Helppo hernerokka

Lapsena herkkuruokani oli hernekeitto. Nykyisin se ei ole sentään ihan ykkösenä listalla, mutta hyvää se on edelleen. 

Hernekeitto on proteiinipitoista ja terveellistä. Oikeasti se ei kaipaa edes lihaa joukkoonsa. 
Hernekeitto on kuitenkin myös yksi joulun perinneruoista. Vanhastaan se on tehty heti kun kinkku on suunnilleen kaluttu, eli hernekeittoa on monin paikoin pidetty nimenomaan tapaninpäivän ruokana. Mutta se sopii mihin vuodenaikaan hyvänsä! 

Meillähän kypsennettiin peuranvasan takakoipi jouluksi. Siitähän sai sitten mainion, perinteisen luun rokkaan.

Hernerokka

pussillinen kuivattuja herneitä
(lihaa, esimerkiksi kinkun jämät)
porkkanaa
sipulia, valkosipulia
                                                            laakerinlehtiä
                                                    pari mustapippuria (ei liikaa)
                                                                (meiramia)
                                                                suolaa, vettä

Huuhtele herneet ja laita ne likoamaan edellisenä iltana.
Pilko sipuli, porkkana ja valkosipuli. Lisää lihat tai luut, jos niitä käytät. 
Anna rokan kypsyä hiljaisessa lämmössä ainakin parin tunnin ajan.
Välillä voit hyvin sammuttaa lieden ja antaa rokan hautua vaikkapa kävelylenkillä käynnin ajan. 
Lisää loppuvaiheessa mausteet. Nauti sinapin kera!  


Hyvää se on! Varo kuitenkin laittamasta keittoon liikaa suolaa, etenkin jos käytät myös sinappia. 

Kommentit

  1. Joulun jälkeen olen tehnyt jo kaksi hernerokkaa, kun meillä meni 2 kinkkuakin. Ihan parasta ruokaa! Muistaakseni sain Rauman seudulta aikanaan vinkin sipulisilpun lisäämisestä lautaselle sinapin lisäksi. Lusikallinen sipulisilppua sinapin kera antaa hyvän lisän keitolle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!