Lassin terveysaamiainen

 

Lassilla on ihan oma tapansa aloittaa aamu. Ensin hän juo vettä, sitten laittaa teen hautumaan. Kauan teenjuonnin jälkeen hän lähtee hakemaan puutarhasta tuoreet vihreät edellisenä iltana muhimaan laittamaansa ruokaan. 

Tähän aikaan vuodesta nuo vihreät ovat vain mangoldia ja lehtikaalia. Muut ainekset löytyvät kellarista tai jääkaapista. Esimerkiksi pihlajanmarjat ovat säilöttyjä ja kesäkurpitsat ovat olleet kellarin hyllyllä jo pitkään. 

Reseptin antaminen Lassin aamiaiskulholle on hieman hankalaa, sillä koostumus vaihtelee vuodenajan ja tilanteen mukaan. Tässä kuitenkin perusohje:

Lassin aamiaiskulho, annos yhdelle

200 g kokonaisia tattarisuurimoita

1-2 valkosipulinkynttä

1 chilipalko

pellavansiemeniä

vettä

hapatettua kurkkua

jotain maitohappolientä, esimerkiksi hapankurkkujen lientä tai hapankaalia

Nämä pienitään ja sekoitetaan kulhoon. Jätetään likoamaan kannen alle yöksi.

Aamulla lisätään:

n. 100 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

pellava- tai hamppuöljyä

keväästä syksyyn villivihanneksia kuten nokkosta, vuohenputkea, maitohorsmaa, voikukkaa

talvisaikaan valko- tai punakaalia

kesäkurpitsaa ja kurkkua tai muita saatavilla olevia kasviksia raakana

pihlajanmarjoja, jos niitä on saatavana tuoreena, kuivattuna tai säilöttynä (Pohjolan kapris)

Ainekset sekoitetaan kulhossa jo olevien ainesten kanssa ja nautitaan rauhallisesti hyvin pureskellen.

Minäkin pidän tuon aamiaisruoan mausta, mutta en osaa syödä sitä aamulla. Lassi laittaa minulle jääkaappiin pikku kupillisen, ja syön sen salaattina ruoan kanssa. 

Lassi pysyy aamuruokansa ansiosta kylläisenä pitkälle iltapäivään. Aikaa ruuan valmistaminen ja syöminen kyllä vaatii.

 

Kommentit