Luutasuon laduilla

Meillä on onni asua lähellä Komion luonnonsuojelualuetta ja Luutaharjua. Luutaharjun maastossa on hienoja ulkoilureittejä, talvella latuja. Turhan harvoin niille tulee lähdettyä: yleensä ulkoilemme tässä ihan lähimaastossa. Mutta ulkoiluhenkisten vieraiden tullessa on mukava lähteä näyttämään heille Komion seutuja ja samalla nauttimaan niistä itsekin. 
Luutalammin jäällä olisi vielä pystynyt hiihtämään,
mutta latuja ei enää tälle talvelle ajeta auki. 

Luutaharjuun liittyy myös Luutalammi ja Luutasuo. Luutalammin jäälle tehdyt ladut houkuttivat minua jo aiemmin talvella ja yritin saada jonkun sinne mukaani hiihtämään, mutten onnistunut. Minähän en ole hiihtäjä ollenkaan, joten loivatkin mäet ovat minulle liikaa. Ajattelin, että jäällä olisi sopiva profiili minun taidoilleni. Nyt kuitenkin kevätaurinko oli jo tuonut jäälle sen verran vettä, että latuja ei jäälle enää ajettu. 

Luutasuon latuja kutsutaan Samon laduiksi ja niitä on useita. Valinnan varaa on: reittejä on viiden, 7,5:n, kymmenen, viidentoista ja kahdenkymmenen kilometrin reitit.

Lopellahan on monia muitakin valmiita latuja, ja ne ovat kaikki tosi suosittuja. Itse en ole niillä hiihtänyt. Luutaharjullakin olen käynyt yleensä vain sulan maan aikaan, viimeksi nyt syksyllä, kun ystävämme Mickael oli Ranskasta käymässä. Vein hänet aamulla Komion metsään ja lähdin töihin. Iltapäivällä menin takaisin Komiolle ja viivyimme sienestämässä hämärän tuloon asti. Sekin oli mukava reissu.

Nyt tuli ystäväni Jaana Ukkola Kymenlaaksosta talvilomavisiitille. Jaana on intohimoinen hiihtäjä, ja hänellä oli mukanaan kahdet sukset ja kahdet lumikengät. Ylimääräisiä monoja vain ei ollut, joten annoin omat sukseni ja mononi Lassille ja lähdin itse kävellen. Se oli hyvä ratkaisu.


Pilpalantien parkkipaikalta Luutalammille kulkee tie, joka myös näin talvella on hyvin kuljettavissa jalan. Autot eivät siinä talvella saa ajaa ja ladut risteilevät metsässä, joten tietä myöten voi kävellä vaikka koirankin kanssa. Minä siis taapersin yksin tien päällä olevaa polkua, Jaana ja Lassi hiihtivät. 

Luminen talvi on katkonut puita tielle, mutta ne eivät haitanneet mitään. Ne pääsi hyvin kiertämään jalkaisin ja myös hiihtäen. Hiihtämäänkin tietä myöten pääsee, vaikka siinä ei varsinaisia latuja olekaan. Sehän on hyvä asia, jotta koirienkin kanssa pääsee vaivatta kulkemaan tarvitsematta pelätä latujen rikkoutumista. 
Jaana kehui sekä latuja, maastoja että tulentekopaikkaa. 

Olimme sopineet tapaavamme Luutalammin tulentekopaikalla. Meillä oli repussa istuinalustat ja eväät. Tulentekopaikalla on valmiita puita ja kivat pöydätkin, joskin yleensä tulee istuttua tulen äärellä. Lassi oli ehtinyt tehdä tulet jo siinä vaiheessa, kun minä ehdin paikalle.

Lähistöllä on myös vessa, tai itse asiassa useampiakin, sillä siellä on nykyisin myös esteetön luontoreitti ja esteettömät huussit. Esteetön luontoreitti ei ole talvella auki, mutta lumettomaan aikaan tuo kilometrin reitti Luutalammin rannassa on aivan mahtava mahdollisuus myös pyörätuolilla liikkuville. 

Lumettomaan aikaan Luutaharjulla on kaksi merkittyä kävelyreittiä. Pikku-Samo on 3,5 kilometrin mittainen, lapsillekin sopiva reitti harjulla ja suolla. Iso-Samo on peräti erämainen, vajaan seitsemän kilometrin reitti, jossa on vaihtelevaa maastoa, jyrkkiä portaita ja pitkoksiakin. 

Luutalamminkin voi kiertää, vaikka sitä ei kunta mainostakaan. En itsekään ole sitä kiertänyt vielä koskaan, mutta olen sitä kuullut kehuttavan. Jaana lupasi tulla kiertämään sen kanssani, kunhan kevät tai kesä koittaa. 

Pilpalan keskustassakin pääsee hiihtämään hyvillä laduilla. 

Vaikka en Luutasuolla hiihtänytkään, pääsin kuitenkin Jaanan kanssa laduille. Niitä on nimittäin meillä täällä Pilpala Cityssäkin koulun viereisillä pelloilla. Vaikka ne ovat peltoja, niissä oli sittenkin mäkiä! Ihan tarpeeksi isoja mäkiä minulle... Hiihdin viitisen kilometriä, joka oli minulle ihan hyvä suoritus. 
Pilpala City on tietysti vitsi. Ei meillä mitään cityä täällä ole, ei oikeastaan edes kyläkeskusta. Pilpala Cityksi kutsumme kuitenkin koulun tienoota, aluetta jossa joskus on ollut myös kauppa, posti, neuvola, taksi. Nyt on jäljellä enää koulu ja muutama talo. 


Kommentit