Suuntana omavaraisuus 10: Sadonkorjuun aika

On taas kuukausittaisen omavaraisuusbloggauksen aika. 
Tällä kertaa päivitystemme aiheena on tietysti sadonkorjuu. Erittäin ajankohtainen aihe!
Tänäänkin olemme olleet kiireisinä sadonkorjuussa. Keräsimme härkäpavut, riivimme ne, keräsimme omenat. Sitten olisi pitänyt säilöä tomaatteja ja omenia, mutta ne jäivät nyt huomiseen. 

Viime aikoina on ollut taas lämmintä, mutta syyskuun alkupuolella tulivat yöpakkaset. Levittelimme pimeässä harsoja, mutta kesäkurpitsojen suhteen se ei onnistunut. Kesäkurpitsan tulo siis loppui jo muutama viikko sitten, mutta kasvihuoneessa tulee yhä tomaattia, kurkkua, munakoisoa, chiliä, mansikkakoisoa ja persiljaa. Minkähän unohdin? 
Myös maa-artisokka kasvaa yhä, sehän toki säilyy maassa yli talven. Sadonkorjuun aika on sitten keväällä niiden maa-artisokkien osalta, joita ei syksyllä nostettu. 
Sadonkorjuu siis teettää työtä ja kiirettä. Ei vain se korjuu, mutta kun ne pitää vielä säilöäkin. Perunat ja juurekset tietysti säilyvät kellarissa sellaisinaan, samoin kesäkurpitsa (siitä ja sen säilymisestä löytyy oma blogipäivitys hakusanalla kesäkurpitsa). Mutta kurkkua olemme hapattaneet ja etikkasäilöneet kymmeniä kiloja. Marjahilloja ja -marmeladeja on tehty paljon niin mustikasta, kriikunasta kuin herukoistakin. Tyrniä ja valkosipulia on säilötty. Puolukat on vielä poimimatta. 
Tämä omenapuu tuotti ihastuttavan sadon siihen nähden, että rusakko söi sen rungon talvella. Olimme melko varmoja, että puu kuolee, mutta ainakin vielä se on hengissä. Omenat on nyt kerätty ja ne odottavat säilöntää. 
Kokeilimme tyrniä myös kaprisversiona pihlajanmarjojen tapaan. 
Punaherukkahillosta tuli herkullista, kun mukaan laittoi horsmankukkia ja -nuppuja sekä vadelmaa. 
Päivittäin on tullut tällaisia määriä tuotteita, joten säilöjällä on kiirettä. Ylimäärää olemme pyrkineet myös myymään, mutta harvoin meille kukaan tulee tänne syrjäkylälle. 
Verantapuoti on valmiina vastaanottamaan kävijöitä.
Verannalla on monenlaista. Tuoretuotteet ehtivät monesti nahistua, ennen kuin ostajia ilmaantuu. Nahistuneet käytämme tietysti itse. 
Syksyn ruska houkuttaa kuvaamaan. 

Tämä syksy on kuudestoista syksyni Solstrandissa - tai seitsemästoista, mutta vuonna 2005 en vielä asunut täällä. Heti ensimmäisenä vuonnani aloitimme vuosittaiset Sadonkorjuujuhlat. Sadonkorjuujuhlat on järjestetty alatalossa, ja esiintyjinä on ollut lukuisia yhtyeitä, laulajia ja joskus muitakin esiintyjiä. 

Sadonkorjuujuhliin tuli kahden vuoden tauko tiedätte-miksi. Tänäkään vuonna emme sadonkorjuujuhlia järjestäneet: tilapäivät ovat olleet sen verran raskaita, että emme yksinkertaisesti jaksaneet. Lähiruokapäivä syyskuun alussa sai nyt korvata vuosittaisen sadonkorjuujuhlan, soittihan sielläkin bändi, Warren Woima. Aiemmassa tilapäivässä kesällä soitti sadonkorjuujuhlien "house band", suurin piirtein yläkuvassa näkyvä kokoonpano.  

Tämä oli siis lokakuun päivitys Suuntana omavaraisuus -yhteisbloggaussarjassa. Suorat linkit muiden kirjoittajien päivityksiin alla. Käy lukemassa niitäkin! Ja muista, että ilahdumme kommenteista. 

 

Kasvuvyöhyke 1

Nina Sointu https://ninasointu.com/blogi/sadonkorjuu2022

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/puutarhan-kolmas-vuosi-mita-opin/

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/10/kaikki-talteen.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/10/sadonkorjuu-kuun-mukaan-omavaraisuus.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/10/suuntana-omavaraisuus-10-sadonkorjuun.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-10/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/10/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-10.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/satokausi-mehästys-ja-kekri

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/10/lokakuun-ensimmainen-maanantai.html

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/10/suuntana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/satoa-ja-saalista/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/10/unelmana-omavaraisempi-elama-tunnelmia.html

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/10/milta-taman-vuoden-sato-nayttaa.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/10/03/sato-2022

Kommentit

  1. Sadonkorjuu on minustakin raskasta juuri siksi, että osa pitää Heti jatkojalostaa vaikkapa sitten hilloksi tai mehuksi. Siitä aiheutuu sellainen monen päivän domino ilmiö, kun etukäteen pitää muistaa hakea pullot ja purkit saataville ja vaikka ne miten on pesty ennen varastoimista, pitää nyt tehdä tietenkin koko rumba uudelleen, ja varmistaa, että on riittävästi säilötteitä ja sokereita, kansia ja korkkeja. Lopulta on sitten kaikki laskutila koko huushollista tupaten täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika Tudeer5.10.22

      Juuri noin se on! Erityisesti tuo purkkien ja pullojen desinfiointi tekee sen työlääksi, pilkkomiset ja pienimiset voisivat olla rentouttavaakin puuhaa. Mutta kyllä se silti kannattaa!

      Poista
  2. Tuo tyrnikapris herätti heti mielenkiinnon! Olen kovin perso kapriksille, mutta marjoista en ole ennen kokeillut niitä valmistaa. Nyt täytyy kyllä kokeilla. Tyrniäkin olisi vielä hieman korjaamatta. Iloista sadonkorjuun aikaa sinne :) Ja kiitos, sain viestisi ;)

    VastaaPoista
  3. Ihana tuo teidän verantapuoti! <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!