Sakari Pälsin yksityinen kirjeenvaihto valottaa uusia puolia Pälsistä

Jukka Relas on Sakari Pälsin seuran puheenjohtaja. Hänen vasta ilmestynyt, uusin teoksensa Terveeks! tuo Sakari Pälsin henkilökohtaisempaa puolta tutuksi. Kyseessä on Pälsin perheen eli Sakarin, hänen vaimonsa Ainon sekä Liisa- ja Vappu-tytärten keskinäinen kirjeenvaihto vuosilta 1906 – 1931. Samalla kun kirjeet kertovat perheen suhteista ja tapahtumista, ne valottavat uudella ja kiinnostavalla tavalla myös ajan tapakulttuuria.

Terveeks! –kirjassa on myös runsaasti valokuvia, jotka tekevät kirjasta erityisen kiinnostavan. Esimerkiksi sivulla 11 on kuvat Pälsin kotitalon pihapiiristä ja Sajaniemen kylänrannasta.

Myös Loppi on tärkeä osa kirjaa, olihan Loppi Sakari Pälsin synnyinkunta ja hänelle pitkään tärkeä paikka. Liisa ja Vappu viettivät 1920-luvulla kesiään Sajaniemessä.

-         Kirjeet Lopelta ja Lopelle tuovat kiinnostavan lisän kulttuurihistoriaan. Kirjeissä on hauskoja huomioita ja kuvauksia ajan loppilaisista tavoista. Niissä kuvataan esimerkiksi syntymäpäivien viettoa, Jukka Relas sanoo.

Mukana on valtaosa tuon ajan säilyneestä kirjeenvaihdosta, vain toisen tyttären kirjeet parantolasta on rajattu pois. Huomattava osa alkuperäisestä kirjeenvaihdosta on selvästi kadonnut aikojen saatossa.

Kirjeenvaihto on toimitettu Relakselle tyypillisellä perusteellisuudella. Harva tulee ajatelleeksi, minkälainen työ on toimittaa kirjeenvaihdosta kirja. Työ voi vaikuttaa yksinkertaiselta: kirjoitetaan kirjeet puhtaaksi ja järjestetään ne aikajärjestykseen. Huolellinen, asianmukainen toimitustyö lähdeviitteineen vaatii kuitenkin valtavan työmäärän.

Terveeks-kirjassa on noin 600 alaviitettä kirjeisiin eli selitystä muun muassa siitä, kuka on kirjeessä kulloinkin mainittu henkilö. Henkilöitä on noin 300. Kaikkia mainittuja ei ole pystytty selvittämään.

Valokuvia Sakari Pälsin elämän varrelta on suorastaan valtavasti, mutta ne ovat ajallisesti ja paikallisesti epätasaisia. Esimerkiksi tyttäristä ei juurikaan löytynyt kuvia 1920-luvun jälkipuolelta.

Yksi käytännön haaste toimitustyössä oli myös käsialojen vaikealukuisuus.

-          Tietysti käsialoja oppi lukemaan työn myötä. Etenkin Vapun käsiala oli hyvinkin lennokas, Relas mainitsee.

Jukka Relas oli kirjoittanut Sakari ja Vappu Pälsin kirjeenvaihdon puhtaaksi jo vuosina 2014-2015 Pälsin elämäkertaa kirjoittaessaan. Kirjeenvaihto oli hänen mielestään niin kiinnostavaa, että hän halusi kirjoittaa myös tytärten kirjeet isälleen ja ottaa ne mukaan tähän kirjaan.

Kirjeiden lisäksi teoksessa on mukana Sakari Pälsin elämäkertaa, joka toki laajempana on jo vuonna 2017 ilmestyneessä ’Sakari Pälsi, elämä ja työt’ –teoksessa. Nyt Relas halusi mukaan elämäkertatietoa myös naisista eli vaimosta ja tyttäristä.

Kirjeenvaihto-osio käsittää kolme laajaa kokonaisuutta: seurusteluajan, Mongolian retken aikakauden sekä Koillis-Siperian matkan ajan. Loput ovat pienempiä kokonaisuuksia. Matkoiltaan Pälsi kirjoitti myös lehtijuttuja ja kirjoja, mutta Relaksen mukaan kirjeet kertovat matkoista ja niiden tapahtumista selkeämmin kuin lehtijutut.

-          Lehtijutuissaan Pälsi tunnelmoi ja häivyttää itsensä ja ne konkreettiset tilanteet, joissa Sakari matkoillaan oikeasti oli ja mitä hän teki. Sikäli nämä kirjeet ovat tärkeä lisä noiden muuten varsin hyvin tunnettujen matkojen sisältöön, Relas sanoo.

Myöskään Pälsin perheestä ja etenkään tyttäristä ei ole aiemmin ollut juurikaan tietoa saatavilla. Tätä puutetta kirjeenvaihto paikkaa hyvin.

Vaikka Terveeks!-kirja teetti runsaasti selvittelytyötä, urakka oli sittenkin suppeampi kuin Relaksen edellinen Pälsi-aiheinen teos, vuonna 2019 ilmestynyt Jonnekin lumottuun paikkaan. Se kartoitti Lopen paikkoja ja loppilaisia ihmisiä Pälsin teoksissa, ja sen aineistoa Relas kertoi koonneensa oikeastaan 27 vuoden ajan. Terveeks! –teoksen synty alkoi kymmenisen vuotta sitten, mutta aktiivista työskentelyaikaa olivat lähinnä koronavuodet keväästä 2020.




Kuvateksti: Terveeks! –kirjassa on myös runsaasti valokuvia, jotka tekevät kirjasta erityisen kiinnostavan myös loppilaisille. Esimerkiksi sivulla 11 on kuvat Pälsin kotitalon pihapiiristä ja Sajaniemen kylänrannasta.

Kommentit