Joutsenet ovat saapuneet

On upeaa saada seurata vesilintujen elämää ihan omassa rannassa. 
Viime viikonloppuna tulivat joutsenet. Pariskunta ruokaili rauhassa koskikaran seurassa. Pian joukkoon yritti liittyä kolmas joutsen, mutta pariskunta näytti sille, että he ovat vakiintunut pari, eikä kolmatta pyörää tarvita. Kolmatta ei siis ajettu pois, vaan sille vain näytettiin, että täällä ollaan jo ja meillä on omat kevättouhumme. 

Pariskunta ei kuitenkaan jäänyt meidän lammelle ainakaan vielä. 
Jonnekin ne olivat lähteneet ja alkuviikolla joutsenia olikin kymmenen. 

Suurin osa näistä kymmenestä oli tummasävyisiä, siis viime vuoden poikasia. 

Meidän lammellahan on pesinyt nyt useana vuonna joutsenia. Viime vuonna poikasia oli - jos nyt ihan oikeassa olen - seitsemän. Ne vain lähtivät kovin nopeasti kuoriutumisen jälkeen ja kuljeksivat siis eri puolilla kylää, lähinnä pelloilla. Facebookissa oli video niiden tienylittämisestäkin. 

On vaikea sanoa, miten niiden muutto, talvehtiminen ja paluumuutto ovat sujuneet. On pieni mahdollisuus, että nämä ovat juuri niitä tällä lammella kuoriutuneita. Mutta eipä tämäkään pikkuparvi tältä erää tänne jäänyt, ei niitä ainakaan tänään näkynyt. 

Näiden seurana oli telkkäpari. Nekin olivat ensimmäiset telkät, mitä tänä vuonna olen nähnyt. 

Kuvia otin tietysti paljon, mutta yritän hillitä itseäni ja olla jakamatta niitä kaikkia. 

En ole mikään oikea luontokuvaaja enkä lintukuvaaja varsinkaan. 
Tosin olen saanut Facebookissa maineen erikoislaatuisena lintukuvaajana. 
Jaoin "lintukuviani" useana vuonna ja suunnittelin tekeväni niistä kirjankin. 


Lainausmerkit sanassa "lintukuva" olivat tarpeen. 
Kaikki katsojat eivät palautteesta päätellen aina ymmärtäneet huumoriani. 
Jokaisessa lintukuvassani todellakin oli jokin lajilleen tunnistettu lintu. 
Ne vain olivat aina niin kaukaa kuvattuja ja muutenkin epätarkkoja, 
että niitä ei kuvasta välttämättä nähnyt eikä ainakaan pystynyt tunnistamaan. 

Nykyisin en enää ole jaksanut jakaa niitä - isona syynä siihen se, etten enää ole löytänyt uusia lajeja. Nykyinen kameranikin on sen verran laadukas, että linnut usein tunnistaa kuvista. Toisaalta laatu on silti häpeällisen huono verrattuna oikeiden lintukuvaajien kuviin, joten niiden jakamisessa ei oikein ole mitään mieltä. 



Näitä joutsenkuvia nyt kuitenkin jaan. Tämän kuvan taustalla näkyy Pilpalan Liitontalo, joka siis sijaitsee meidän vastarannalla. Se on kylätalo, kyläyhdistyksen talo, jossa kenties ensi kesänä taas on paljon tapahtumia. Pari vuotta on ollut vähän hiljaisempaa. 

Laitan loppuun vielä muutaman kuvan torstaiaamulta. Otin kuvat ennen töihinlähtöä vähän jälkeen kello kahdeksan. Puut olivat huurteessa, upea aurinko nousemassa. Arvelin, että kyseessä olisivat viimeiset lumikuvat tälle vuodelle. 
Nyt kevät on oikeasti tullut. Yöllä oli vielä yhdeksän pakkasastetta, mutta päivällä lämmintä oli jo kymmenen astetta. Pihateiden jää alkaa olla niin haurasta, että sitä onnistuu hakkaamaan kappaleiksi sieltä täältä. Jään alta paljastuvaan maahan on tehty jo risteileviä kevätpuroja, jotka lorisevat sulanutta vettä alas mäkeä. Vain alatalon edustalla on jatkuvasti niin varjoisaa, että jään sulamiseen menee vielä aikaa ja tulviva vesi jää seisomaan. Katoiltakin putoaa vielä lunta. 

Taimikylvöt ovat kuitenkin jo pitkällä. Tänään Lassi istutti paprikat ja munakoisot. 
Chilit, yrtit ja tomaatit ovat jo hyvällä taimella. 
Lunta on vielä paksulti. Kauankohan vielä kestää, ennen kuin portaat ja kaide vapautuvat lumesta?
Saapa nähdä, tulevatko joutsenet tänne hautomaan tänä kesänä. 
Viime vuonna ne hautoivat vierekkäin kurkiparin kanssa. Molemmat pesinnät onnistuivat. 

Joku lintuasiantuntija voisi kertoa, pysytteleekö viime vuotinen joutsenperhe eli emot ja poikaset yhdessä koko talvisen muuttomatkan ja vielä palattuaan. Siis olikohan tuossa kymmenen joutsenen parvessa tosiaan emot ja poikaset? Poikasia joka tapauksessa oli enemmän kuin mitä täällä - ja yleensä kai missään - viime vuonna kuoriutui, joten "adoptoivatko" emot joukkoon vielä muitakin nuorukaisia?

Ja onko tavallista, että joutsenet ja kurjet pesivät ihan parin metrin etäisyydellä toisistaan? 

Kommentit