Etelähämäläiset taidemaalarit Ilmari Huitti ja Kaapo Wirtanen



Teoksen 'Etelähämäläiset taidemaalarit Ilmari Huitti ja Kaapo Wirtanen' toinen julkistamistilaisuus oli tänään Lopen kirjastolla. Ensimmäinen tilaisuus oli jo aiemmin Karkkilassa muun muassa siksi, että taidekirjan teosten kuvaaja Henna Mitrunen asuu siellä.

Kirjan julkaisija on HH Embryo eli käytännössä Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti. Hannu ja Mikko ovat spermanmyyjiä ja taideharrastajia sekä ystäviämme ja naapureitamme täältä Hunsalasta. 

Ilmari Huitti ja Kaapo Wirtanen ovat Mikolle ja Hannulle tärkeitä taiteilijoita: heidän kokoelmissaan on yli sata Huitin teosta ja yli kolmekymmentä Wirtasta. Kaksi Ilmari Huitin maalausta he lahjoittivat tänään Lopen kunnalle. Kyseessä oli kahden Lopen historiaan olennaisesti liittyvän henkilön eli Eeva ja T. I. Wuorenrinteen muotokuvat, jotka Mikko ja Hannu huusivat huutokaupasta pari vuotta sitten.

Nyt Lopen kirjastolla on komea kattaus Huitin ja Wirtasen tauluja. Kannattaa käydä katsomassa! 

Kirjakin on upea. Siinä on pääpiirteittäin esitelty kumpikin taiteilija ja kuvattu heidän töitään HH Embryon kokoelmista. Lisäksi siinä on Wirtasen postikorttitaidetta Erkki Tuomisen keräämästä kokoelmasta, joka viime vuonna lahjoitettiin Sastamalaan Suomalaisen kirjan museoon.

Näiden kahden taiteilijan nimeämisessä etelähämäläisiksi on kyllä käytetty hieman vapautta. Kaapo Wirtasta voisi pitää hyvinkääläisenä ja Huitti oli tarkkaan ottaen karkkilalainen, eli molemmat olivat oikeastaan uusmaalaisia. Mutta molemmilla oli myös vahvat yhteydet Loppeen eli tänne Etelä-Hämeeseen. 

Huitissa ja Wirtasessa on muutenkin aika paljon yhteistä, ja siksi Mikko ja Hannu päätyivät tekemään heistä yhteisteoksen. 

Mikko tosin korostaa, että heidän taidemakunsa on laaja. He keräävät ja esittelevät galleriassaan myös nykytaidetta, mutta he arvostavat myös kotiseutua ja paikallishistoriaa. Huittiin Huiteilla on tietysti myös sukuyhteys. 

Tämä on heidän ensimmäinen taidekirjansa, mutta viimeiseksi sen ei ole tarkoitus jäädä. Seuraava teos tulee kuulemma esittelemään veistostaidetta. Sitäkin heillä on runsaasti. 

Lopen kirjaston Fallesmanni-sali on hyvä paikka sekä tilaisuuksille että taidenäyttelyille. 
Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti ovat uupumattomia puuhamiehiä. He ovat mainio pariskunta, jolla on intoa ja voimia järjestää vaikka mitä. He asuvat kolmea aivan upeasti sisustettua suurta asuntoa, joista yksi on täällä Hunsalassa (Hunsala on siis yksi Pilpalan kylistä), toinen Helsingin Kruunuhaassa ja kolmas Punkaharjulla. Punkaharjua he kutsuvat kesäkodikseen: siellä heillä on taidegalleria Aseman Taidelaituri upeassa jugend-tyylisessä asemarakennuksessa.

Hannu ja Mikko ovat aina yhtä konstailemattomia ja aitoja. He ovat innostuvia, iloisia ja sydämellisiä, ja heillä on uskomaton kyky saada jokainen tuntemaan olonsa kotoisaksi ja tervetulleeksi.

Lopen kunnan edustajat ottivat tyytyväisinä vastaan Hannun ja Mikon lahjoittamat taulut. Vasemmalla Lopen kunnan kulttuuripäällikkö Tuula Pirinen, valtuuston puheenjohtaja Suvi Louhelainen, varapj Tiina Seppälä ja kunnanhallituksen pj Timo Heinonen.

Julkistamistilaisuudessa esiintyi kontrabasisti Jiri Parviainen.

Näyttelyyn on valittu HH-Embryon kokoelmista erityisesti Loppeen liittyviä tauluja. Monissa niistä Huitti ja Wirtanen ovat kuvanneet nimenomaan tavallista kansaa, täkäläisiä maalaismaisemia sekä interiöörejä. 

Kommentit