Rauha eläimille vuodenvaihteeksi

Suomalaisen joulun perinteisiin kuuluu olla kiltti myös eläimille. Linnuille on laitettu lyhteitä, karja hoidettu tavallista huolellisemmin, metsäneläimille on annettu joulurauha.

Nykyisin harvalla on karjaa, mutta moni viettää joulua lemmikin kanssa. Kissa ja koira ilahtuvat yhteisestä ajasta ihmisen kanssa, sen sijaan muusta jouluun liittyvästä ne eivät tosiasiassa mitään ymmärrä. 

Ihmisten jouluherkkuja ei lemmikeille pidä syöttää, sen onneksi nykyään useimmat tietävät. Ei suolaista kinkkua, ei suklaata, ei viinirypäleitä eikä rusinoita. Parasta olisi pitää koiran ja kissan ruokavalio jouluna ihan vain samana kuin arkenakin.

Jos koiralle haluaa lahjoja ostaa, voisi suosia vaikkapa aktivointileluja. Niistä riittää riemua pitkäksi aikaa. Tosin koiraa voi aktivoida monin tavoin ilman, että ostaa yhtään mitään.

Eniten koira ilahtuu ja hyötyy pitkistä kävelylenkeistä joulunpyhinä, ja muut lemmikit niin ikään rauhallisista toimintahetkistä omistajansa kanssa. 

Uudenvuodenyö on kauhujen aikaa monille eläimille ja niiden omistajille. Jotkut jopa matkustavat hiljaiseksi kehuttuun hotelliin välttyäkseen ilotulitusraketeilta. Vaikka asuisi maaseudulla, ei aina voi olla varma siitä, missä räjäytellään.

Tänä vuonna menehtynyt Tinka-koirani oli yksi ihastuttavimpia koiria mitä olen tavannut. Se oli kuitenkin yksi niistä monista koirista, jotka pelkäävät kuollakseen ilotulitteita. Sen ensimmäisenä vuodenvaihteena meillä oli todellinen ongelma, kun se vasta opetteli sisäsiisteyttä ja sen olisi pitänyt päästä usein ulos. Ajan myötä se tietysti oppi pidättämään niin, että se kesti ulkoilematta tuon kauhujen ajan. 

Vaikka koira ei olisikaan paukkuarka tai se ei olisi koskaan näyttänyt pelkäävän ilotulitteita, ei kukaan järkevä ihminen vie koiraa katsomaan ilotulitusta – eikä myöskään jätä sitä yksin uudenvuodenyönä. Aiemmin hyvinkin rohkea koira voi yhden ikävän kokemuksen jälkeen pelätä loppuikänsä pamauksia tai väläyksiä tai pelkästään ihmismassoja. Peloista pois opettaminen on hidasta ja työlästä, joskus jopa mahdotonta.

Olen tosi tyytyväinen siitä, että moni kauppa on ilmoittanut jättävänsä ilotulitteet kokonaan myymättä. Miten mahtavaa! Itse ainakin aion suosia tällaisia kauppoja jatkossa. 

Kommentit