Etualalla istuva Kari Hellsten kävi Pilpalan koulua 1960-luvun lopussa. |
Iltaa vietettiin hymyssä suin, vaikka riemuun sekoittui kosolti haikeutta.
Taina Puolitaival oli muun vanhempaintoimikunnan avustuksella tehnyt juhlasta muistojentäyteisen ja toimivan kokonaisuuden, yhtaikaa perinteisen kuusijuhlan ja yhteisöllisen kylätapahtuman. Mukana oli uusintoja entisten koululaisten vanhoista esityksistä. Toki mukana olivat myös kaikki ne nykyiset koululaiset, jotka vain suinkin paikalle pääsivät. Opettajista paikalla oli itse Mauri Kenttämies, joka toimi Pilpalan koulun opettajana vuosina 1961 – 1996 eli peräti 35 vuoden ajan.
Enimmillään Pilpalan koulussa oli 1960-luvulla 120 oppilasta. Taina Puolitaipaleen haastattelema opettaja Seija Lehtinen kertoi kysyneensä jonain keväänä, paljonko seuraavana syksynä on aloittavia. ”Ei sitä tiedä, kun ne tulevat tuolta metsästä!”, kuului vastaus.Toki Mauri Kenttämies muistaa senkin, kuinka 1960-luvulla puuhattiin Pilpalan oppilaiden siirtoa Hevosojan koululle. Suunnitelmat kariutuivat Hevosojan koulun paloon.
- Sääksjärven koulu sitten lakkautettiin, ja sieltä tuotiin koulutarvikkeita tänne, muun muassa yksi harmoni, Mauri Kenttämies muisteli.
Mauri Kenttämies toimi Pilpalan koulun opettajana 35 vuotta. Hän asuu yhä Pilpalan kylällä. |
Salintäyteisestä juhlayleisöstä vanhimmat olivat käyneet Pilpalan koulua 1950-luvulla, ja lisäksi paikalla oli oppilaita kaikilta vuosikymmeniltä sen jälkeen.
Pilpalan koulun lakkauttamisesta on puhuttu jo toistakymmentä vuotta, mutta tähän asti koulu oli saanut säilyä. Nyt lopetus lienee väistämätön, sillä oppilaita on tänä vuonna ollut vain 11, eikä oppilasmäärä näytä kasvua tulevinakaan vuosina.
Pilpalan ensimmäinen koulu pystytettiin vuonna 1896. Yksiopettajaisena aloittanut koulu sai toisen opettajan vuonna 1912 ja kolmannen kymmenen vuotta myöhemmin. Ensimmäinen opettaja oli Manasse Ojanen, vuosina 1914-1915 tuli Mauri Kenttämiehen muistin mukaan T. J. M. Saloranta ja 1920-luvun puolivälissä Vesikiven pariskunta.
Kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Hellsten on yksi heistä, jotka kävivät vielä komeaa, vanhaa puukoulua, joka pian purettiin uuden vierestä.
- Sellaista ei enää nykyaikana tapahtuisi, että niin hieno rakennus purettaisiin, Kari Hellsten sanoo.
Nykyisen koulurakennuksen vihkiäisistä on lähes päivälleen 50 vuotta. Vaikka koulunkäynti uudessa rakennuksessa oli aloitettu jo syksyllä, vihkiäisiä vietettiin vasta loppiaisena 1973. Tuolloin pieni Leena Lättilä esitti oman pianosävellyksensä Marssi mollissa. Nyt esitys kuultiin toisintona. Niinikään saatiin nauttia ”yläluokan tyttöjen” nokkahuiluesityksestä, ”isojen poikien” Tiernapojista sekä vanhasta Karkkilan-Hyvinkään radan asemat opettavasta laulusta.
Nykyisten oppilaiden esitys oli perinteinen laululeikki sekä lopuksi joulukuvaelma. Esiintymässä olleet Sonja ja Pinja Kujansuu, Vilja Koski sekä Iikka ja Hilla Puolitaival olivat Pilpalan koulun oppilaita peräti neljännessä polvessa. Fanni Sokka ja Lucas Gadd panivat vieläkin paremmaksi: he ovat Pilpalan koululaisia jo viidennessä polvessa. Mukana esiintymässä olivat myös Pippa ja Tilda Nurminen Pilpalasta. Joonas ja Saana Nousiainen kirkonkylältä täydensivät joukkoa kahden pilpalalaisen puuttuessa joukosta.
Nykyisen koulukiinteistön tulevaisuus pohdituttaa sekä kunnan päättäjiä että kylänväkeä. Yleisössä mukana ollut kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen kertoi, että joitakin yhteydenottoja on asian tiimoilta ollut. Toisaalta on oltu huolissaan pihasta ja luistinradasta, toisaalta on kyselty kiinteistöä mahdollisen yritystoiminnan tarpeisiin.
- Oma ajatukseni on, että rakennus jäisi käyttöön. Iso rooli tässä on kylänväellä pohtia kyläläisten toiveita ja rahkeiden riittävyyttä. Mutta ei kannata vielä mennä asioiden edelle, Timo Heinonen sanoi.
Koulun entinen oppilas Pasi Huitti pukee sanoiksi useimpien kyläläisten tunnelmat:
- Lakkauttamisen ymmärtää kyllä, vaikka harmittaakin.
Taina Puolitaival oli suunnitellut ja koonnut ohjelman ja myös juonsi tilaisuuden. |
Lasten esitykset olivat perinteisiä tonttuleikkejä ja sellaisina juuri sopivia tähän iltaan. |
"Yläluokan tytöt" soittivat nokkahuilua. Mukana esiintymässä olivat Marimella Röök, Maria Gadd, Tiina Seppälä, Taina Puolitaival, Hanna Katravuori-Koski ja Piia Ekholm. Useimmilla on tai on ollut lapsia Pilpalan koulussa, ja useimmat ovat käyneet tätä koulua itsekin. |
Myös perinteinen joulukuvaelma oli ohjelmassa. |
Marimella Röök säesti yhteislauluna lauletun Lopen laulun eli Meille kultainen on tämä Loppi. Laulun tekijä T. J. M. Saloranta toimi Pilpalan koulun opettajana yli sata vuotta sitten. |
Joulupukkikin kävi. |
Ella Toivonen lausui omia runojaan sillä välin, kun pikkuesiintyjät vaihtoivat tonttuvaatteet joulukuvaelman enkeleiden ja paimenten asuihin. |
Ihan kaikki eivät jaksaneet keskittyä Tiernapoikiin. Kuvassa kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Mika Kujansuu ja hänen poikansa. Tyttäret ovat jo kouluiässä, poika pääsee aloittamaan koulunsa suoraan kirkonkylällä. |
Vanhemmalle yleisölle Tiernapojat ovat tuttuakin tutumpia, ja yleisöstä iso osa on itsekin Tiernapoikia esittänyt. Minä olin Murjaanien kuningas, mutta silloin en ollut enää oppilas vaan opettaja. Nyt esiintymässä olivat Kalle Toivonen, Santeri Nousiainen ja Yrjö Heimonen apunaan Hilla Puolitaival tähteä pyörittämässä. |
Pilpalan koulun nykyisistä oppilaista yksi oli sairastunut ja yksi ei halunnut esiintyä, mutta kaikki muut olivat innokkaina lavalla. Poissaolijoita tuurasivat Santeri Nousiaisen lapset Joonas ja Saana kirkonkylältä. |
Leena Lättilä esiintyi uuden koulurakennuksen - siis tämän nykyisen - vihkiäisissä ja esitti Bachin kappaleen lisäksi oman sävellyksensä Marssi mollissa. Nyt, lähes 50 vuotta myöhemmin, hän esitti samat kappaleet uudelleen. Bachin nuotit olivat samat kuin puoli vuosisataa aiemmin, oma sävellys tuli ulkomuistista. Hieno sävellys se olikin! |
Olis varmaan ollu kiva juhla, harmi kun ei ollut tietoa... onhan se meidän isäntä ja lapset siellä käyneet...
VastaaPoistaSiitä ilmoitettiin aika hyvin, sekä Facebookissa eri ryhmissä että Lopen lehdessä. Harmi ettet päässyt mukaan. - Kommentoidessa voi muuten laittaa nimen viestin loppuun, kun nimellä kommentointi on välillä kovin hankalaa. Ei sillä ettei nimettömänäkin saisi kommentoida, kiva saada viestejä ylipäänsä.
PoistaMummuni lienee ollut koulun ensimmäisen vuosikymmenen oppilaita, hän oli syntynyt 1891. Ja äitini (s. 1928) ja ainakin osa sisaruksistaan, käynyt Pilpalan koulua. Tuija
VastaaPoistaAjatella! Toki he kävivät koulunsa siinä vanhassa rakennuksessa. Kauhea sääli, että se purettiin.
Poista