21.11.21

Kausivalot - ehkä hetkeksi

Olemme onnekkaita saadessamme asua maalla ilman katuvaloja. 

En kaupungissa asuessa juuri koskaan katsellut tähtiä ja kuu oli minulle vain möllykkä taivaalla. En edes tajunnut, että se todellakin valaisee niin, että sen valossa pystyy mainiosti kulkemaan. Tietysti se edellyttää keinovalojen puuttumista. 

Pimeys kuuluu asiaan talvikaudella. Lassi osaa kulkea pimeässäkin, minä sentään käytän pimeällä taskulamppua tai otsalamppua. Ei tulisi mieleenkään vaatia kylälle valoja siksi, että ehkä joskus kävelen maantietä koiran kanssa. Harva siellä pimeällä kävelee, ja autoissahan on valot. Sille, joka ei uskalla kävellä pimeässä, on nykyisin tarjolla hyviä otsalamppuja. Miksi valojen pitäisi palaa koko ajan tienvarressa? 


Tällä viikolla oli kuutamo. Kävin Pepin kanssa kävelyllä metsässä - osan matkaa maantielläkin - ja palatessa ihastelin kuutamoa meidän sillalta. Se teki kuunsillan kosken veteen. Otin kuvan. 

Liiketunnistimet ovat käteviä. Liiketunnistimella varustetut valot meillä on autokatoksessa, kanalan edessä ja takaovella. 

Viime vuonna hankimme lopulta myös niin kutsutut kausivalot. Ne valaisevat talomme päädyssä olevaa pimeää kohtaa matkallani kanalaan. Niissä on ajastus eli ne syttyvät automaattisesti aamukuudelta ja sammuvat parin tunnin kuluttua. Vastaavasti ne ovat päällä illalla joitain tunteja, mutta sammuvat jo kymmeneltä. 

Valot ja valo. Luonnonvalo on vahvempi, valoketju valaisee lähinnä seinää, vähän myös sen viereistä pihatietä. 

Monella tuntuu olevan ajatus, että valot luovat turvallisuutta ja estävät varkauksia. En usko. Eivät ne murtomiehet siellä pimeydessä vaani, ja ryövääminen on paljon helpompaa valossa kuin pimeässä. Jos vaikkapa mökillä on voimakkaat valot aina päällä, sinne on helppo lähteä varkaisiin. Kukaan ei kiinnitä asiaan huomiota. Jos paikka yleensä olisi pimeänä ja sinne syttyisi valot, se herättäisi naapureiden tai ohikulkijoiden huomion paljon varmemmin. 

Peppi kuunvalossa. Lamppujen valo ei yllä kauas.

Aamulla kuu näkyikin sillan vastakkaisella puolella. Aamuinen taivas oli vaaleanpunainen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!

Kreetalaista ja virolaista kaalisalaattia ja muita herkkuja kaalista

Kaalit ovat ihan mahtavaa ruokaa. Ne ovat herkullisia, terveellisiä, monipuolisia ja kaupassa edullisia. Me emme tänä vuonna kasvattaneet...