1.
Hanki metsä, josta voit ottaa kerkät. Muutamakin
puu riittää, mutta muiden puista ei saa poimia kerkkiä kuin luvan kanssa.
2.
Hanki agar-agaria. Jos sitä löytää kaupoista, se
on yleensä pienenpienissä purkeissa. Jos teet hilloa tai marmeladia enemmän,
tilaa agar-agar netitse. Ainakin Saksasta saa tilattua luomulaatuista
agar-agaria puolen kilon pakkauksissa.
3.
Odota oikeaa hetkeä kerkkien poiminnalle;
sopivaa keruuaikaa on maksimissaan muutama viikko kevätkesällä.
4.
Hanki sopivankokoisia purkkeja. Kierrätyspurkit
kelpaavat omaan käyttöön, myyntipurkit pitää hankkia netistä tai matkustaa
jonnekin, jossa niitä myydään suurissa määrin. Kaupoissa purkkien hinnat ovat
huimia, suurissa erissä voi päästä puolen euron – euron hintaluokkaan
kappaletta kohden. Muista ostaa myös kannet! Kannattaa myös huomata, että sadan
purkin laatikko painaa aika tavalla – jo pelkästään postista autoon kantaminen
voi vaatia apuvoimia.
5.
Varaa kerkkien keräämiseen riittävästi aikaa ja
voimia, se ei ole kovin nopeaa.
6.
Huuhtele kerkät ja puhdista turhat, mukana
tulleet asiat. Yritä saada kätesi puhtaiksi pihkasta.
7.
Voit jättää kerkät veteen likoamaan muutamaksi tunniksi
tai yön yli.
8.
Laita kerkät kiehumaan isoon kattilaan
runsaaseen veteen.
9.
Pese purkit ja kannet. Myös uudet purkit ja
kannet pitää huuhdella, käytetyt tietysti pestä kunnolla.
10.
Lado purkit uuniin ja kannet kattilaan veteen
kiehumaan. Hygienia on tärkeää.
11.
Kun kerkät kiehuvat, lisää sokeri. Keitä, kunnes
kerkät ovat pehmeitä.
12.
Ota kattila liedeltä ja soseuta tai pienennä
kerkät tehosekoittimella. Pese tehosekoitin, kerkkä tahrii.
13.
Laita kattila takaisin liedelle ja jatka
keittämistä.
14.
Lisää sitruunahappo.
15.
Sekoita agar-agar veteen ja lisää seos
tasaisesti kerkkähilloon.
16.
Sammuta liesi.
17.
Sammuta uuni ja nosta purkit varovasti pöydälle.
Liian kuumat purkit kylmällä pöydällä hajoavat. Hävikki tulee kalliiksi.
18.
Asettele purkit lieden viereen tasolle
täytettäviksi. Käytä ottimia, sillä kuumiin purkkeihin ei voi koskea käsin.
Varo, ettei purkkiin mene epähygieenisyyksiä esimerkiksi patalapuista.
19.
Täytä purkit kerkkähillolla vaikkapa lusikalla.
Suppiloa ei oikein voi käyttää, sillä hillo on paksua.
20.
Sekoita kerkkähilloa kattilassa aina välillä.
21.
Kunkin purkin täytyttyä ota kiehuvasta vedestä
ottimella kansi, aseta se purkin päälle ja kierrä hieman kiinni. Et saa sitä kierrettyä heti
kunnolla, sillä kansi on tulikuuma.
22.
Kun kannet ovat hieman jäähtyneet, kierrä kannet
tiiviisti kiinni.
23.
Siirrä purkit vesialtaaseen, sillä et ole
onnistunut täyttämään niitä ilman, että ulkoreunat olisivat tahriintuneet.
24.
Pese purkit. Nosta ne vedestä ja kuivaa ne,
jotta ne eivät jää tahmeiksi.
25.
Pese kattila, jossa keitit hillon.
26.
Laita purkkeihin etiketit. Jos aiot myydä
purkkeja, selvitä, mitä kaikkea etiketissä täytyy lukea. Suunnittele etiketit,
hanki niitä varten tarrapohjat, printtaa etiketit. Leikkaa ne, ellet ole
onnistunut tekemään juuri oikeankokoisia etikettejä oikeanlaisiin tarrapohjiin.
Liimaa etiketit purkkeihin.
27.
Jos teit hillot vain itsellesi, säästyt
etikettiurakalta ja voit tehdä etiketit käsin millaisiin pohjiin hyvänsä.
Takana kuusenkerkkämarmeladia, edessä syreeninkukkasiirappia. |
28.
Jos teit hillot myyntiin, mieti, millä hinnalla
raaskisit niistä luopua. Materiaalihan oli melkein ilmaista, joten olisiko
vaikka kaksi euroa purkilta sopiva?
No, tämä oli taas tätä minun huumoriani. Kuusenkerkkähillon
teko voi olla ihan hauskaa. Mutta nopeaa ja vaivatonta se ei ole, eikä ihan
ilmaistakaan. (Purkki ja kansi vajaan euron, agar-agar, mahdollinen sitruunahappo, sokeri, sähkö tai kaasu, vesi, pesuaineet astioiden pesuun, tarrapohjat, printtaus.)
Kommentit
Lähetä kommentti
Ilahdun kommenteista!