Vanhassa talossa tunnelmoidaan

Sain kiinnostavaa postia. Jovelan Johanna, joka kuuluu samaan omavaraisbloggaajien ryhmään kuin minäkin, on julkaissut kirjan nimeltä Vanhassa talossa. Kiehtovaa! 

Luin vastikään myös kirjan Kamalan ihana elämä maalla. Sekin kuuluu näihin maallemuuttajien kirjoittamiin opuksiin, joissa maalaiselämän ja ennen muuta vanhassa talossa elämisen rankkuus tulee esille, mutta jossa sittenkin kaikki tämänkaltaisessa elämässä oleva hyvä voittaa vaikeudet ja vastoinkäymiset. Vanhassa talossa -kirjassa vaikeudet ovat hyvinkin sivuosassa, kaikki kauneus ja leppoisuus peittoaa mennen tullen hankaluudet. Vanhassa talossa onkin fiilistelykirja.  
Vanhassa talossa muistuttaa hyvin paljon omaa kirjaani Makasiini - maallemuuttajan tarinoita
Arvasin sen toki jo etukäteen, ja tarkempi tutustuminen vahvisti oletuksen. 

Jovelan Johannan kirjoitusote on sydämellinen ja lukijaa puhutteleva. Teksti on jutustelevampaa ja fiilistelevämpää kuin omani; Makasiinissa on enemmän eri aiheita ja tiiviimpiä tekstejä. Vaikka Makasiinin kuvat ovat lähes kaikki täältä Solstrandista, pääosin sen aiheet ja tekstit ovat yleisempiä, lehtijuttumaisempia. Toisaalta Makasiinissa on myös novelleja, Vanhassa talossa -kirjassa ei. Tulee mieleen, että Makasiini taitaakin olla näistä kahdesta vanhanaikaisempi.

Molemmissa eletään vuodenkiertoa, tosin Vanhassa talossa vain syksystä jouluun, kun taas Makasiini alkaa huhtikuusta ja jatkuu kuukausi kerrallaan seuraavaan maaliskuuhun. Joulukuu ja joulunvietto on Makasiinissa vain osa vuodenkulkua, kun taas Johanna on selvästi jouluihminen ja tunnelmoi joulua jos ei ihan hartaasti niin ainakin antaumuksella. 
Tämä aukeamakuva kuvaa tyypillistä eroa kirjojen välillä. Johannan kirjassa on ammattivalokuvaajan  kuvat, joissa fiilistellään yksityiskohdilla. Kuvat on ottanut Annabelle Antas. Myös taitto on väljää, kuvat ovat aina suurikokoisia. Makasiini sen sijaan on tilkkutäkki - sanoisinko joulutermillä sillisalaatti! - siinä on paljon suhteellisen pieniä kuvia ja niiden aiheet vaihtelevat. Kaikki kuvat ovat minun ottamiani, eli ne eivät tosiaankaan ole ammattilaistasoa. Kuvat on otettu arkisesta elämästämme täällä Solstrandissa, niistä harva on varta vasten kirjaa varten kuvattu. Suurimmassa koossa ovat kunkin kuukauden aloituskuvat, jotka nekin tulivat mukaan sattumalta: olin mielenkiinnosta ottanut vuoden ajan joka aamu valokuvan samasta kohtaa pihaa, ja niistä parhaat kunkin kuukauden kuvat valikoimme kirjaan.

Molemmilla kirjoilla on ollut ammattitaittaja, mutta minä halusin kirjastani monenkirjavan kokoelman, ja sain taittajan ymmärtämään mitä tahdoin. Kuvat on tarkoituksella ripotellun ja sijoilleen heitetyn näköisiä, vaikka tosiasiassa Anitta Kainulainen tietysti on tarkkaan harkinnut jokaisen kuvan paikan, koon ja asemoinnin. (Joku lukija kuvasi kirjaa sanalla runsaudensarvi, ja sitä juuri olin tavoitellut.)

Makasiini on kuin minä ja kuin tyypillinen luokanopettaja: tietää paljosta vähän, muttei mistään kovin paljon ja syvällisesti. Tosin luokanopettajan pitäisi osata askarrella ja puuhastella, mutta se osuus Makasiinista kyllä puuttuu. 

Vanhassa talossa -kirjan taitto on moderni ja aikakauslehtimäinen. Graafinen suunnittelu on Eija Kuuselan. Siinä siis tunnelmoidaan suurilla, näyttävillä kuvilla ja taitto on muutenkin väljä, eli tyhjää tilaa on runsaasti. 

Kumpikaan kirjoista ei ole standardikokoinen, vaan A4:ää pienempi. Makasiinin ulkomitat ovat aavistuksen suuremmat, VT:ssä on hieman enemmän sivuja. Sikälikin ne ovat aika samanlaiset! Ne painavatkin lähes saman verran. Vanhassa talossa on painettu Latviassa. 
Itselleni oli tärkeää, että kirja painetaan Suomessa, vaikka se onkin kalliimpaa, ja päädyin Painotalo Plus Digitaliin Lahdessa. Vanhassa talossa -kirjan on kustantanut Docendo. Painosmääräkin on varmasti aivan eri luokkaa kuin Makasiinilla, joten hintakin on kohtuullinen heti alkuunsa. 

Aihealueet ovat siis hyvin samankaltaisia. Tässä kuva sadonkorjuuajalta: molemmat puhuvat muun muassa kuivurin käytöstä. 
Vanhassa talossa ei ole pelkkä joulukirja, mutta siinä on paljon monenlaista jouluun liittyvää. Makasiinissa joulukuu on vain kuukausi muiden joukossa. Mutta esimerkiksi eläinten huomioon ottaminen joulunvietossa on mukana meillä molemmilla, kuten seuraavasta aukeamasta näkyy:
Johannan kirjassa on enemmän ruokareseptejä ja ruoista on myös näyttävät kuvat. 
Lisäksi hänellä on askartelu- ja puuhasteluvinkkejä, jotka minun Makasiinistani puuttuvat kokonaan. 

Johanna kirjoittaa kauniisti alkusanoissa: 
"Kirjamme on kirjoitettu täydestä sydämestä inspiraatioksi vanhoista taloista ja kotikutoisesta elämäntyylistä pitäville nykyajan ihmisille, jotka nauttivat itse tekemisen iloista ja joiden haaveena on yksinkertainen, omavaraisempi elämä." 
Kumpaakin kirjaa on vielä runsaasti saatavilla. Vanhassa talossa oli esimerkiksi Helsingin Kirjamessuilla ainakin kahdella eri pöydällä, ja sen voi ostaa kirjakaupoista tai suoraan kustantajalta. Makasiinia löytyy ainakin Punkaharjun Taidelaiturilta ja Lopen kirjastolta, mutta varmimmin tietysti suoraan minulta. 

Vanhassa talossa -kirjalle on varmasti tulossa jatkoa. Kiinnostaa nähdä, kertooko seuraava osa talvesta eli vuoden seuraavasta neljänneksestä. Sen jälkeen olisi sitten vielä kevät ja kesä. Voisin oletan, että tällainen on suunnitelma. 

#vanhassatalossa @jovelan_johanna @annabelleantas @docendon_kirjat


Kommentit