Lassin joulusillit

Sillien teolla alkaa jo olla kiire, jos täksi jouluksi aikoo ehtiä. Mutta mikä ettei silli sopisi uudenvuodenaaton herkuksikin - tai sitten sinne seuraavaan aamuun, uuden vuoden ensimmäiseen päivään. Vuodenvaihteeksi nämä ehtivät vielä mainiosti, jos laittaa vaikka alkuviikolla tekeytymään. 

Meidän joulupöytäämme Lassi on aina sekä graavannut että savustanut lohta ja sen lisäksi hän on yleensä tehnyt kahdenlaista silliä. Tärkeitä ainesosia silleissä(kin!) ovat chili ja valkosipuli. Tällä kertaa sinappisillissä ei ole chiliä, mutta siinä on sitäkin enemmän valkosipulia. Punaisessa sillissä on molempia.

Sinappisilli

3 suolattua sillifilettä
n. 200 g perinteistä kotisinappia
3 cl hamppuöljyä
1 rkl etikkaa
runsaasti tilliä
n. 30 grammaa valkosipulia

Liota sillifileistä liiat suolat pois. Noin tunti yleensä riittää, joku ehkä haluaa liottaa pidempäänkin. 
Pilko fileet veitsellä pieniksi suikaleiksi.
Pilko chilit. Jos käytät pakastettua chiliä kuten me nyt, pilko ne jäisinä. Se on helpointa.
Pilko valkosipulit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Sekoita ainekset kulhossa. Purkita ja siirrä kylmään, esimerkiksi jääkaappiin. 
Anna tekeytyä viikon verran tai ainakin muutaman päivän. 

Nautitaan jouluaterialla tai voileivällä tai vaikkapa perinteisellä silliaamiaisella. 

Sinappisilli


Chili-valkosipuli-tomaattisilli

3 suolattua sillifilettä
n. 200 g paseerattua tomaattia 
3 cl hamppuöljyä
4 reilun kokoista chiliä 
vähän tilliä
n. 30 grammaa valkosipulia

Valmistusohjeet kuten yllä sinappisillissä. 


Tomaattisilli paranee seistessään useamman päivän, mutta tietysti se täytyy säilyttää visusti viileässä. 
Silleille kannattaa varata kunnolliset, tiiviit purkit. 

Kommentit