Joulukalenterikisan vastaukset luukut 1-5

Joulukalenterikisa on päättynyt! 
On ollut todella hauskaa seurailla vastaamisianne. 
Ilmoitan voittajan eri päivityksessä, mutta nyt kerron päivittäisten luukkujen oikeat vastaukset viisi kysymystä kerrallaan. Ensimmäisenä siis luukut 1-5.

1. VillasukatKuinka monta paritonta villasukkaa kuvassa on?
Kuten useampaan kertaan yritin viestiä, kuvissa ja kysymyksissä ei ollut kompia. Villasukkakasassa oli vain ja ainoastaan parittomia villasukkia, mutta kaikki niistä eivät tietenkään välttämättä näkyneet kuvassa tai niistä näkyi sekä kärkeä että vartta. Siksi ihan suoraan laskemalla vastaus ei selvinnyt. 
Vastauksia tuli välille 8-13. 
Oikea lukumäärä oli 9. 

2. Matot. Kuinka monta mattoa katoksessa kaikkiaan roikkuu? 
Myös klapipinon päällä olevat lasketaan mukaan.

Jälleen kaikki matot eivät tietenkään näkyneet kuvassa, joten piti arvata. 
Arvauksia tuli välille 13-27.
Ravintolapäivämme mattoja roikkuu katoksessa 22 kappaletta

3. Lukko. Mihin vie Solstrandissa ovi, jossa on tällainen lukko?
Kellari, kompostisäiliö, riihi... hyviä arvauksia.
Oikea vastaus on pannuhuone. Ovi vie siis pannuhuoneeseen. Lukko on oven sisäpuolella.

4.  Pataruoka. Mistä raaka-aineista pata on valmistettu?
Tämä olikin vaikea kysymys. Erilaisia pataruokia Lassi on valmistanut muitakin, ja olen niitä tässä blogissa esitellyt. Tässä padassa olisi tietysti voinut olla myös perunaa, porkkanaa ja vaikkapa omenaa, mutta ei ollut. Oikeat kymmenen Solstrandissa kasvatettua raaka-ainetta ovat: sipuli, valkosipuli, purjosipuli, munakoiso, paprika, tomaatti, timjami, basilika, kesäkurpitsa ja chili. Kahdeksalla oikealla sai pisteen. 

5. Marjat. Mitä mainituista marjakasveista en ole havainnut kotimme lähipiirissä? 
Tämäkin osoittautui  yllättävän vaikeaksi. Kuvassa olevat karpalot eivät siis olleet täällä kuvattuja, mutta kyllä lähistöllä karpaloitakin kasvaa. Ne vain ovat pieniä ja vähäisiä, mutta muutama litra syksyssä niitä on löytynyt. Juolukoitakin löytyy hieman mustikoiden sekaan. Lisäksi ihan pihassa kasvaa ahomansikka, vadelma, mustaherukka, punaherukka, puolukka, mustikka, viherherukka, rusotuomipihlaja, pihlaja, karviainen, puutarhamansikka, valkoherukka, ukkomansikka, puolukka, mustamarja-aronia ja pensasmustikka. Mesimarjakin kasvaa - se vain ei tuota marjoja! Tätä voisi siis ehkä pitää pienenä kompana, joten jos joku mainitsi oikean vaihtoehdon lisäksi tämän, en sakota siitä. Meillä tosiaan on myös puutarhamansikoita, vaikkei varsinaista mansikkamaata olekaan: jotkut ovat tuoneet jonkun taimen ja ne elävät ja lisääntyvät melko vapaasti. Ukko- ja ahomansikoista tulee parempi sato.

 Mutta siis mikä oli oikea vastaus? Lakka. Lakkaa eli hillaa en ole lähistöllä havainnut. Ihan takuuseen en mene siitä, etteikö karpalokasvustojen joukossa joku hillanlehtikin olisi, mutta marjoja ei ainakaan ole. Niitä olen poiminut vain Kuhmosta ja Luutasuolta. 

Vastaukset kysymyksiin 6-10 tulevat seuraavassa postauksessa. 

Kommentit