Kekriajan pähkinäinen pata

Jos nyt saisin täytettäväkseni jonkun Ystäväni-kirjan, jossa kysyttäisiin lempiruokaani, vastaus olisi selvä: Pähkinäinen peura-kasvispata. Todennäköisesti se olisi yhtä hyvää ilman peuraakin, mutta kasvisversiota en ole vielä maistanut. Peura-kasvispadan teimme eilen. Nam!

Resepti löytyy tämän postauksen loppupuolelta. 



Chilejä ruuassa tietysti täytyy olla. Jos on vieraita, chilien määrää pitää tietysti sovitella toiveiden mukaan. Kuvassa Creola Sellaa, Lemon Dropia, Cheyennea, Apassia ja Hungarian Hot Waxia. 

Kävimme metsälenkillä ja sanoin Lassille, että haen juureksia. Annoin vapaat kädet siitä, mitä hän niistä tekisi. Nostin kaksi porkkanaa ja neljä lanttua. Lantut olivat pienehköjä, mutta porkkanat sitten toista ääripäätä! 

Punajuuret ja perunat olemme jo nostaneet, joten ne löytyivät kellarista. Maa-artisokkiahan voi nostaa vaikka talvella, jos sää sallii, ja porkkanat, lantut ja purjot säilyvät parhaiten maassa, kunnes pakkaset tulevat. 

Vain toinen porkkanoista pääsi pataan, pitihän siihen mahtua muutakin. 
Punnitsin porkkanat: 550 grammaa ja 560 grammaa. 
Juurekset kannattaa lisätä pataan kypsymisjärjestyksessä. Punajuuri vaatii pitkän kypsymisajan, maa-artisokka lyhyen. Palojen koko vaikuttaa tietysti kypsymisaikaan, joten pilko viimeiset juurekset pienimmiksi. 

Lassi kertoi tekevänsä pataruokaa. Peuranvasan jauheliha oli jo otettu sulamaan. Pesin ja putsasin juurekset, niitähän ei suinkaan pidä kuoria, vaan vain rapsutella puhtaaksi. Kuoriminen olisi usein nopeampaa, mutta se ei ole järkevää. 
Työläintä pataruoan teossa on juuresten pilkkominen.
Jos sitä ei jaksa tehdä, kannattaa juurekset keittää kokonaisina ja tehdä padan sijaan kastike. 

Kekriajan pähkinäinen (peura-)kasvispata

Ainekset:
peruna
porkkana
lanttu
punajuuri
maa-artisokka
purjosipuli
sipuli
chili
valkosipuli
öljy
suppilovahverojauhe
timjami
maapähkinävoi (luomu, pelkkää maapähkinää sisältävä)
suola
öljy
(peuran tai hirven jauhe- tai palaliha; jos riistaa ei ole, sen voi hyvin jättää pois)
Päälle: persiljaa ja pähkinöitä (ei suolapähkinöitä, ne ovat epäterveellisiä!)

Freesaa kattilassa öljyssä sipuli, chili ja valkosipuli. Lisää juurekset kypsymisjärjestyksessä. Edellisten kypsyessä ehdit pilkkoa seuraavia sekaan. Punajuuret kannattaa huuhtoa vielä pilkottuina, ellei tahdo koko padasta punaista. Lisää suppilovahverojauhe ja timjami, jos se on kuivattua. Tuoreen timjamin voi lisätä vasta loppuvaiheessakin. 
Ruskista liha öljyssä (tai öljy-voiseoksessa) kuumalla pannulla. Jätä palat isoiksi eli älä murusta jauhelihaa ihan pieneksi, kun on pataruoasta kyse. Lisää liha kattilaan ja huuhtaise pannu vedellä, lisää myös vesi kattilaan. 
Älä kypsennä pataa liian kypsäksi. Juurekset saavat mieluusti erottua ja jäädä hieman 'al dente'. 
Lisää loppuvaiheessa maapähkinävoi. 

Lisää tarjoiluvaiheessa persilja ja mahdollisesti pähkinöitä koristeeksi. 

Maapähkinävoi on huikean mainio lisä pataruokiin. 

Tomaatti-purjo-salaatti, menninkäisen hillo ja pihlajanmarjakaprikset kruunasivat aterian.

Pataruokien vakiolisuke on puolukkasurvos, joka ei todellakaan kaipaa sokeria joukkoonsa. Tällä kertaa jätimme kuitenkin puolukkasurvoksen pois, koska meillä oli Liekkiö-hilloketta. Lisäksi oli yksinkertaista tomaatti-purjosipuli-viinietikka-salaattia ja Pohjolan kapriksia eli säilöttyjä pihlajanmarjoja. Nam! 
En ehkä koskaan ole syönyt mitään tämän parempaa. 

Kaikki ainekset meidän ruuassamme olivat tietysti omalta kasvimaalta tai lähimetsistä lukuun ottamatta pähkinävoita, öljyä, suolaa ja viinietikkaa.

Tällaista ruokaa kannattaa tietysti tehdä kerralla iso annos ja syödä sitä vähintäänkin vielä seuraavana päivänä. 

Kommentit