Joulukalenterikisan vastaukset luukut 6-10

Kukas se siinä? No, Peppihän se siinä nauttii uudesta lumesta.
Mutta kalenteriluukkuvastauksiin:

6. Mikä tai mitkä kuvan kaulaliinoista on värjätty kasviväreillä? 
Luulin kysymystä helpoksi, mutta eipä se itsestäänselvä ollutkaan. Totta on, että itsekin kysyin vaikkapa Marjolta huivin saatuani, onko se värjätty kasviväreillä, Marjo kun harrastaa kasvivärjäystä. Mutta ainoa oikea vastaus on huivi numero 5 eli viides huivi vasemmalta. 

7. Mikä on tuon metallisen koristeen historia? 
Kyseessä on siis alatalomme seinässä roikkuva metallinen esine. Hauskoja selityksiä olitte keksineet. Niistä sai tietysti pisteen, kuten luvattiin. 
Tarina "koristeen" takana on se, että tuossa rannassa on "ravintola Sillankorva", ja taannoin vieraaksi tuli tavallista kookkaampi - pitkä ja iso, ei suinkaan lihava - mies. Onneksi ei käynyt mitään vakavampaa, mutta selkänoja metallituolista irtosi. Katsoin aikani, tulisiko siitä pannunalunen, mutta nostin sitten sen tuohon seinälle. 
Vastaus on siis: se on puutarhatuolin irronnut selkänoja. 

8. Mitkä näistä villasukista on kudottu kasviväreillä värjätyistä langoista? 
Ylimmät neljästä sukkaparista ovat muistaakseni alpakanvillaa, mutta kasviväreillä värjätyt ne eivät ole. Toiseksi ylimmät ovat ihan tavallinen kauppaostos. Kolmannet ovat ystäväni Marjon tekemät, joten ne olisivat hyvinkin voineet olla kasviväreillä värjätyt, koska Marjokin kasvivärjäystä harrastaa. Mutta oikea vastaus on vain alimmat. Ne ovat Terhikin tekemät hänen itse värjäämistään langoista. 

9. Mistä maasta ovat kotoisin kuvan villapaita ja villatakki?
Vasemmanpuoleisen villapaidan sain norjalaiselta ystävättäreltäni Greteltä, ja se on hänen äitinsä neuloma. Greten neuloma villapaita minulla myös on ollut, mutta sitä ei valitettavasti enää ole. Oikeanpuoleisen villatakin olen ostanut ihan itse Tallinnan vanhan kaupungin myyntikojusta joltain muorilta. 
Oikea vastaus on siis Norja ja Viro. 

10. Mistä aineksista liköörit on valmistettu?
Käpylikööreistä toisessa on männynkävyt jäljellä. Se oli siis helppo tunnistaa. Mutta seuraavakin oli männynkäpyä; laimennettuna sen väri on ruskean sijaan punertava. 
Mustikkakin olisi voinut olla yksi valmistusaineista, mutta arvelimme sen olevan turhan miedon makuista likööriin. Tyrni puolestaan ei ehkä olisi hyvää ollenkaan. Niistä olemme siis tahneet monenlaista muuta. 
Oikea vastaus eli valmistusaineet vasemmalta oikealle: 
männynkäpy, männynkäpy, vadelma, lakka, kriikuna.  

Kommentit