Kreetalaista ja virolaista kaalisalaattia ja muita herkkuja kaalista

Kaalit ovat ihan mahtavaa ruokaa. Ne ovat herkullisia, terveellisiä, monipuolisia ja kaupassa edullisia.

Me emme tänä vuonna kasvattaneet keräkaaleja, emme myöskään kukka- tai parsakaalia. Niissä kun on omat hankaluutensa ja työläytensä. Niinpä kaalin syönti on nyt jäänyt harmillisen vähiin. Mieli kyllä tekisi kaalilaatikkoa, kaalikääryleitä, hapankaalia, kaalikeittoa... Moni vierastaa kaalia ihan vain sen hajun takia. Miten lapsellista! On sitten tietysti niitäkin, jotka saavat vatsavaivoja kaalista. Tiettävästi valmistustapa kuitenkin vaikuttaa siihen, en tiedä auttavatko niksit kaikille. 



Hapankaali ainakin on huipputerveellistä. Hapatetussa kaalissa on muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi arvokkaita maitohappobakteereja. Ne nimenomaan ovat tärkeitä suolistolle ja sitä kautta aivoillekin, sen tiedetään. 

Lehtikaalia meillä sentään on. Se on mainio kasvi, kun sitä voi hyvin ottaa pikku hiljaa ja kaivaa vielä lumen altakin. Syömme sitä päivittäin.

Keräkaalista saa aivan ihastuttavia salaatteja. Asiakkaaltamme - nykyiseltä ystävältämme - saimme tämänkaltaisen ohjeen:

Virolainen kaalisalaatti

500 g kaalia
200 g porkkanoita 
n. 4 valkosipulin kynttä 
1 dl rypsi- tms. öljyä

Liemi:
5 dl vettä
puoli dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl väkiviinaetikkaa

Pilko, leikkaa tai raasta ainekset pieniksi ja sekoita ne öljyyn. 

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Lisää etikka ja kuumenna liemi uudelleen kiehumispisteeseen. Kaada kiehuvan kuuma liemi kaaliseoksen päälle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä, purkita ja säilytä jääkaapissa.

Säilyy kuulemma pitkäänkin, kunhan ei tule syötyä ennen sitä. Salaattia voi tehdä myös isoissa satseissa ihan säilykkeiksi. Silloin se tietysti pitää purkittaa asianmukaisesti kuumennettuihin purkkeihin. 

Olen syönyt myös vastaavaa salaattia majoneesipohjaisena. Herkkua sekin oli, vaikkei majoneesia kannattaisi ainakaan kovin paljon syödä. Mutta tuskin se sentään kokonaan onnistuu mitätöimään muiden ainesosien terveellisiä vaikutuksia. 

Kreetalainen kaalisalaatti

kaalia
kapriksia (me käytämme tietysti pihlajanmarjakapriksia)
öljyä
viinietikkaa
PALJON timjamia (osan voi vaihtaa esim. siankärsämöön)

Kaali pilkotaan pieneksi, ainekset sekoitetaan ja annetaan muhia seuraavaan päivään. Ja sitten syömään! 

Kommentit