Runon ja suven ilta herkisti

Heinäkuun perinne- ja talkooilta Syrjässä järjestettiin itseoikeutetusti Runon ja suven päivänä eli Eino Leinon päivänä. Kolmen tunnin talkoilun jälkeen oli edessä kainuulainen kahvihetki ja tunnelmallinen ilta runojen merkeissä.
Kirjailija Aino Kallas (1878-1956) on varmasti istunut myös tämän ikkunan ääressä viettäessään Syrjässä lapsuuden ja nuoruuden kesiään. 
Lopen Syrjä-seura vaalii erityisesti kirjailija Aino Kallaksen muistoa, mutta Ainon myötä erityisessä asemassa on myös Eino Leino, jonka kanssa Ainolla oli rakkaussuhde. 
Meeri Lindfors kattoi pöydän Syrjän ruusukupeilla. Pöydän antimet valmisti ja toi Pirjo Juhela. 
Aino Kallaksen kesät Syrjässä olivat monen mielessä tänäkin iltana. "Veli Kaarle Krohn ja sisaret Helmi ja Aune Krohn harrastivat kirjoittamista. Myös äitinsä sisaren miehen, yliopiston saksankielen lehtorin B.F.Godenhjelmin, Aino Kallas mainitsi myöhemmin yhdeksi kirjalliseksi opettajakseen muistellessaan etelähämäläisessä kesäkodissa Lopen Syrjässä vietettyjä kesäiltoja, jolloin Godenhjelm luki lapsille ääneen maailmankirjallisuutta ja kotimaisia teoksia." (lainaus Wikipediasta)                                
Erja Noroviita oli tuonut esille runsaasti runokirjoja selailtavaksi. 
Syrjä-seuran uutterat puuhanaiset, puheenjohtaja Erja Noroviita ja sihteeri Pirjo Juhela. 
Marita Kiesilä soitti ja lauloi kauniisti Eino Leinon runoja. 
Osa illan vieraista jäi paikalle talkoista, osa tuli erikseen nauttimaan illan kahvi- ja runohetkestä. Kaikki olivat varmasti tyytyväisiä, sillä ilta oli täynnä yhteyden tunnetta, herkistäviä tekstejä, koskettavia muistoja ja kauneutta sekä sielulle että silmille. 
Timo Heinonen luki presidentin puolisolta, Jenni Haukiolta saamastaan kirjasta Claes Anderssonin vaikuttavan runon Vuoden viimeinen kesä. 
Pirjo Juhelan kainuulaiset herkut saivat ansaittua kiitosta. Tarjolla oli kahvin kera kampanisuja ja kiisseliä, ohrateoksia, leipäjuustoa ja lakkahilloa sekä herukkajuomaa. 
Vieraiden mentyä jäimme vielä "omalla väellä" nauttimaan illan rauhasta. 

Kommentit