Loppi-seura kokoontui Huiteilla

Loppi-seura on Lopen kotiseutuyhdistys. Lähdin nyt mukaan tiiviimmin sen toimintaan, jäsen olen ollut jo aika monta vuotta. 

Loppi-seuran syyskokous pidettiin täällä Hunsalassa Mikko Ranta-Huitin ja Hannu Huitin luona nyt joulukuussa. Paikkahan on ihan huippu: on niin kaunista, taidetta joka puolella, ihania huonekaluja ja Mikko laittaa aina herkullisia tarjottavia. Nytkin herkullisia karjalanpiirakoita riitti ja kakkuja oli useampaa sorttia.

 Seura jatkaa toimintaansa pitkälti entisin voimin ja toimin. Puheenjohtajana jatkaa Eeva Sahari, mutta uusi sihteeri on vielä etsinnässä. Minä tulin uutena hallitukseen. 

Mikko ja Hannu aina yhtä hyväntuulisina. 
Eeva Sahari jatkaa puheenjohtajana.
Lopen kunnan kulttuuripäällikkö Tuula Pirinen on tehnyt paljon yhteistyötä Mikon ja Hannun kanssa kautta vuosien. 
Pitäjänneuvos Antti Koskimäki on olennainen osa Loppi-seuran hallitusta. 
Taustalla hymyilevät Riitta Nylund ja Tarja Toivonen.

Yhdistyksen toiminta jatkuu vuonna 2023 pitkälti entiseen malliin. Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli pidetään edelleen avoinna kesällä iltapäivisin keskiviikosta sunnuntaihin. Vain maanantaisin ja tiistaisin sekä juhannuksena museo on kiinni. Torstaisin museo on auki myös illalla ennen Vanhan kirkon iltahartautta.

Lopen kesäviikko elokuun alussa on tärkeä osa Loppi-seuran toimintaa. Tuolloin yhdistys järjestää kotiseutujuhlan sekä tiistai-iltana suositun Suviehtoon hautausmaakävelyn teemalla Aatelisto ja talonpojat.

Loppi-viikon torstaina museolla on työnäytös ja kansallispukujen tuuletus. Professori Sakari Pälsiä muistetaan tuolloin kukkien laskulla hautakivelle Vanhan kirkon mäellä yhdessä Sakari Pälsin seuran edustajien kanssa. Iltakirkko toteutetaan tuolloin kansanlaulukirkkona.

Museoesineiden inventointi jatkuu. Lisäksi on tarve tekstiilien konservointiin sekä perusnäyttelyn uusimiseen. Runon ja suven päivää eli Eino Leinon päivää 6.7. juhlistetaan yhdessä Lopen Syrjä-seuran ja kulttuuritoimen kanssa.

Lopen Joulu –lehti julkaistaan ja jäsenhankintaesite ja museoesite uusitaan. Myös Lopen Uupuneen äänestys sekä Antin Adventti ovat Loppi-seuran aktiviteetteja, jotka toteutuvat tulevanakin vuonna. Suunnitelmissa on myös kevätretki Koidulan kivelle sekä Tarinoita Lopelta –ilta.

Yhdistyksen kaikille avoimen syyskokouksen ohjelmassa oli myös Margit Lumian esittely Hunsalan Huitti –kirjasta. Läsnäolijat totesivat kirjan olevan suuri ja merkittävä lisä Loppi-aiheisten kirjojen joukossa ja valaisevan hyvin koko Hunsalan alueen historiaa erityisesti isojaon ja uusjaon osalta.

Loppi-seuralla on noin sata jäsentä. Jäsenten määrää pyritään kasvattamaan, ja jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan eli kymmenessä eurossa. Seuran jäseniksi voivat liittyä kaikki Lopesta ja kotiseututyöstä kiinnostuneet.

Kokousillan ohjelmassa oli myös Hunsalan Huitti -kirjan esittelyä. Margit Lumia kertoi kiinnostavasti muun muassa isojaon ja uusjaon toteuttamisesta Hunsalassa. Kuvassa Margit Lumia, Ritva Koskimäki ja Hannu Huitti. 

Kommentit