Suuntana omavaraisuus 9: ekologisuus omavaraisuudessa

Omavaraisuusbloggaajien kuukauden teemana on nyt ekologisuus. 
Ekologisuus on ainakin meille jos ei ihan ainut syy omavaraisteluun niin ainakin se tärkein syy. Meille on luontevaa kuluttaa mahdollisimman vähän. 
Kanojen pitoon suhtaudun omavaraistelumielessä vähän ristiriitaisesti. Jos ei ole omia kaurapeltoja, ei kanojen pidossa oikeasti ainakaan säästä mitään. Kesällä kanat syövät toki ulkoa monenlaista - niinä aikoina, kun niitä uskaltaa vapaana pitää - , mutta kauraa ja edes jonkin verran rehua ne tarvitsevat silti. Talvisin olemme kokonaan ostorehujen varassa. Lisäksi kuluu sähköä valaistukseen ja lämmitykseen. 

***

Yksi asia tässä on ainakin se, että jos tekee elämästään sellaisen, jossa viihtyy, ei ole pakko koko ajan matkustella tai miettiä, mihin haluaisi lähteä. Jos maalla asuja ei viihdy kotonaan, vaan havittelee koko ajan jonnekin menemistä ja lähtemistä, kannattaisi varmaan muuttaa kaupunkiin. Vai oliko tämä nyt liian rajusti sanottu? 
Maalla asuminen ei mitenkään ilman muuta ole ekologista. Monesti kaupunkiasukas voi elää paljon ekologisemmin, monellakin tapaa. Ensimmäisenä ainakin se, että pitkät välimatkat edellyttävät nykyaikana useimmilta auton käyttöä. Helposti autoa tulee myös käytettyä enemmän kuin olisi pakkokaan; se on niin tavallinen ja normaali osa arkea, ettei sitä tule edes ajatelleeksi. En minä kaupungissa asuessani tarvinnut autoa. 
Tietysti maalla on paljon mahdollisuuksia tehdä itse. Yritämme ostaa kaupasta mahdollisimman vähän mitään. Ylipäänsä yritämme kuluttaa mahdollisimman vähän, se on selvä. 

Eilen Lassi teki 15 kiloa kurkkusalaattia. Se ei ollut edes ensimmäinen satsi tälle vuodelle, eikä varmaan viimeinenkään. Monenlaista muutakin on jo säilötty talven varalle. Myös keruutuotteista: männyn- ja kuusenkerkkähillot ja -marmeladit alkukesällä, männynkäpyhillo, voikukannuput.

Ekologisesti elävä yrittää tietysti säilönnässäkin käyttää mahdollisimman ekologisia ja säästäviä tapoja. Parasta olisi hapatus, umpiointi, kuivatus. Hilloaminen ja etikkasäilöntä kuluttavat kyllä sähköä, kaasua tai puuta, mutta vain hetken ja melko vähän. Sen sijaan pakastaminen, joka nykyään tuntuu monelle olevan automaatio, jonka välttämättömyyttä ei edes harkita, kuluttaa sähköä koko ajan. 
Miten sitten on kesä kulunut Solstrandissa? Melko kiireistä on ollut. Alkukesä varsinkin oli silkkaa työntekoa viljely- ja kasvatuspuuhissa. Niinhän se aina on. Nyt töitä teetti erityisesti uuden kasvihuoneen rakentaminen, se kun oli maalämpösysteemeineen tavallista työläämpi projekti.
Sato on ollut aika hyvä. Uuden kasvihuoneen myötä on tullut entistä enemmän kurkkua ja tomaattia. Munakoisot ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa, samoin luffat eli pesusienikurkut. Ja rohtokoiso! Mitähän silläkin tekisi? Käyttövinkkejä vastaanotetaan.

 Ananaskirsikkaa meillä on ollut ennenkin, nyt on mansikkakoisoa, joka on melkein samanlainen. Avomaalla kasvavat maissit oikein hyvin. Härkäpapuakin on tavallista enemmän. 

Sitten on ne tavalliset: peruna, porkkana, punajuuri, pavut, mangoldi, lehtikaali, persilja, basilika, marjat, chilit... Hedelmiä on tullut niukasti: omenia on vähän, luumuja ja kirsikoita ei yhtään. Rusotuomipihlajat söivät rastaat, pensasmustikoista suurimman osan kanat. Vähän ehdin saada talteen. 

Kommentit

  1. Omenasato tuntuu olevan huono kaikkialla tänä vuonna.

    VastaaPoista
  2. Matkustelu on ekologisuuden kannalta kyllä hankala yhtälö. Eihän se usein kovin ekologista ole, mutta siihenkin on vaihtoehtoja. Itse pidän matkustelemista olennaisena osana sivistystä ja erilaisuuden ymmärtämistä. Se avartaa näköaloja ja antaa tärkeitä, kasvattavia elämyksiä. Itselläni ei nuorempana ollut mahdollisuutta matkustella ja se harmittaa edelleen. Kyllä minä suon matkustamisen ilon mieluusti myös maalla asuvalle, eivät ne sulje toisiaan pois.

    VastaaPoista
  3. Vaikka maalla usein tarvitaan autoa, niin energian kulutus täällä ei välttämättä ole niin suurta kuin kaupungissa. Ainakaan itselle suunnitellut sähkökatkoset eivät tuota suurta muutosta arkeen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!