Kanojen ruokinnasta

Olen alkanut harkita kanoista luopumista.

Suurin syy siihen on Ruokaviraston määräykset kanojen ruokinnasta. On nimittäin niin, että yksi suurimpia kannustimiani kanojen hankintaan aikoinaan oli se, että se vähentää ruokahävikkiä. Tosin meillä ruokahävikki on joka tapauksessa vähäistä, ja valtaosa kanojen ruuasta olisi joka tapauksessa lähiviljelijältä ostettua kauraa ja kaupasta ostettua rehua. Olisi silti hienoa, että jos meiltä ihmisiltä tai koirilta jotain joskus jää syömättä, sen voisi antaa kanoille. 

Mutta kun ei saa. Ruoantähteiden antaminen on kiellettyä, samoin kaiken lihan syöttäminen. Se on ilmaistu siis niin, että maaeläinten lihan antaminen kanoille on kiellettyä, mikä tarkoittaa sitä, että kalaa saa antaa, mutta ei esimerkiksi riistan jämiä. 

Kasvatettua lihaahan meillä ei syödäkään, mutta riistaa saamme metsästäjiltä, kun Lassikin kuuluu metsästysseuraan. Otamme riistan roippeet innolla vastaan ja keitämme niitä itselle ja koirille. Mutta kanoille ei saa antaa edes luita kaluttavaksi - se olisi niille hauskaa. Ei myöskään sitä rasvaa, jota esimerkiksi peuroissa on paljon. 

Syynä on tietenkin eläintautien vastustaminen. Toisaalta siihen nähden, jos riistan syöttämistä kanoille pidetään todellisena riskinä, on ihme, ettei asiasta tiedoteta aktiivisemmin. On nimittäin paljon ihmisiä, jotka eivät ole moisesta kiellosta kuulleetkaan.

Minä kyllä olin, mutta ajattelin silti vielä varmistaa ja yrittää kysellä perusteluja Ruokavirastosta. Liitän tähän nyt lähettämäni kirjeet ja niihin saamani vastaukset, ihan valistusmielessä muidenkin luettavaksi. (Koska kyseessä on viraston teksti, jossa ei edes ole kirjoittajan nimeä, sen saa käsittääkseni julkaista sellaisenaan.)

Minä: "Ymmärrän, että luonnonvaraiset peurat, kauriit ja hirvet ovat maaeläimiä, mutta onko tuon määräyksen tarkoitus oikeasti koskea myös ei-kasvatettuja eläimiä? Jos on, voitteko selventää, mikä se varsinainen riski siinä on? 
Moni kuitenkin hankkii kanoja juuri ruokahävikin vähentämiseksi, joten näillä määräyksillä pitäisi olla hyvät perusteet. Kanat syövät kanaloissa silloin tällöin myös hiiriä ja tarhassa mm. sammakoita, ja maaeläimiähän nekin ovat. 

Entä sitten luonnonvaraiset linnut? On varsin tavallista, että metsästäjät levittävät esim. peuran rasvat linnuille puiden oksille. Ja vaikka niitä ei levitettäisikään, linnut käyvät usein syömässä roippeita mm. metsästysmajojen ympäristössä. Myös keitossa pintaan nousseesta talista tehdään usein linnuille ruokapötköjä. Miten näihin sitten pitäisi suhtautua?"

Ruokavirasto: "Lähtökohtaisesti eläinperäisen valkuaisen käyttäminen elintarviketuotantoelinten rehussa on kiellettyä. Siihen on joitakin poikkeuksia:

  • Maito ja maitotuotteet sekä muna ja munatuotteet ovat tietyin edellytyksin sallittuja kaikkien eläinlajien ruokinnassa.
  • Sallittua on myös käyttää käsiteltyä eläinvalkuaista (prosessed animal protein, PAP), joka on saatu
    • kaloista, hyönteisistä, sioista ja siipikarjasta kalojen ruokinnassa
    • kaloista, hyönteisistä ja sioista siipikarjan ruokinnassa ja
    • kaloista, hyönteisistä ja siipikarjasta sikojen ruokinnassa.
  • Hyönteisten ja hevosten ruokinnassa on sallittua käyttää kalajauhoa (PAP).

Käsiteltyä eläinvalkuaista voi valmistaa ainoastaan luokan 3 sivutuotteista sivutuoteasetuksen mukaisesti hyväksytyssä luokan 3 käsittelylaitoksessa.

 

Luonnonvaraiset peurat, kauriit ja hirvet ovat maaeläimiä eikä niitä saa käyttää siipikarjan, kuten kanojen, rehuna edes käsiteltynä eläinvalkuaisena.   

 

Ruokajätteen käyttö kaikkien elintarviketuotantoeläinlajien ruokinnassa on myös kiellettyä.

 

Nämä kiellot perustuvat ns. sivuoteasetukseen (EY) N:o 1069/2009 ja ns. TSE-asetukseen (EY) N:o 999/2001, muutoksineen. Perusteena on eläintautien, kuten ”hullun lehmän tauti” ja suu- ja sorkkatauti, leviämisen estäminen.

 

Luonnonlintujen ruokinnassa saa käyttää eläinrasvaa (vrt. talipallot).

 

Ruokaviraston nettisivuilla https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/rehu--ja-lannoiteala/rehut-ja-rehualan-toimijat/ on tietoa eläinvalkuaisen kielloista ja rajoituksista elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa.  

 

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/rehu--ja-lannoiteala/rehut-ja-rehualan-toimijat/elaimista-saatavien-sivutuotteiden-kaytto-elainten-ruokinnassa/kasitelty-elainvalkuainen-eli-pap/

 

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/rehut-viljelijat-ja-kotielaintuottajat/elainvalkuaisen-rehukaytto-ns.-tse-asetus/ 


Terveisin

Ruokavirasto, rehuvalvonta"


Minä: "Kiitos vastauksesta.

Pieni lisäkysymys vielä: Voivatko nuo taudit, joiden vastustamiseksi säädökset on asetettu, tarttua kananmunista? Vaiko vain lihasta?

Ja vielä täsmennys: jos kotikanalan siivekkäät luokitellaan lemmikeiksi eikä elintarviketuotantoeläimiksi, nuo määräykset eivät koske niitä? (Jos siis pitää kanoja vain lemmikkinä.)"

Ruokavirasto: "Hei,

eläintaudeista ja niiden leviämisestä on tietoa Ruokaviraston nettisivuilla https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/

 

Lemmikkikanoja, ja muitakin elintarviketuotantoeläinlajeja, joita pidetään lemmikkinä, sekä kotitarve-eläimiä (elintarvikkeet omaan kotikäyttöön) koskevat samat ruokintasäännöt kuin laajemmassakin elintarviketuotannossa olevia eläimiä. Eläintaudithan eivät tunne rajaa sille, pidetäänkö eläintä lemmikkinä vai elintarviketuotantoa varten."


Peuranrasvasta tehtyjä tirppataleja saa sentään antaa luonnonlinnuille. 

Puurolinjalla ollaan. 

Tästä vinkkiä, mitä talista voi tehdä:
https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/01/ruokaa-linnuille-tirppatalit-ja.html

Seuraavaksi olisi kiva tietää, onko muissa maissa vastaavat määräykset. Onkohan Ruotsissa ja Norjassa? Entä Venäjällä? 

Kommentit

  1. Määräykset eivät siis varsinaisesti ole Ruokaviraston vaan asetukset tulevat Euroopan Unionilta, mutta niiden tulkinnasta ymmärtääkseni on kyse. (En pääse muokkaamaan tekstiä niin että täsmentäisin asian jo sinne.) Eli tulkitaankohan riistan kuuluvan näiden tautivaarallisten tuotteiden joukkoon myös muissa maissa, tietääkö joku?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi20.5.22

    Joo olisi kiva tietää onko tosiaan näin muissa Pohjoismaissa. Itse Keski-Euroopassa asuneena tiedän että se taitaa Suomi olla niitä ainoita maita missä kaikkia direktiivejä noudatetaan pilkun tarkasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!