Pyykit pakkaseen


 Parhaiten pyykit kuivuvat ulkona, oli sitten kesä tai talvi. 

Vesisateessa pyykit eivät tietenkään kuivu. Pitää siis odotella, että sää paranee, ennen kuin pesee pyykkiä. Pakkanen sen sijaan ei haittaa. Päin vastoin, pakkanen puhdistaa tekstiilejä samoin kuin auringonpaistekin. Se ei ole kuvittelua vaan fysiikkaa ja kemiaa. Kuivuminen myös jatkuu, vaikka pyykit jäätyisivätkin. 
Ulkona kuivattuihin pyykkeihin tulee oikeasti raikas tuoksu. Ennen luulin, että puhtaan pyykin tuoksu on vain pesuaineen tuoksua, mutta niin ei ole. Pesuaineen hajua tekstiileissä en voi sietääkään, hajustetuista huuhteluaineista puhumattakaan. 

Pyykkien tuulettuminen ei siis tarkoita vain sitä, että tuuli veisi mukanaan roskia tai tekstiilipölyä, vaan tekstiilit oikeasti puhdistuvat. Pakkasessa pyykkien kuivuminen vie kyllä pidempään kuin sisällä puhumattakaan kesäisestä aurinkoisesta päivästä, jolloin lakanatkin kuivuvat hetkessä. Jäätyneet pyykit ovat sisään tuotaessa vielä kosteita, mutta loppukuivuminen hoituu sisällä. 

En minä aina jaksa pyykkejä ulos viedä. Pyykkinaruille on matkaa ja ne pitää muistaa hakea sieltä poiskin. Mietin, miksi niiden narujen pitääkään olla tuolla alapihalla ja silloin vasta tajusin, että voihan pyykinkuivaustelineenkin nostaa ulos. Ja sitten takaisin sisään. 

Sama onnistuu kerrostalossa, jos vain on parveke. Sinne vain! 

Netissä joku marttaneuvoja kehtasi sanoa, että pyykkien kuivatus ulkona on turhan vaivalloista. Jopas jotakin. Ja sitten hänen mukaansa taajama-alueella on ilma niin likaista, ettei pyykkejä kannata viedä pihaan. Ihanko totta? Ja sisällä on aina puhdas ilma? Mitenhän hän voi mennä vaatteet päällään ulos, jos siellä on niin likaista että tekstiilit likastuvat?

"Isoäidin aikainen niksi tuntuu kodinhoidon asiantuntijasta nykyään turhan työläältä", kirjoittaa lehti haastateltuaan tuota marttaa. Riskiksi tuo "asiantuntija" sanoo sen, että jos ilma lauhtuu yön aikana ja tulee vesikeli, pyykit alkavat taas kastua ja jäävät märäksi. No voi hyvänen aika... Ja sitten käy ilmi, ettei tuo täti ole ikinä itse kokeillut kuivata pyykkejä pakkasella. 

Ainut mielestäni järkevältä kuulostava asia tuossa haastattelussa oli se, että sisätiloissa kuivuva pyykki kosteuttaa huoneilmaa, mikä saattaa pakkassäällä olla eduksi. Tämäkään vain ei toteudu, jos käytetään koneellista kuivuria. 

Kuiva huoneilma on usein kerrostalojen ongelma, meillä sitä harmia ei ole. Jos olisi, olisi ilman muuta järkevämpää antaa pyykkien kuivua itse huoneilmassa. Ja jos sitten kerrostalossa tai vaikkapa rivitalossa huoneilma kostuu liikaa, pyykkitelineen voi nostaa parvekkeelle tai terassille, jos sellainen on.

Tuollaiset asiantuntijalausunnot saavat minut toisiin ajatuksiin sen suhteen, liittyisinkö uudelleen Marttoihin. En sittenkään taida liittyä. Ymmärrän kyllä, että tuo on vain yhden ihmisen lausunto, mutta pitäisi kyllä vähän paremmin miettiä, antaako asiantuntijalausuntoja asiasta, josta ei mitään tiedä.

Marttajärjestöä sinänsä suuresti arvostan. Se on tehnyt paljon hyvää ja sen jakama informaatio on yleensä asiallista. Muutama tapaus sai joitain vuosia sitten minut eroamaan, enkä nyt sitten ainakaan tällä erää ole uudelleen liittymässä.    

Nämä pyykit olivat pari tuntia lumisateessa eilen. Illalla toin ne sisään ja levitin ne kosteina loppukuivumaan. Olisi ne voinut jättää uloskin, tänään ne varmaan olisivat kuitenkin kuivuneet. 

Tämänpäiväiset pyykit veinkin pesun jälkeen telineessä yläpihalle. 

Matot muuten kannattaa myös "pestä" lumessa ja pakkasessa. Yritän muistaa kirjoittaa siitä enemmän jossain toisessa päivityksessä. 

Kommentit