14.11.21

Porkkanapiirakkaa, nam!

Eilinen ateriamme oli porkkanapiirakka. Minä söin kyllä myös kaura-tomaatti-pastaa jääkaapista, mutta Lassi ei eilen laittanut muuta ruokaa kuin tämän piirakan. Onneksi sitä jäi tällekin päivälle. 


Porkkanapiirakasta voi tehdä tosi mehevän ja ruokaisan ja laittaa siihen porkkanan lisäksi vähän vaikka mitä, mutta me tahdoimme nyt tehdä tällaisen pelkistetyn version. Ihan vegaaninen tämä ei kuitenkaan ollut, sillä Lassi käytti pohjassa voita ja päällä vähän juustoakin. Ne kuitenkin voisi hyvin vaihtaa vegaanisiksi. 

Pilkkominen näissä on se suurin työ. Tässä pannulle on menossa sipuli, valkosipuli ja chili. 

Porkkanapiirakkamme resepti:
Pohja:
125 g voita tai margariinia
3 dl leivontakarkeita luomuvehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä

Voi tai margariini nypitään jauhojen sekaan ja kylmä vesi lisätään lopuksi. Taikinasta tulee murenevaa ja kuivaa, ja se taputellaan 26 cm:n piirakkavuoan pohjalle ohueksi kerrokseksi. Sen voi laittaa jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Porkkanan voisi raastaa, mutta me pilkoimme pieniksi.

Täyte:
2 sipulia
1 purjo
300-400g porkkanaa
noin 4 valkosipulinkynttä
2 chiliä (me kyllä laitoimme neljä...)
timjamia tai rosmariinia
öljyä tai voita paistamiseen
(kaurakerma)

Freesaa pilkotut tai raastetut ainekset pannulla ja lisää sitten vuokaan painellun pohjan päälle. Paista noin 200 asteessa runsas puoli tuntia.

Usein pohja ensin paistetaan 225 asteessa 10 minuuttia ja sitten vasta lisätään täyte ja paistetaan vähän miedommassa loppuun. Mutta nyt täytettä oli aika vähän, joten se kävi ilman esipaistoakin. 

Täytteen tarkkoja määriä on hassua ilmoittaa. Siihenhän voi oikeastaan laittaa melkein mitä vain sattuu löytymään. Lisäksi sipulit, purjot ja valkosipulit ovat kovin eri kokoisia. Meidän tämänvuotiset purjomme vastaavat hyvin 3-4 pienempää purjoa. Valkosipulinkynsien koko vaihtelee vielä enemmän. 

Myös porkkanat ovat meillä tänä vuonna niin isoja, että yksikin riittäisi. Laitoinkin tuohon grammamäärän enkä kappaleita. 

Lopputulos oli herkullinen, makeahko ilman mitään makeutusta. 
Siitä vain tekemään! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!

Kreetalaista ja virolaista kaalisalaattia ja muita herkkuja kaalista

Kaalit ovat ihan mahtavaa ruokaa. Ne ovat herkullisia, terveellisiä, monipuolisia ja kaupassa edullisia. Me emme tänä vuonna kasvattaneet...