Von Hertzen Brothers valitsi suojelutyönsä kohteeksi Lopella sijaitsevan metsän

Von Hertzen Brothers on eturivin suomalaisyhtye, joka on puhunut luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta muun muassa viimeisimmällä levyllään Red Alert in the Blue Forest. Nyt Blue Forest –niminen suojelumetsä syntyy Lopelle, vanhaan ja arvokkaaseen luontokohteeseen, jonka Vantaan kaupunki myy Luonnonperintösäätiölle.


Kohteen yhtyeen jäsenet Kie, Mikko ja Jonne von Hertzen valitsivat nimenomaan luontoarvojen vuoksi. Pieni sivujuonne oli se, että Loppi oli Jonne von Hertzenille hyvinkin tuttu ennestään vapaa-ajankohteena.

-        -  Emme ole asiantuntijoita, mutta Lopen alue vakuutti luonnollaan heti ensi käynnillä. Nyt olemme käyneet kohteessa jo monesti ja äänittäneet siellä kolme kappalettakin akustisesti, Kie von Hertzen kertoo.

Alueen hankinta Luonnonperintösäätiölle käynnistyi jo varhain viime keväänä. Koska myyjänä oli Vantaan kaupunki, asian piti mennä valtuustokäsittelyyn. Toukokuulle tarkoitettu käsittely vielä siirtyi loppukesään asioiden paljouden vuoksi.

-         - Kesä piti olla asiasta hiljaa, Kie von Hertzen sanoo.

Veljekset kävivät alueella kuitenkin ahkerasti sekä hyönteistutkijan, ornitologin että sammaltutkijan kanssa. Samaan aikaan he jatkoivat Blue Forest –keräyksen jatkoa ja huutokaupan valmistelua. Moni eturivin artisti lähti mukaan ja on nyt lahjoittanut kohteita huutokauppaan, joka käynnistyi eilen, 7.9.

Jo keväällä varoja hankittiin taidehuutokaupalla, jossa myytiin 12 kuvataiteilijan Blue Forest –levyn kappaleiden innoittamina syntyneitä tauluja. Keräys tuotti lähes 30 000 euroa, mutta koska kaupan kokonaisarvo on 340 000 euroa, rahaa tarvitaan vielä lisää.   

Nyt käynnissä olevaan huutokauppaan kohteita ovat lahjoittaneet muiden muassa Anssi Kela, Samuli Edelman, Jenni Vartiainen, Samuli Edelmann, Tuure Kilpeläinen ja Olavi Uusivirta. Myynnissä on esimerkiksi The Rasmuksen Lauri Ylösen Euroviisuissa käyttämät korpin sulat ja Maustetyttöjen ”Ne tulivat isäni maalle” –kappaleen alkuperäinen tekstiversio.

Parhaillaan Kie von Hertzen työstää Lopen Blue Forestissa äänitettyjä akustisia kappaleita.

-          - Ne ovat sellaisia intiimejä unplugged-versioita. Mukana oli minimi kuvausryhmä, kolme kameraa, hän kertoo.

-          - Alueella on hieno potentiaali, monenlaista olemme jutelleet jatkollekin, mutta mitään ei nyt vielä voi uutisoida varmaksi ennen valitusajan umpeutumista, Kie sanoo.

Alue on poikkeuksellisen laaja ja luontoarvoiltaan vakuuttava eteläsuomalaiseksi suojelualueeksi. Hehtaareja on peräti 50 ja alue muodostuu kolmesta eri tilasta: Punelia ja Länsi-Jokela kuuluvat virallisesti Hunsalan kylään ja Jokila Teväntöön. Tilat sijaitsevät Sakara- ja Punelia-järvien rannoilla ja kannaksella, jonka kautta kulkee Jokilan joki.

Vantaan kaupungin myyntipäätös oli yksimielinen. Myyntiä puolsi moni seikka, mutta sitä on myös arvosteltu viherpesuksi: alueen rakennuspaikat oli myyty jo aiemmin, eikä aluetta olisi voitu hyödyntää talousmetsänä sen erityisten luontoarvojen vuoksi. Tärkeintä on kuitenkin, että alue nyt saadaan varmaan suojeluun.

Luonnonperintösäätiön toimintaperiaate on nimenomaan ostaa arvokkaita luontoalueita ja saada ne sitten pysyvään, lakisääteiseen suojeluun. Toiminta perustuu valtaosin lahjoituksiin. Vuonna 1995 perustetulla säätiöllä on nyt suojeltuna lähes 4000 hehtaaria 157 suojelualueella eri puolilla Suomea.

Blue Forestin oston jälkeen Lopella on säätiön suojelumetsiä peräti kolme. Vanhin niistä on 9 hehtaarin laajuinen Harju Nyynäisissä, toinen 7 hehtaarin Yli-Mylly Läyliäisissä.

Kie von Hertzen on Blue Forest –suojelualueesta onnellinen.

-         - On tuntunut merkitykselliseltä saada olla tässä mukana. On hienoa, että taiteen kylkeen on saatu tällainen konkreettinen asia.

-         -Nyt on dramaattiset viimeiset hetket tehdä jotain asioille: luontokato, kuudes sukupuuttoaalto, pallon lämpeneminen… olemme vuosia puhuneet näistä asioista ja Luonnonperintösäätiön toiminta on meillä ollut tiedossa. Ajatus tehdä jotain selkeämpää kuin vain puhua lähti oikeastaan siitä, kun sain kummisedältäni Heikki Willamolta lahjaksi kaksi aaria suojelumetsää, Kie von Hertzen kertoo.

Hänkin on huomannut korona-ajan vaikuttaneen ihmisten tietoisuuteen ja kiinnostukseen luontoa ja lähimatkailua kohtaan.

-         - Jos metsä kerran on jyrätty, sitä ei saa enää takaisin. Jotain siihen kasvaa, mutta puupellossa on murto-osa siitä lajistosta, mitä oikeassa metsässä on.

-         -Tämä on hyvin, hyvin tärkeää. Minulle on iso asia saada nostettua tätä keskusteluun, Kie von Hertzen sanoo.

J     Juttu on julkaistu Lopen lehdessä syyskuussa 2022. Kuvat eivät ole kyseisestä metsästä vaan Yli-Myllyltä, joka on toinen Luonnonperintösäätiön suojelumetsä Lopella.  

Ju

Kommentit

  1. En tiennytkään tarkalleen, miten Luonnonperintösäätiö toimii. Voinko siis jopa itsekin ostaa palan metsää ja lahjoittaa tai testamentata sen Luonnonperintösäätiölle? Tämän on kiinnostava ajatus. Täytyypä perehtyä hieman paremmin asiaan ja opiskella myös säätiöiden toiminnasta yleensä.
    https://www.larpes.fi/asianajopalvelut/saeaetioeoikeus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!