Lassin herkullinen kasvispata



Meillä oli runsaasti satoa purjosipulista ja munakoisosta, joten pyysin Lassia tekemään niistä jotain pataruokaa. Siitä tulikin todella herkullista! 

Ainekset: 

n. 400 g kesäkurpitsaa
n. 400 g munakoisoa
yksi iso paprika
iso sipuli
n. 200 g purjosipulia
4 valkosipulinkynttä
tölkki tomaattimurskaa (meillä oli itse keitettyä, n. 500 g)
2 rkl oliiviöljyä
(hunajaa)
noin yksi palko chiliä
timjamia
runsaasti basilikaa 
1 tl suolaa
salaattijuustokuutioita tai tofua 
Kesäkurpitsaa tuli todennäköisesti enemmänkin kuin 400 grammaa. 
Etualalla munakoisot, joita oli ehkä vähemmän. 
Tomaatti on meillä itse kasvatetuista supersweet-tomaateista keitettyä, mutta kaupan murska käy toki ihan hyvin. Purjoista kannattaa mukaan ottaa mahdollisimman paljon myös vihreitä lehtiä, mutta ne kannattaa pilkkoa pieniksi. Valkea osa voi jäädä isoiksikin paloiksi. 
Valmistus aloitetaan freesaamalla sipulit ja valkosipulit öljyssä. Myös chili lisätään jo tässä vaiheessa.
Basilika näkyy vasemmassa yläkulmassa; meillä se oli öljyyn pakastettua omaa tuotantoa. 
Tuore basilika käy tietysti ihan yhtä mainiosti. 

Ainekset pienitään ja lisätään pataan, tomaatti ensimmäisenä antamaan nestettä. 
Annetaan kypsyä maun mukaan, mieluiten al dente eli ei liian mössöksi. 

Basilika lisätään vasta valmiiseen ruokaan juuri ennen tarjoilua, 
samoin salaattijuusto, jos sitä tahdotaan käyttää. Juuston on tarkoitus vain hivenen sulaa ruokaan. 
Padasta saa vegaanisen vaihtamalla salaattikuutiot vaikkapa fetaan tai jättämällä ne vain pois. 
Hunaja sopii pataan myös erinomaisesti. 

Nautimme padan tällä kertaa nuudelien kera, mutta riisi, ohra tai kaura (eli niin sanotut ateriajyvät) kävisi yhtä hyvin. Lisukkeena meillä oli omaa Liekkiö-hilloketta sekä hapankurkkuista salaattia. 


Kommentit

  1. Minna K30.11.22

    Vaikuttaa maukkaalta! Olen hämmästynyt, että kesäkurpitsoja pystyy säilömään tuoreina näin pitkälle. Millaisessa lämpötilassa se onnistuu?

    VastaaPoista
  2. Kun laittaa tähän blogin hakuun (tuo suurennuslasi) sanan kesäkurpitsa, tulee tarjolle mm kirjoitukseni juuri tuosta säilymisasiasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!