Ole kuin mummo

Lähes lehdessä kuin lehdessä on nykyisin erilaisia energian- ja rahansäästövinkkejä. Se on hyvä. Jonkun itsestäänselvyys ei välttämättä ole sitä toiselle, joten säästökeinoja on hyvä listata.
Useimmat vinkit eivät ole uusia ollenkaan. Päinvastoin. Oma vinkkini on tässä:

Ole kuin mummo!

Kyllä, juuri se mummo, jolle on viime vuosikymmenet naureskeltu. 
Se mummo, joka sammuttelee valoja ja säästää narunpätkät ja kaupan ruokarasiat. 
Ei muuten naureskella enää, ja se on erinomainen asia.  
Muistellaanpa vähän lisää mummoa. 

Mummo ei kulje ympäri vuoden sisällä kesävaatteissa, vaan pukeutuu vuodenajan mukaan. Talvella sisällä käytetään villasukkia. Hartialiinakin on mainio keksintö, samoin paksumpi peitto talvisaikaan.

Mummo ei käy joka päivä suihkussa. Miksi kävisi? Saunominen kerran tai joskus kaksi viikossa riittää mainiosti. Suihkujen sijasta kantovesi saa hyvin muistamaan, ettei vettä kannata lotrata turhaan, varsinkaan kuumaa vettä. Viikon varrella voi pestä tarvittavat paikat lavuaarissa tai pesuvadissa.
Uusia vaatteita ei tarvitse hankkia vähän väliä. Jos vaate pysyy päällä, se on hyvä kotioloissa. Pyhävaatteet ovat erikseen, niitä voi käyttää kyläilemään tai kaupungille lähtiessä.

Mummo osaa myös korjata vaatteitaan ja muokata pikkuvikaisista vaatteista uusia. 
Mummolle ei tulisi mieleenkään heittää vaatetta pois, jos siinä on pieni reikä tai se on kulunut. Loppuun käytetystä vaatteesta tulee siivousrättejä, niitäkään ei tarvitse erikseen ostaa.

Mummo ei pese vaatteita jokaisen käytön jälkeen. Hän tietää, ettei vaate likaannu kertakäytössä. Aluspaidan ja esiliinan käyttö suojaa isompia vaatteita likaantumiselta. Jos mummolla on pesukone, hän odottaa sen täyttymistä ennen kuin käynnistää sen. 

Paikasta toiseen pääsee kävellen, pidemmät matkat junalla tai bussilla. Jos autolla joutuu kulkemaan, autossa on useampi kuin yksi ihminen. Naapurin voi pyytää mukaan kauppareissulle. 

Mummo hakee metsästä sienet ja marjat. Ne säilötään kuivaten ja hilloten, ei pakastamalla. 
Syksyn puuhia ovat muun muassa ikkunoiden tilkitseminen. Talvella ikkunoita avataan harvoin. Kesällä ikkunat pidetään niin ikään kiinni, jotta sisään ei tulisi kuuma. Ilmalämpöpumppua mummo ei tarvitse.
Mummo kutsuu usein ruokavieraita. Samalla ruuanlaittovaivalla ja -energialla valmistuu ruokaa isommallekin joukolle. Vastaavasti mummo kyläilee itsekin usein, yhteys muihin ihmisiin pitää virkeänä ja vaalii mielenterveyttä. 

Mummo tekee itselleenkin useamman päivän ruuat kerralla. Ruoka säilyy mainiosti jääkaapissa vaikkapa viikon, pakastaa ei tarvitse. Talvella ruoka säilyy verannalla tai parvekkeella.

Keitinvesiä ei heitetä viemäriin kuumana, vaan jätetään jäähtymään ja lämmittämään huoneilmaa.

Kauppaan lähtiessään mummo tietysti ottaa mukaansa kauppakassin. Kankainenkin kassi mahtuu taskuun, ja muovikassinkin voi käyttää moneen kertaan. Leipien muovipussit mummo tietysti säästää ja käyttää uudelleen milloin mihinkin. Mummolle ei tulisi mieleenkään ostaa koirankakkapussiksi sitä varten valmistettuja, uusia pusseja. 

Mummo ei lentele ulkomaille. Kotikulmilla riittää ihmeteltävää, kunhan pitää silmät auki ja mielen avoimena. Kauempaa kotimaasta löytyy vielä enemmän näkemistä ja kokemista. 

No mutta. Nythän tästä tuli pitkä lista asioita. Se ei ollut tarkoitus. 
Ohjehan oli yksinkertainen: ole kuin mummo. 

Ja ne kaupan muovirasiat ovat kuulkaa ihan käyttökelpoisia ruuan säilytykseen ja jopa pakastukseen. Yhtä käyttökelpoisia kuin leipäpussit koirankakkapusseina.

***
Miksihän muuten minulle ei mikään yritys tarjoa kaupallista yhteistyötä? 
Voisiko se liittyä jotenkin siihen, etten kehota ketään ostamaan mitään? 

Vaikka listasta tuli pitkä, voit hyvin laittaa kommentteihin omat säästövinkkisi. Oletko sinä kuin mummo? Miten? 

Kommentit

 1. Voi kuinka hauskasti haastelet ja totta puhut. Tunnen itseni, ja pappakin tuossa myöntelee että näinhän meillä päivät eletään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika Tudeer8.11.22

   Mainiota! Lämpimät terveiset myös papalle!

   Poista
 2. Ihana kirjoitus; kiitos. Juuri noin pitäisi ajatella ja toimia. Olen jo vuosia ollut sitä mieltä että mummot pitäisi nostaa kunniaan ja vanhuutta tulisi arvostaa ihan eri tavalla. Nykyään on niin tärkeää että pysytään nuorena ikuisesti ??? Itsellä kesäkotina vanha mummonmökki ja siellä juuri nuo kirjoittamasi asiat tulee konkreettisesti eteen kun vesi kannetaan sisään ja pesupaikka on saunassa. Se on ihan parasta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika Tudeer9.11.22

   Niinhän se on. Ja on hurjaa havahtua itsekin siihen, että nyt minä olen itse se, joka on kokenut niin paljon aikoja, joita nuoremmat eivät. Joskus hämmästyy, miten vähän se monia kiinnostaa. Siis se, miten ennen on eletty.

   Poista

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!