Juureksinen pastakastike

Juuresten käyttöä kannattaisi lisätä, etenkin näin talvisaikaan. Ne ovat terveellisiä, edullisia ja monikäyttöisiä. Helposti juuresten kättö unohtuu vain keittoihin tai uuniruokiin, mutta ne sopivat mainiosti moneen muuhunkin, esimerkiksi nyt tavalliseen pastakastikkeeseen. 
Kun kastikkeessa on reilu juureslisä, voi pastan osuutta ateriasta vähentää.
Kuvan punaisen kastikkeen pohjana on tavallinen tomaattikastike, mutta lisänä on porkkanaa ja punajuurta. Ihana väri, eikö totta! Lisukkeena on vakiosalaattiamme sekä härkäpapupihvi. 
Juuresten lisääminen tomaattikastikkeeseen ei juurikaan tee valmistusta hankalammaksi tai hitaammaksi, etenkään kun juurekset saavat mieluusti jäädä hieman raaoiksi. Ne tuovat kastikkeeseen mukavaa purutuntumaa. 

Ainekset: 

purkki tomaattimurskaa
2 keltasipulia
1 purjosipuli
3 valkosipulinkynttä
pari porkkanaa
pari punajuurta
nokare Koskenlaskija-juustoa tai vegaanisena versiona tilkka kaura- tai kookoskermaa (n. 1 dl)
ripaus suolaa (oman maun mukaan, mutta älä liioittele!)
yrttejä, esim. timjamia tai basilikaa
ruokaöljyä

Valmistus aloitetaan, kuten aina, freesaamalla sipulit öljyssä.
Pilko porkkanat ja punajuuret. Voit hyvin käyttää myös vaikkapa parsakaalia. 

Lisää freesatun sipulin joukkoon ensin juurekset ja freesaa nekin. Lisää sitten tomaattimurska ja lopulta Koskenlaskija, kaurakerma tai kookosmaito tai -kerma. Nämä "valkoiset aineet" voi mainiosti jättää poiskin, mutta lopputulos on silloin vähemmän täyteläinen ja ehkä hieman hapan. 

Mausta suolalla ja yrteillä maun mukaan. Anna hautua parikymmentä minuuttia välillä sekoittaen. 
Meillä oli myös valmista härkäpaputaikinaa (myydään kaupassa pahvipaketissa). Lassi paistoi siitä lisukepihvejä. Massasta olisi voinut paistaa myös pienempiä kuutioita, jotka olisi voinut ripotella kastikkeen päälle.
Pastana meillä oli tällä kertaa simpukkapastaa, jossa osa vehnästä on korvattu kauralla. Kokonaan kaurasta valmistettuja pastojakin nykyisin on onneksi tarjolla. 

Kommentit