Maa-artisokka-lipstikkakeitto

Maa-artisokkaa voi käyttää monin tavoin, mutta yleisintä sen käyttö on keitoissa. Tämä versio on niin vahvan yrttinen, että suosittelen sitä alkukeitoksi.

Ainekset:
Noin kilo maa-artisokkaa
Kaksi keskikokoista perunaa
Runsaasti ruohosipulia 
Runsaasti lipstikkaa eli liperiä
Koskenlaskijaa tai muuta sulate- tai tuorejuustoa (jos tahdot vegaanisen version, käytä öljyä) 
Merisuolaa maun mukaan
Koristeluun: auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä sekä loraus ruokaöljyä


Pese ja pilko maa-artisokat ja perunat ja laita ne kiehumaan. Voit rapsutella niitä veitsellä, mutta älä turhaan kuori. Lisää lipstikka. Keitä, kunnes ovat pehmeitä eli noin vartti. Soseuta esim. sauvasekoittimella. Laita uudelleen kiehumaan. Lisää ruohosipuli ja lopuksi tuorejuusto sekä merisuola.
Anna keiton hautua pyyhkeen alla vielä sammutettuasi lieden.
Tarjoile persiljasilpun ja siemensekoituksen kera, lorauta halutessasi tilkka öljyä.

Jos keittoa jää, sen voi pakastaa tai käyttää vaikka sämpylöiden pohjana. Nam! 

Kommentit