Kehitteillä uutta yhteisöllisyyttä

Eilen oli hieno päivä. 

Saimme vieraiksemme seitsemän upeaa ihmistä Helsingistä. He tulivat etsimään itselleen sopivaa tukikohtaa tai useampaa. Kyse on villivihannesten eli hortan keruuseen, jatkojalostukseen ja myyntiin tähtäävästä projektista, jota tämä porukka on päättänyt ryhtyä toteuttamaan nimenomaan Pilpalassa. 


Pilpalahan on pilottikylänä mukana Hämeen Kylät ry:n projektissa nimeltä Uusia asumisratkaisuja kyliin. Projektin myötä tutustuin näihin uutta luoviin, yhteisöllisiin ihmisiin, ja porukka tuntui heti omalta. Nyt olemme parin kuukauden ajan etsineet hortatoimintaan sopivia, mahdollisia kohteita täältä lähitienoolta. 

Ydinporukka koostuu seitsemästä helsinkiläisestä. Joukossa on erilaisia hyvinvointi-, terapia- ja terveysalan ammattilaisia ja harrastajia, ammattien kirjo on laaja. Kaikki ovat innoissaan uusista suunnitelmista ja niin olemme mekin, Lassi ja minä. Tuntui hyvältä kuulla kuuluvansa jo joukkoon! 

Nyt siis on etsinnässä sopivat paikat ja tilat. Kerääjät tarvitsisivat majoitusmahdollisuuden lähinnä touko-kesäkuussa eli kasvien keruuaikana. Osa väestä taas tahtoisi muuttaa Pilpalan suuntaan pitkäaikaisesti, kenties jopa ympärivuotisesti. Tarvitaan tietysti myös alueita, joilta kasveja voi kerätä ja kasvattaa. Lisäksi haaveissa on mahdollisia terapia- ja kurssitiloja sekä paikkoja vaikkapa retriittien järjestämiseen. 


Yksi tiloista tulee ilmeisesti olemaan meidän alatalomme, jossa kasveja voi kuivata ja jatkojalostaa ja jossa osa keräilijöistä voi myös väliaikaisesti majoittua. Ainoaksi tilaksi alatalomme ei kuitenkaan riitä.

Eilen siis käytiin katsastamassa useita kohteita. Selkeimmin ja varmimmin osaksi toimintaa on tulossa pieni tila, jonka omistaja tarjoaa pellot ja kasvimaansa korvauksetta keruu- ja kasvatustyöhön. Pellolla kasvaa muun muassa nokkosta, siankärsämöä ja vuohenputkea sekä näiden villivihannesten lisäksi myös oreganoa ja minttua. En mainitse omistajan nimeä, koska en tullut kysyneeksi häneltä siihen lupaa, mutta hän voi kenties halutessaan itse kommentoida. Porukkamme oli joka tapauksessa innoissaan tarjouksesta, joka osoitti juuri sitä hienoa ennakkoluulottomuutta, avuliaisuutta ja yhteishenkeä, joka porukassa jo vallitsee. 

Muut käyntikohteet olivat kiinteistöjä täällä lähistöllä. Yhteensä tutustuttiin seitsemään kohteeseen. Talojen suhteen ei ole vielä tehty mitään ratkaisuja. Alkuun on tarkoitus päästä vuokraamalla, osto voi tulla kyseeseen myöhemmin. Porukka on valmis myös kunnostustöihin kohteissaan. 

Välillä kävimme meillä syömässä Lassin tekemää riistakeittoa, jossa kaikki ainekset olivat tietysti aitoa lähiruokaa: hirvi ja peura lähimetsistä, juurekset ja mausteet omalta kasvimaalta. Se sopi teemaan, sillä nimenomaan omavaraisuus on yksi porukan tavoitteista.

Oli valtavan innostavaa kuulla tarkemmin itse kunkin elämänkaaresta ja asioista, joita he tekevät muun muassa hyvinvointi- ja terapia-alalla. 

Riistakeitolla Solstrandin keittiössä. 

Jälkiruokana oli herukka-ahomansikkakoristeltua
puolukka-mustikkapiirakkaa kuusenkerkkäsiirapin kera. 
Osoittautui, että Ilari Malisella ja meidän Lassilla on hyvinkin paljon yhteistä, muun muassa kokin koulutus ja paljasjalkakävely. Kumpikaan ei kesäaikana käytä jalkineita. 

Lassi sai kiitosta piirakastaan. 


Odotan malttamattomana hankkeen edistymistä.
Mihinhän kaikkeen hyvään tämä johtaakaan?

Kommentit

  1. Onnea ja iloa suunnitelmille ja suunnitelmista! Kiintoisaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Olemme tosiaan innoissamme.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!