettyä valkosipulinmaistajaiset. Maistajajoukkomme täydentyi hienosti, kun Pekka Helanen vaimonsa Helenan kanssa tuli Hämeenlinnasta. 


Puutarhan yläterassilla oli hyvä maistella valkosipuleita.

Oli kauniin aurinkoinen ilta, joten kannoimme pöydät ja tuolit puutarhaan kiviterassille. Maistettaviksi valitsimme vain neljää lajiketta (virallisemmin sanottuna kantaa). 


Maistajaiset ovat alkamassa. Piti varoa, etteivät eri lajikkeet sekoitu myöskään lautasella. Jos maisteltavana olisi ollut useampia lajikkeita, olisi lautasia pitänyt välillä vaihtaa. 

Kutakin lajiketta punnittiin sama määrä sekä jugurttiin että tomaatti-öljy-seokseen. Otimme siis huomioon sen, että jokin lajike saattaisi sopia paremmin rasvaisen jugurtin seuraan ja joku happoiseen tomaattiin. Lisukkeina oli kauraleipää, kurkkua ja kesäkurpitsaa, joilla edellistä makua saattoi vähän hälventää suusta. Lajikkeet numeroitiin. Pohjassa oli lajikkeen nimi, mutta kukaan meistä ei siis tiennyt, mikä lajike oli mikäkin numero. 

Kirjoitimme kommenttimme ylös. Sanallisen arvion lisäksi oli päätetty antaa kullekin arvosana 1-4, mikä osoittautui kuitenkin liian vaikeaksi. Lisäksi eri lajikkeet (numerot) piti panna paremmuusjärjestykseen. 

Tehtävä oli todella vaikea, sillä eroja oli lähes mahdoton huomata. Jonkinlaista pientä eroa saimme kuitenkin aikaan. Yllätykseksi kaikilla oli varmuus kisan jumbosta eli heikoimmasta. Voittajia oli kaksi, joiden paremmuutta ei pystytty ratkaisemaan. Väliin jäi yksi, joka vain tuntui miedolta voittajiin verrattuna. Sen arvio oli siis nam-nam, mutta voimakkaammat maut menivät tällä kertaa ohi. 

En siis taida paljastaa kolmen parhaan nimiä, sillä ne olivat niin tasaväkisiä. Heikoimman voin kertoa. Se oli Sabadrome, Ranskasta tulleista siemenkynsistä kasvatettu pehmytkaulainen. Siemenet olivat kaupallisen toimijan välittämiä, mutta siis Ranskassa kasvaneita. Niitä emme ajatelleet muutenkaan enää kasvattaa, joten olemme huojentuneita tuloksesta. 

Toinen voittajista pääsee jatkoon. Sen nimi on Santra.  


Kommentit