Savustus mökissä

Lassi rakensi meille saaristolaistyyppisen savustimen joitain vuosia sitten. 
Se on pieni mökki rinteessä talomme takana. 
Savustusmökissä Lassi kypsentää kaloja ja joskus lihoja. Nyt jouluksi tuli taas savulohta ja peuraa. Joskus joukossa on ollut esimerkiksi chilejä. 
Savustuksessa on omat niksinsä, jotka Lassi onneksi hallitsee. Tavallaan ruoka tuolla mökissä kypsyy itsekseen, mutta täytyy siellä juosta katsomassa aika ajoin. 

Pakkasella savustusmökki on myös oiva säilytyspaikka kypsille lihoille ja kaloille. Toki ne kylmentyneessä savustimessa sitten aikanaan jäätyvät, mutta osanhan voikin hyvin pakastaa. 
Mökin sisuksesta on vaikea saada kuvaa, sillä savua on tietysti runsaasti. 
Pakkasella kuvanotto ei varsinkaan onnistu. Mutta siellä ne lohet ja lihat kypsyvät. 
Savupiippuun Lassi laittaa jossain vaiheessa hatun niin, että savu pysyy pidempään sisällä. 
Mökin pinta-ala on ehkä yksi neliömetri, mutta sisään voi laittaa kypsennettävää useampaankin kerrokseen. Lihoja voi kypsentää myös ripustamalla ne roikkumaan. Viime vuosina meillä on ollut lihoja vähemmän, joten sitä ei ole nyt tehty. Kasvatettua lihaa eli sikaa tai nautaa meillä ei syödä ollenkaan. Esitin nyt kuitenkin toiveen joulun savupeurasta. 
Ja kyllä se savupeura vain onkin hyvää! Onneksi sitä jäi vielä uudenvuodenaatoksikin.

Kommentit