Erjan ihana lanttusoppa

 Olen usein saanut syödäkseni ystäväni Erja Noroviidan valmistamaa herkullista ruokaa. Siksi yllätyin, kun hän kertoi, ettei ollenkaan harrasta ruoanlaittoa. Etenkin mökillään hän kuulemma yleensä syö vain "jotain". 

Tänä keväänä pääsin viimein tutustumaan tuohon viehättävään pikku mökkiin, josta olin kuullut niin usein. Oli tarkoitus käydä hiihtämässä, mutta sen sijaan kävimme vain pienellä kävelyllä jäällä ja rannassa. Lopun ajan istuimme kaksin pikku tuvassa ja juttelimme. Silloin sain elämäni ensimmäisen kerran syödäkseni lanttusoppaa. Mikä herkku!

Mitään varsinaista reseptiä Erjalla ei kuulemma ruokaansa ollut. Hän oli vain tehnyt sen; se oli keino saada jotain syödäkseen. 

Minä nyt kirjaan tuon "reseptin" ylös muistiin ja suosittelen tätä soppaa muillekin. Helpompaa keittoa ei voi olla - toki sen voi myös valmistaa alusta asti itse ja käyttää siihen enemmän aikaa. Tässä siis kaksi versiota keitosta, olkaa hyvä!

Erjan superhelppo lanttusoppa

Paketti lanttusosetta (valmista sosetta, jota myydään pötköissä kaupassa)

Tölkillinen sipulimaustettua kaurakermaa

Hitunen suolaa

Valmistus: kiehauta lanttusose ja kaurakerma kattilassa, lisää suola. Keitä hetki. Keitto on valmis. Nauti leivän kanssa. 


Ihana lanttusoppa alusta asti

1 kg lanttuja

2 isoa sipulia

rypsi- tai muuta öljyä

2 dl kaurakermaa (tai tavallista kermaa)

suolaa 

pinnalle yrttejä ja siemeniä maun mukaan

Valmistus: Kuori ja hienonna sipuli ja lantut ja lohko ne pieniksi. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää lanttukuutiot ja tilkka vettä. Anna kiehua 15-20 minuuttia ja soseuta. Lisää kaurakerma ja kiehauta. Ripottele pinnalle esimerkiksi kurpitsansiemeniä ja timjamia. Tarjoile omatekemän leivän kera. 


Tuon kummempia kommervenkkejä tuo jälkimmäinenkään lanttusoppa ei kaipaa. Toki joku siihen lisäisi kasvis- tai muuta lientä, eksoottisia mausteita ja vaikka sitruunamehua, mutta välttämättömiä ne eivät ole. 

Lantun hajuahan joku kammoaa. Asennekysymys! On hyvä totuttaa lapsetkin jo pienestä lantun ja kaalin tuoksuun. Jos ei niitä opi syömään, elämästä puuttuu jotain todella herkullista ja terveellistä. 

Erjalla on mökillään avanto, jossa hän käy kuulemma joka aamu. 


Kommentit