Perinteiset jouluruoat

Jouluaterialla. 
Onneksi Lassi on kuin minä: tahdomme ehdottomasti, että jouluaterialla on vanhat, perinteiset jouluruoat. Onneksi Lassi myös valmistaa ne itse. 

Pöytä ei näytä täyteen ahdetulta, mutta tosiasiassa siinä oli nytkin ruokaa moninkertainen määrä siihen verrattuna, mitä kaksi ihmistä onnistuisi syömään. Suurin osa pitikin pakata takaisin jääkaappiin. Onneksi nyt on pakkasta ja osan ruoista voi säilöä verannalla. Jääkaappiin ei mahtuisi. 

Lanttu- ja porkkanalaatikko ovat jouluaterian tärkein osa. Kun ne vielä on valmistettu itse kasvatetuista juureksista, ne ovat täydellisiä. Sen verran muutosta olisin valmis tekemään, että porkkanalaatikossa ei olisi riisiä. Ehkä sen voisi valmistaa ohraan? 

Keitetyt perunat ovat minulle aina olleet tärkeitä jouluaterialla myös - kuten muutenkin. Nämä ovat tietysti myös itse kasvatettuja. Joulupukkikierroksen jälkeen nälkä oli niin kova, että valitsin pienet perunat, ne kypsyivät nopeasti. 

Kinkkua meillä ei tietenkään ole joulupöydässä kuten ei muulloinkaan. Riistaa kuitenkin syömme: peura tai hirvi on saanut elää vapaan, lajinmukaisen elämän metsässä ja kohdata nopean lopun. Hirviä ja peuroja on liikaa, joten siksikin niiden ampuminen on tarpeen. 

Peuran paistin valmistamisesta teen oman blogipäivityksen.  

Kalat Lassi tietysti graavaa ja savustaa itse. Lassi on rakentanut metsän reunaan talon taakse saaristolaistyyppisen savustimen, jossa hän on välillä savustanut myös peuraa. Nyt savulohta tuli kahdella eri tavalla maustettuna: toisessa on vahva chilikuorrutus. 

Myös sillejä on kahta eri laatua. Niiden valmistuksesta julkaisin oman blogipäivityksen muutama päivä sitten.

Sienisalaatti on tehty kangasrouskuista. Yleensä poimimme lähinnä tatteja ja vahveroita, mutta viime syksy oli niin hyvä kangasrouskusyksy, ettemme malttaneet olla poimimatta niistä parhaita mukaan. Minä tein etikkasäilykkeitä niistä pikkuriikkisistä napeista eli kangasrouskun lakeista, Lassi teki sienisalaattia isommista sienistä. Ne olivat nyt siis lähes valmiita joulupöytään: lisättiin vain kerma.  

Suolakurkut ovat tietysti Lassin itse hapattamia ja pienet punajuuret minun säilömiäni. Kuvan oikeassa yläkulmassa on "Pohjolan kapriksia" eli säilöttyjä pihlajanmarjoja, joita valmistimme tänä syksynä myyntiinkin. Onneksi niitä on paljon vielä itsellekin, ne ovat hyviä ja terveellisiä. 

Ateria oli herkullinen, mutta onnistuin syömään kohtuullisesti. Mitään jälkiruokaa en kuitenkaan kaivannut. Myöhemmin söimme vähän suklaata, mutta hedelmät jäivät seuraavaan päivään. 

Kommentit